Hvor mye er hytten din verdt?

Sjekk med vår kalkulator

Publisert
Sist oppdatert

Hyttemarkedet er gjerne det første som faller når det er nedgang i boligmarkedet, og det som faller mest. Har du fritidsbolig, lurer du sikkert på: Hvor mye er hytten din verdt nå?

Det kan du finne ut her:

DinSides Hyttetakstkalkulator

Slik gjør du

Kalkulatoren krever at du fyller inn en rekke variabler, som boligareal, hvor mange soverom det er i hytten, veinavn, om det finnes, og postnummer. Den ber deg også om å vurdere lysforhold, utsiktsforhold, beliggenhet og standard - på en skala fra dårlig til veldig bra.

Til slutt må du krysse av for om hytten har garasje, ligger rett ved stort alpinanlegg eller har egen strandlinje.

Ved hjelp av disse dataene beregner kalkulatoren hvor mye hytten er verdt i dagens marked.

Slik regner den:

Kalkulatoren søker i annonsebasene til Tinde og Finn etter hytter som er til salgs, eller er solgt i området de siste tre månedene. Den søker først etter hytter med samme veinavn, men om den ikke finner tilstrekkelig mange der, søker den etter hytter som har samme postnummer. Finnes det heller ikke her mange nok, tar den med hytter hvor de tre første sifrene i postnummeret er de samme.

Datagrunnlaget veies mot nærhet til hytten. Hyttene på samme vei teller mellom 1,6 og 2,0. Hyttene på samme postnummer teller 1,2. Øvrige hytter teller 1. Kalkulatoren må finne minst tre hytter for å gi et verdianslag.

Vi foretar en sjablongmessig vurdering av hvor mye det vil øke verdien av hytten om den har strandlinje, ligger rett ved større alpinanlegg eller har garasje.

Merk deg at det spesielt i de tilfellene hvor hytten ligger rett ved stort alpinanlegg, eller har egen strandlinje, kan være vanskelig å gi en korrekt pris.

Ut fra dette beregnes det en normal kvadratmeterpris for nabolaget, for hytter uten alpinanlegg, strandlinje og garasje. Deretter foretar kalkulatoren en del justeringer basert på de angitte opplysningene:

  • Det justeres for størrelse, da kvadratmeterprisen vanligvis faller med økende størrelse.
  • Det justeres for de forskjellige beliggenhets- og standardfaktorene du har angitt.

Hvor mye koster hytten din?

En ting er hvor mye hytten er verdt på papiret. Det er en hel del utgifter forbundet med det å eie en hytte. I tillegg har noen kommuner innført eiendomsskatt, også på fritidsboliger.

Det kommer en tid, da det er smart å veie dette opp mot, hvor mye du egentlig bruker hytten. Hvor mye det koster deg å bruke fritidsboligen per døgn, kan du regne ut her:

Så mye koster det deg å ha hytte

Kutt utgiftene

Dersom du synes dette blir litt mye, kan vi trøste deg med at det finnes smarte måter å kutte utgiftene på. Har du vurdert å leie ut hytten din noen uker i året? Skattereglene lar deg leie ut hytten og tjene inntil 10.000 kroner uten å skatte av det. Du skal kun skatte av 85 prosent av overskytende beløp.

Les mer:

Tjen penger på fritidsboligen din

Feilmarginer

Hyttektakst-kalkulatoren kan selvsagt ikke gi en helt eksakt pris på en gitt hytte. Prisen som beregnes, bør imidlertid gi en god pekepinn på hva den kan være verdt. Likevel ønsker vi å presisere at i noen tilfeller vil prisen ligge langt fra hva som er korrekt. Dette gjelder spesielt dersom hytten er veldig dyr, veldig eksklusiv - eller om beliggenheten er spektakulær. Kalkulatoren tar heller ikke høyde for tomtestørrelsen.

Dessuten baserer kalkulatoren seg på andre hytter i nærheten som er til salgs. Er det lite omsetning i området der du ønsker å beregne verdien for en hytte, vil også dette ha innflytelse på prisen på "din" hytte.

Med andre ord: Bruk kalkulatoren som en pekepinn, men ta aldri beslutninger knyttet til kjøp og salg utelukkende basert på denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer