Svenskehandel

Hvor lenge holder kjøttet i fryseren?

Ganske mye lenger enn du kanskje trodde, i alle fall om du ikke er så opptatt av smaken …

HVOR LENGE HOLDER KJØTT I FRYSEREN? Når man snakker om holdbarhet på fryst kjøtt, er det først og fremst snakk om kvalitet og smak; du blir ikke dårlig av å spise kjøtt som har ligget lengre enn anbefalt i fryseren - men det smaker kanskje ikke like godt ... Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVOR LENGE HOLDER KJØTT I FRYSEREN? Når man snakker om holdbarhet på fryst kjøtt, er det først og fremst snakk om kvalitet og smak; du blir ikke dårlig av å spise kjøtt som har ligget lengre enn anbefalt i fryseren - men det smaker kanskje ikke like godt ... Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tusenvis av nordmenn strømmer igjen til butikksentre i byer som Charlottenberg og Töcksfors, etter at svenskehandelen nå endelig har blitt mulig igjen. Og som vi skrev i denne saken, kan det være mye å spare på å fylle handlekurven med kjøtt og kjøttprodukter.

Det er imidlertid stor forskjell på hvor lenge ulike typer kjøtt holder seg i fryseren.

For best mulig holdbarhet på kjøtt, er det viktig å holde oksygen borte – for å begrense bakterieveksten i kjøtt som oppbevares i kjøleskap.

Men når du legger kjøtt i fryseren, stoppes bakterieveksten. Du trenger altså ikke bekymre deg over at ting som ligger i fryseren skal bli dårlig, og at du dermed kan bli syk av å spise det.

Men når vi snakker om holdbarhet i fryser, handler det om smak – og at smaken blir dårligere etter hvert som tiden i fryseren skrider fram.

– Riktig oppbevaring i kjøleskap går på trygghet, mens oppbevaring i fryseren går på smak, sa Even Nordahl, seniorrådgiver samfunn og bransje i Matprat, opplysningskontoret for egg og kjøtt, da vi første gang omtalte dette i 2018.

Kjøtt som har ligget for lenge i fryseren, altså ut over det som angis som ok intervall for holdbarhet i fryseren, kan få en emmen frysesmak. Og det kan harskne – uten at du blir dårlig av det dersom du skulle spise slikt kjøtt.

– Du blir ikke syk av å spise kjøtt som er harsknet, men du blir ikke glad av det heller, kommenterte Nordahl til Dinside.

Pakk i plast eller folie

Du har flere muligheter når du skal pakke inn kjøtt for frysing; du kan vakuumpakke det, pakke det i plast eller i folie.

Det spiller ingen rolle hvilken av disse metodene du bruker. Det som er viktig, er at det er tett.

– I fryseren er det mørkt, så det har ikke så stor betydning. Bare det er tett, fungerer folie eller plast like bra, sa Nordahl til Dinside.

– Og så er det lurt å pakke det inn i gråpapir til slutt, så det ikke blir hull i plastfolien eller folien om man romsterer i fryseren. Da tåler det mer juling, tipset han.

Går det hull på emballasjen, risikerer du at kjøttet blir «frysetørr», altså at det kan bli tørt og få litt ugrei konsistens der hullet på emballasjen oppstår. Du risikerer også at kjøttet harskner raskere.

Du blir ikke syk av å spise kjøtt hvor det har gått hull på emballasjen, eller som er harsknet, men det kan bli udelikat og tørt – smaken kan bli så-som-så.

DEL OPP I PORSJONSSTØRRELSER: Da blir innfrysingen mer effektiv, det tiner raskere - og det er mer fleksibelt i forhold til hvor mye du behøver hver gang. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DEL OPP I PORSJONSSTØRRELSER: Da blir innfrysingen mer effektiv, det tiner raskere - og det er mer fleksibelt i forhold til hvor mye du behøver hver gang. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Del opp i passe porsjoner

Har du større kvanta med kjøtt som skal fryses ned, er rådet å dele det opp i porsjonsbiter før du legger det i fryseren.

– Det er bedre å dele opp i flere mindre stykker, enn å fryse ned et stort. Har du kjøpt en stor entrecôte, er det bedre å pakke ned to og to biffer enn å fryse ned hele biten – da er det mer fleksibelt og greit å beregne. Og du slipper å ta ut hele pakken for å putte det du ikke skal bruke tilbake igjen.

Pass på innfrysingen

Det er ikke bra for konsistensen på kjøttet dersom innfrysingen av kjøttet tar lang tid. Derfor er det lurt å trykke på innfrysingsknappen på fryseren før du skal fryse ned kjøttvarer – og spesielt dersom du skal fryse ned større mengder.

– Det er også lurt å spre varene litt utover, i fryseren. Og har du veldig mye som skal fryses inn, er det lurt å la halvparten ligge i kjøleskapet til dagen etter, før du fryser inn resten, oppfordret Nordahl.

Da fryser varene raskere.

Den kritiske fasen av innfrysingen er ifølge Nordahl når kjøttet skal gå fra pluss 1 grad til minus 1 grad.

– Jo lengre tid det tar for kjøttet å gå fra ikke fryst til fryst, jo større er sjansen for å få krystallisering – og det vil du ikke ha; det kan ødelegge veldig på konsistensen, sa Nordahl.

Han forteller at i industrien brukes frysetunneler med både vind og 30 minusgrader, for at denne prosessen fra pluss 1 grad til minus 1 grad skal gå så raskt som mulig.

– Ugunstig innfrysing er dessverre noe vi tror det syndes mye mot, fortalte han.

Pakk smart

Dersom du skal fryse ned pakker med for eksempel flere koteletter eller andre ting i biter, er det lurt å fryse det som flate pakker heller enn i høye stabler.

– Pakk det gjerne i flate pakker, om ting som er skåret i skiver, i stedet for oppå hverandre, oppfordret Nordahl.

Det hjelper både ved innfrysing og ved tining; ved innfrysing så fryser det raskere ved at det tar kortere tid før kjernen fryser dersom du legger ting ved siden av hverandre.

Og ligger skivene ved siden av hverandre, er det også lettere å brekke av det antallet du trenger mens kjøttet ennå er i fryst tilstand, tipset han.

Type kjøtt: Holdbarhet i fryseren:
SvinekjøttMagert: 6 måneder
Med fett: 3 måneder
Storfekjøtt10-12 måneder
Kalvekjøtt6 måneder
Lammekjøtt10-12 måneder
Reinsdyrkjøttover 12 måneder
Saltet kjøtt med mye fett2 måneder
Kylling4 måneder
Kalkun1-2 år
Kyllingkjøttdeig2 måneder
Medisterdeig3 måneder
Kjøttdeig/ karbonadedeig4 måneder
Pølser3 måneder
Spekemat6 måneder
Innmat3 måneder

Kilde: Matprat.no

– Dårlig idé å skulle «redde» kjøtt

Nordahl kommenterer at det er en dårlig idé å forsøke å «redde kjøtt» som du plutselig oppdager snart går ut på dato – som du kanskje hadde glemt.

– Det er ikke noe lurt å forsøke å «redde kjøtt» som er gått ut på dato ved å legge dette i fryseren. Kjøtt bør fryses inn mens det ennå er friskt. Bakteriene dør ikke når du fryser det, du stopper bare bakterieveksten. Men når det tiner igjen, er det «full attack», påpekte Nordahl.

Da er det bedre å tilberede maten, uten å fryse den først.

Nesten utgått på dato?

Det er ikke farlig å fryse ned mat som nærmer seg best før-dato, men det er alltid best å fryse det inn mens best før-datoen ennå er et stykke unna.

– Du kan godt fryse det inn selv om det nærmer seg best før-dato, dersom det er riktig oppbevart. I de fleste tilfeller er det også en sikkerhetsmargin i forhold til holdbarhetsdato. Men når det nærmer seg holdbarhetsdato, er det på tide å spise det. Bakterieveksten akselererer også veldig på slutten, fortalte Nordahl.

Han oppfordrer generelt til å kjøpe ferskt kjøtt når du trenger det, og ikke kjøpe kjøtt for å fryse det ned.

– Generelt sett er det ingenting som blir bedre av å være i fryseren, påpekte han.

Og ønsker du å kjøpe kjøttvarer for å fryse det ned, er det best å kjøpe det som allerede er frossent, i butikken.

– Frossent kjøtt er bedre frysebehandlet enn det du klarer selv. Så er man på harryhandel og kjøper mye, er det bedre å kjøpe frossen kyllingfilet enn å kjøpe fersk og fryse inn, påpekte han.

– Blir vi syke av det?

Nordahl fortalte at opplysningskontoret for egg og kjøtt ofte får henvendelser om holdbarhet på kjøtt.

– Det 95 prosent er opptatt av, er om man blir syk av å spise kjøtt som har ligget for lenge i fryseren. Det at man ikke blir syk av det, er viktigere enn smaken og konsistensen, sa Nordahl.

Tining: Den beste måten

Den beste måten å tine kjøtt på, er ifølge Nordahl enten i kjøleskap eller i kaldt vann.

Han anbefalte ikke å tilberede maten direkte fra frossen tilstand, da kjøttet da fort kan bli tørrere og hardere.

– Det er best å planlegge og ta det opp en eller to dager i forkant. Eller tine det i kaldt vann, men da må det være emballert i plast.

Nyere norsk forskning viser at den beste måten å tine fryst kjøtt og fisk på, er i kaldt vann.

Fungerer holdbarhetsindikator etter frysing?

En ting er matvarer med best-før-dato, men holdbarhetsindikatoren Keep-it, som er kommet på mange kjøtt- og fiskeprodukter, kan fortelle hvor lenge matvaren faktisk er holdbar, basert på hvordan matvaren er oppbevart. Indikatoren registrerer temperatur over tid og viser hvor mange dager faktisk holdbarhet som gjenstår.

Men hva skjer med denne holdbarhetsindikatoren dersom vi legger den i fryseren? Vil den fremdeles følge med og oppdatere holdbarheten i frysemodus og etter tining?

– Akkurat den indikatoren som du får på norske ferskvarer i dag, er ikke utviklet for frysing. Så den gjelder ikke lenger dersom du fryser ned produktet. Det er fordi vi ikke har noen kontroll på hvordan forbrukeren tiner produktet – og da kan vi ikke stå inne for at indikatoren viser riktig informasjon etter tining, sa Therese Faye, fagsjef og Dr. Scient hos Keep-it Technologies til Dinside.

Hun fortalte imidlertid at de har utviklet en egen indikator for frysevarer, som snart skal lanseres i utlandet.

Denne indikatoren sitter på frysevarer som kjøpes fra frysedisken.

– Den står helt stille så lange den er i fryseren – og så begynner den å bevege seg når du tar den ut av fryseren for tining. Indikatoren vil så vise holdbarheten når den er ferdig tint, fortalte Faye.

Hun anbefalte generelt å fryse ned matvarer så tidlig som mulig dersom du ser at du ikke rekker å spise den før maten går ut på dato. Og påpekte at fryste produkter har kortere holdbarhet når du tiner det, enn ferske.

– Vet jeg at jeg kommer til å spise maten innenfor holdbarheten, lar jeg den ligge i kjøleskapet. Da mener jeg at den beholder bedre kvalitet enn om du fryser den ned i mellomtida, understreket Faye.

Deler av saken har vært publisert på Dinside også tidligere. Saken er løftet og oppdatert i forbindelse med gjenåpningen av grensehandelen 25. juli 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer