Ifølge en ny undersøkelse dusjer nesten halvparten av nordmenn daglig - enkelte oftere, andre sjeldnere. Selv om dusjing i de fleste tilfeller er mer energieffektivt enn et bad, så står det fremdeles for en stor del av energiforbruket til en vanlig husholdning.
Enkelte har nok opplevd banking på baderomsdøren fra prisbevisste foreldre eller partnere, som mener man har stått lenge nok i dusjen.
Men koster et par minutter i dusjen egentlig så mye? Kankje ikke i kroner og øre, men hvis du sammenligner energiforbruket med annen hjemlig aktivitet ...
LES OGSÅ: Sparedusj - lurt eller irriterende?
Så mye koster en dusj
For å finne ut av hvor mye man betaler per dusj, er det bare til å finne frem notatblokken og begynne å regne.
Disse forbeholdene tar vi i regnestykket:
- Temperaturen på vannet inn i huset vil kunne variere i løpet av året - her tar vi utgangspunkt i at den ligger på rundt 8°C.
- Temperaturen på dusjvannet er på rundt 38°C.
- Et vanlig dusjhode bruker ifølge Enova mellom 12 til 20 liter vann i minuttet, og en sparedusj bruker rundt 6 til 10 liter vann i minuttet. I vårt regnestykke sier vi at en vanlig dusj bruker 16 liter vann i minuttet, og sparedusjen bruker 8 liter vann i minuttet.
- Det er ikke noe energitap under oppvarming eller transport fra bereder til dusj.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger