Hvor mye kan du låne? er et av DinSides populære verktøy. Denne smarte kalkulatoren beregner hvor mye du kan låne gitt din betalingsevne, og fem ulike rentescenarier (2,5; 5; 7,5; 10 og 12,5 prosent).
Hvor mye du kan låne er imidlertid ikke nødvendigvis forenelig med hvor mye du bør låne. Og det kan være lenger enn langt fra hvor mye du faktisk får låne. Likeledes virker det noen ganger som om bankene kaster penger etter lånetakere i lavrentetider, og det er slett ikke sikkert du bør benytte deg av all kreditten du får.
Se på betalingsevnen
Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR, er det viktig å holde hodet kaldt når du tar opp lån.
- Hvor mye man får låne varierer veldig, også i forhold til hvor mye man tjener. Det vi ser på er betalingsevnen i forhold til inntekter og utgifter, og det kan i noen tilfeller være mer enn 3-gangeren. I tillegg vil vi ta høyde for renteøkning, gjerne til et dobbelt så høyt nivå som det vi har i dag, sier Sandmæl til DinSide.
I tall vil dette si at du bør ta høyde for at rentene kan øke med 4-5 prosent i forhold til dagens nivå, presiserer hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger