Hvor mye går boligprisene ned?

Hva vil Norges Banks renteøkning i forrige uke bety for boligprisene fremover? Dette er et spørsmål mange nordmenn gjerne skulle ha visst svaret på, særlig de som skal kjøpe eller selge. Isolert sett vil renteøkningen føre til lavere boligpriser, men hvor mye lavere? Finn ut ved hjelp av vår kalkulator!

Publisert

Med denne kalkulatoren kan du leke deg med å legge inn dine egne verdier for renteøkning og ny rente. Standardverdien som er lagt inn i det første feltet ("Hvor mye har renten endret seg?") er den økningen vi har sett på Norges Banks signalrenter hittil i år.

Hvis du legger inn større tall for renteøkning, med tilhørende høyere ny rente på boliglånet, vil du se hvor mye mindre du burde få for boligen din, hvis rentenivået alene skulle avgjøre boligprisene.

(Til de teknisk interesserte, kan vi fortelle at kalkulatoren regner ut endringer i nåverdien av et 20-års annuitetslån, med varierende rente.)

Det er selvfølgelig alt for enkelt å si at renteendringer vil påvirke boligprisene så isolert som denne kalkulatoren vil ha det til. Prisutviklingen på boligmarkedet er avhengig av mange faktorer. I grove trekk kan vi si at det er tre hovedårsaker til at prisene går opp eller ned:

1. Forholdet mellom tilbud og etterspørsel av boliger – hvis antall nye boliger på markedet er lavere enn økningen i antall husholdninger som trenger bolig, vil prisene gå opp, og vice versa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer