Bråk fra nabo

Hvor mye støy må du tåle?

Og kan du be naboen slutte å bråke når du sitter på hjemmekontor?

BRÅK FRA HAGEARBEID? En nabo kan i verste fall lage endel støy, men en del bråk må du tåle. Dessuten avhenger det av når naboen bråker. Foto: NTB Scanpix
BRÅK FRA HAGEARBEID? En nabo kan i verste fall lage endel støy, men en del bråk må du tåle. Dessuten avhenger det av når naboen bråker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Coronasituasjonen har blant annet ført til at flere av oss jobber på hjemmekontor daglig - og dermed også blir mer bevisste på bråk fra naboer på dagtid, det være seg oppussing eller høy musikk.

Men en del støy fra naboen må du faktisk leve med.

Hvilken støy er innafor?

Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Henrik Pihl, sier til Dinside at støy fra naboen er regulert av naboloven.

- Der sies det at ingen skal gjøre noe som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for naboen. Inn under dette går også støy, inkludert musikk, forklarer Pihl.

- Dette betyr at man for eksempel ikke bør drive med mye støy på natten eller kvelden, legger han til.

Samtidig må du tåle noe støy på dagtid, som dersom naboen pusser opp.

Husk helligdagsfreden

- Nå som vi går inn i mai med mye helligdager er det også lurt å minne om helligdagslovgivningen. Den sier at det på søndager og helligdager ikke er lov med «utilbørlig larm» som det står i loven. Det betyr for eksempel at man ikke kan klippe gresset på søndager med vanlige motorgressklippere, fordi det lager støy, sier Pihl i Huseierne.

- Naboen må for eksempel kunne pusse opp, så det er greit med for eksempel støy fra sag eller bor på dagtid. På samme måte må naboen kunne klippe gresset på ettermiddagen, sier Pihl. Han tror at flere hører byggestøy på dagtid når flere har har hjemmekontor.

- Men dette er altså noe man må tåle, understreker han.

Hva med støy i borettslag?

Ifølge Tønsbergadvokatenes nettsider, er det borettslagsloven eller eierseksjonsloven som gjelder når du bor i borettslag eller sameie.

De skriver at disse lovene har stort sett like regler som naboloven og at vurderingene også er stort sett de samme som for villastrøk.

«Men du må forvente å høre mer til naboene i et leilighetskompleks enn i eneboliger eller rekkehus. De fleste borettslag har også nedskrevne ordensregler som beboerne må overholde», skriver de på sine nettsider.

Snakk med naboen

Pihl sier til Dinside at dersom man føler seg plaget av unødvendig støy eller larm, er deres anbefaling i Huseierne at man alltid tar dette opp med naboen først.

- En grei samtale vil stort sett løse det meste. Noen velger å ringe politiet om for eksempel gressklipping på søndager. Det er veldig varierende hvor mye ressurser politiet har til å rykke ut om slikt. Vi anbefaler derfor dialog, understreker han.

Samtidig er det nok ikke alltid at denne nabodialogen fører frem: Tall fra Konfliktrådet for 2019 viser at 2.207 sivile saker havnet hos Konfliktrådet i 2019, hvor 22 prosent av disse var nærmiljøkonflikter. «Nærmiljøkonflikter (...) er det som ofte kalles for nabokonflikter. Konfliktene er nokså sesongbaserte; trefelling og klipping av hekk på våren, strøing av grus og snømåking på vinteren mv», skriver Konfliktrådet i sin årsrapport.

Advar naboene om støy

Planlegger du arbeid på boligen som du vet vil føre til bråk, er rådet fra Huseierne å varsle naboene på forhånd.

- Vårt råd er at de som skal drive med støyende arbeider varsler naboene sine når det er mye støy. Det gjelder særlig når man bor i blokk eller rekkehus der man bor veldig tett, sier Pihl.

Han sier videre at en lapp ved postkassene om at det kommer til å være støy vil gjøre at folk er forberedt på støyen.

- Det øker etter vår erfaring forståelsen for at dette er nødvendig arbeid, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer