Til tross for dystre spådommer, økonomiske nedgangstider og finanskrisetyper i avisene: De fleste av oss har aldri hatt så god råd.
Lønnsoppgjørene de siste årene har vært uvanlig gode for mange av oss, og for dem som har lån er renten nå mer enn behagelig lav. Boligprisene har også falt endel det siste året, eller stabilisert seg på et mer normalt nivå, etter et par år med stor prisoppgang.
Dårlig nytt for dem som kjøpte på topp, men godt nytt for deg som vurderer å ta skrittet ut på boligmarkedet for første gang. Men hvor mye har du egentlig råd til å låne? Vi har selvfølgelig en kalkulator som kan hjelpe deg med dette, og den finner du her:
Hvor mye kan du låne?
Hvor mye får du låne?
En ting er hvor mye du kan låne - en annen ting er hvor mye du får låne. Når du skal i banken for å be om lånebevis, vil banken ta hensyn til dine inntekter og utgifter - men i tillegg har de en annen, litt enklere nøkkel de forholder seg til.
De fleste banker vil gange din inntekt med opp til 3 - for å finne totalsummen av hvor mye lån du bør ha. Det kan hende du vil oppleve at noen banker er enda strengere og ganger med 2,5 eller 2,75 - for eksempel om du er frilanser eller har et konjunkturutsatt yrke. Dersom du synes banken din ikke vil gi deg nok lån, kan det være verdt å ta kontakt med andre banker for å høre hvor mye de er villig til å låne deg.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger