Hvor mye er din bolig verdt?

Bolignedturen rammer Norge. Har din bolig falt i verdi?

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag presenterer eiendomsmeglerbransjen sin boligprisstatistikk for september. Følg med på DinSide.no fra klokken 11.00.

Alt tyder på at markedet har hatt en tøff måned. I går kom rapporten Boligmeteret som anslo at september var en nedtursmåned i boligmarkedet, og at det neste året vil bli enda tøffere.

Finn ut hvor mye din bolig er verdt akkurat nå! Bruk DinSides boligpriskalkulator.

Skal videre ned

Makrosikt er ikke den eneste som varsler at boligmarkedet står foran en nedgangsperiode.

- Vi forventer at prisene fra september til november vil falle cirka 3 prosent. Og så tror vi på et fall i gjennomsnittsprisen fra 2008 til 2009 på 5 prosent, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Makrosikt spår også på en boligprisnedgang på 5 prosent i løpet av 2009. Wilhelmsen ser det riktignok som ganske sannsynelig at prisfallet kan bli større enn det First Securities anslår.

- Vi tror det er større sjanse for at prisene faller mer enn anslått, enn at de faller mindre enn anslått, sier Wilhelmsen til DinSide.

Grunnen er todelt:

- Det viktigste er at prisene har steget mye i forkant. De har steget mer enn både inntekt og byggekostnader skulle tilsi, så det er naturlig at det kommer en korreksjon i markedet. I tillegg har vi det makroøkonomiske bildet vi ser nå, med økt arbeidsledighet i norsk økonomi og høyere boliglånsrente på krot sikt, som er med på å forsterke prisfallet ytterligere, sier Wilhelmsen.

Les også: Nå faller boligprisene for alvor

Flust av boliger på markedet

Boligmarkedet er sammensatt. En annen viktig faktor som viser nedgang i markedet, er tilbudet versus etterspørsel. I Makrosikts siste gjennomgang av boligmarkedet konkluderte statistikerne med at antall boliger for salg har økt til en ny topp for årstiden. På Finn.no ligger det nå 21.157 boliger for salg, en oppgang på drøyt 5,5 prosent fra forrige måned.

Varelageret har vært svært høyt lenge, og bare vokser måned for måned. Da boligprisene ble lagt frem i august sa nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), Thorbjørn Ek, at mange kommer på visning, men få viser kjøpelyst.

- Det er ganske slitsomt, for det er mange der ute som er ubesluttsomme, sa Thorbjørn Ek, for en måned siden. Nå er altså antallet usolgte boliger enda høyere.

Desverre for boligselgere å salgskåte eiendomsmeglere er at kjøpelysten har sunket. Tall fra Makrosikt viser at det er siste året er det blitt 23.000 færre mennesker med planer om å kjøpe bolig eller fritidsbolig.

Nå kan du gjøre et boligkupp

Prisnedgang i hovedstaden

Ved hjelp av boligkalkulatoren har DinSide gjort noen stikkprøver for å ta tempen på markedet i de største byene. Av stikkprøvene kom det frem at leiligheter i hovedstaden ligger ute for salg med en kvadratmeterpris på 32.551 kroner i snitt. Legg merke til at dette baserer seg på utsalgsprisen, og ikke salgsprisen.

Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at for en måned siden kostet en kvadratmeter leilighet i hovedstaden 33.800.

Prisnedgangen er betydelig, men må sees i perspektiv av at vi har bare tatt noen stikkprøver av markedet. Så selv om piler peker nedover i markedet, er det ikke sikkert det er så helsvart som det kan virke.

Utsalgsprisen på eneboliger og tomannsboliger i hovedstaden er noe høyere enn gjennomsnittlig salgssum fra forrige måned. Dette kan riktignok skyldes noe mangel på data, eller at disse boligene faktisk har steget noe i pris.

For med unntak av de sommermånedene har prisen på eneboliger gått opp, mens det er leiligheter som stort sett har tapt seg i pris. En enebolig koster 34.727 kroner per kvadratmeter, mens tomannsboliger ønskes solgt for 33.637 kroenr per kvadratmeter, ifølge DinSides boligpriskalkulator.

Bergen og Trondheim

I sentrale områder av Bergen ligger utsalgsprisen på leiligheter på 33.491 kroner per kvadratmeter. Tar man hele Bergensområdet under ett er kvadratmeterprisen på drøyt 20.832 kroner.

Eneboligprisen i Bergen ligger på 37.300 kroner per kvadratmeter. Datagrunnlaget for delte boliger sentralt i Bergen er mangelfull, men ser man på hele bergensområdet under ett, koster delte boliger 20.277 kroner i snitt per kvadratmeter.

I Trondheim prøver boligselgerne å få solgt leilighetene sine for 31.388 kroner per kvadratmeter. Med tanke på at leilighetsprisene i Trondheim lå på 26.400 kroner per kvadratmeter i august, må nok boligeierne senke forventningene sine om de ønsker å få solgt leiligheten sine.

De gjennomsnittlige prisantydningene for eneboliger og tomannsboliger ligger på respektive 20.794 og 20.104 kroner per kvadratmeter. Det er omtrent samme nivå som salgsprisen for en måned siden.

NB! Tallene i DinSides boligverdikalkulator er hentet fra data fra Finn og Tinde, og baserer seg bare på stikkprøver. Derfor er det umulig å tegne et hundre prosents nøyaktig bilde av markedet. Tallene i eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk er riktignok også hentet fra Finn. Norges Eiendomsmeglerforbund anslår at tallene representerer inntil halvparten av det norske boligmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer