Hvor lenge må du klippe plenen?

Slik gjør du plenen klar for vinteren.

IKKE RAK: Er det tørt, kan du fint klippe høstløvet sammen med gresset den siste gangen du klipper det. Det gir fin næring til plenen i vinter. Foto: BRYNJULF BLIX
IKKE RAK: Er det tørt, kan du fint klippe høstløvet sammen med gresset den siste gangen du klipper det. Det gir fin næring til plenen i vinter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det går mot høst, men sesongen er ikke over ennå.

Hvor lenge du bør klippe gresset, er avhengig av temperaturen der du bor. Normalt klipper man plenen ut oktober, til høstløvet har falt.

Den siste klippen

Plenen skal ha litt ekstra lengde før vinteren, sett derfor klipperen til å klippe litt høyere enn du vanligvis gjør.

Mange klipper plenen uten oppsamler med "Bioklipp", "Mulchin" eller lignende typer finklipp. Dette er ikke å anbefale hvis du ikke er en ivrig klipper, og gresset rekker å vokse seg langt mellom hver gang du klipper det. For langt gress vil nemlig samle seg i større og mindre «kaker» og kvele gresset.

Les også: Vårens hagearbeid bør du gjøre nå

Høstløvet

FOR MYE: Her bør du rake opp løvet før du klipper gresset.  Foto: BRYNJULF BLIX
FOR MYE: Her bør du rake opp løvet før du klipper gresset. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når høsten har kommet er det ingen vei utenom, blader faller og plenen mer eller mindre forsvinner under et dekke av blader.

Har du selv bare eviggrønne bartrær og små busker kan du skadefryde deg over naboen med sine frukttrær, bjerk og lønn, som må bruke noen flere dager til å håndtere nedfallet.

Men hvis det er du som er den uheldige naboen, hva er det du egentlig må gjøre med plenen om høsten?

Se også hva du kan gjøre om naboens løv faller på din plen

Raking

Å bli dekket av løv er nemlig ikke noe plenen har godt av, spesielt ikke hvis det blir liggende vinteren gjennom. Det kaker seg når det blir vått, hindrer at lys og luft kommer til og uten dette kveles gresset.

Derfor bør du rake løvet og kompostere eller levere det til gjenvinningsstasjonen.

Noe løv kan også brukes til å dekke til planter for vinteren, gjerne sammen med noen grener av bartrær for å holde løvet på plass.

Etter løvfellinga raker du godt, og gjødsler litt - ikke for mye - før vinteren.

Les også:Blåse, suge eller rake løv?

Hvis du har beskjedent med løvfall og løvet er tørt og fint, kan du la være å rake hvis gresset i plenen ikke er for langt. Da kjører du over gresset med gressklipperen, og finklipper løvet i samme slengen.

Nedfallsfrukt bør fjernes, de kan inneholde soppsykdommer som overvintrer fint. Legg den heller i komposten, eller kast den med matavfallet dersom du har problemer med mus og andre smågnagere i hus og hage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer