Hvor mye kan du låne?

Vurderer du å gå inn i boligmarkedet nå? Vår smarte kalkulator viser deg hvor mye du har råd til å låne.

Vi hjelper deg å finne ut hva du kan ta opp i lån. Foto: Colourbox.com
Vi hjelper deg å finne ut hva du kan ta opp i lån. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for dystre spådommer, økonomiske nedgangstider og finanskrisetyper i avisene: De fleste av oss har aldri hatt så god råd.

Lønnsoppgjørene de siste årene har vært uvanlig gode for mange av oss, og for dem som har lån er renten nå mer enn behagelig lav. Boligprisene har også falt endel det siste året, eller stabilisert seg på et mer normalt nivå, etter et par år med stor prisoppgang.

Dårlig nytt for dem som kjøpte på topp, men godt nytt for deg som vurderer å ta skrittet ut på boligmarkedet for første gang. Men hvor mye har du egentlig råd til å låne? Vi har selvfølgelig en kalkulator som kan hjelpe deg med dette, og den finner du her:

Hvor mye kan du låne?

Hvor mye får du låne?

Endelig kan de gå på boligjakt


Det er ikke alltid det holder å vite at man har råd, noen ganger trenger man forsterkninger. Les hvordan denne familien fikk innvilget boliglån.


En ting er hvor mye du kan låne - en annen ting er hvor mye du får låne. Når du skal i banken for å be om lånebevis, vil banken ta hensyn til dine inntekter og utgifter - men i tillegg har de en annen, litt enklere nøkkel de forholder seg til.

De fleste banker vil gange din inntekt med opp til 3 - for å finne totalsummen av hvor mye lån du bør ha. Det kan hende du vil oppleve at noen banker er enda strengere og ganger med 2,5 eller 2,75 - for eksempel om du er frilanser eller har et konjunkturutsatt yrke. Dersom du synes banken din ikke vil gi deg nok lån, kan det være verdt å ta kontakt med andre banker for å høre hvor mye de er villig til å låne deg.

Å ta kontakt med flere banker er uansett smart, for å finne ut hvor du får de beste betingelsene på lånet ditt.

Det kan du også sjekke her:

Prisliste: Renter på boliglån inntil 1 million kroner

Prisliste: Renter på boliglån inntil 2 millioner kroner

Slik virker kalkulatoren

Kalkulatoren legger sammen alle de inntektene og utgiftene du taster inn. Den trekker summen av alle dine faste utgifter fra summen av inntektene, og beløpet som er igjen legges inn i en beregningsmodell (som terminbeløp) som gir deg svar på hva det er forsvarlig å låne gitt tre ulike rentenivåer: Nominell rente på 2,5 prosent (dagens rentenivå), 7,5 prosent og 12,5 prosent. Den effektive renten blir da om lag 3, 8 og 13 prosent.

Ingen vet sikkert hvor renten skal gå fremover, men det er nok trygt å si at en rente på 13 prosent ikke kan anses å være særlig sannsynlig. Vi skal imidlertid ikke langt tilbake i tid før boligånsrenter på 8 prosent var det en rekke norske husholdninger måtte forholde seg til. Vi har også tatt med 13 prosent for å vise hvor stramt det kan bli. Etter boligkrakket på begynnelsen av 90-tallet var en rente på 13 prosent ikke uvanlig for norske boligeiere.

Eksperten advarer mot å gå inn i boligmarkedet for tidlig: Ungdom driver risikosport

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer