Hvor mye tåler taket?

Når burde du måke snøen? Hvordan burde den måkes?

Har du et hus som er bygget før 1999 må du passe spesielt på å måke snø av taket. Foto: Colourbox.com
Har du et hus som er bygget før 1999 må du passe spesielt på å måke snø av taket. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du må passe på å sikre deg selv, når du skal på taket for å måke.Vivian Meløysund, SINTEF Byggforsk


Det er mulig vi er et folkeslag som er født med ski på beina, men helt forberedt på snø og sprengkulde er vi likevel ikke, og ikke alle vet hvordan de skal forholde seg til det.

Bor du i enebolig eller rekkehus, må du passe på at det ikke havner for mye snø på taket. Under kan du lese mer om hvor mye taket tåler, og hvordan du best måker.

Selv om sjansen er stor for at du ikke nødvendigvis må måke taket nå, er likevel vårt råd: Måk taket nå!

Kvitt deg med snøen mens den ennå er lett. Når det blir mildere vær vil ikke bare snøen bli tyngre for taket, men jobben med å fjerne den vil også være langt tyngre.

Jobben med å fjerne snø er langt enklere når det er kaldt, enn når den begynner å smelte.  Foto: ISTOCKPHOTO.COM
Jobben med å fjerne snø er langt enklere når det er kaldt, enn når den begynner å smelte. Foto: ISTOCKPHOTO.COM Vis mer


Pass på: Det er ikke ufarlig å fjerne snø fra taket ...

Ikke mer enn en halv meter

Vi snakket med Vivian Meløysund, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk.

Tommelfingerregelen er å passe på å ikke ha mer enn en halvmeter snø på taket.

- Tak bør måkes når snølasten er høyere enn det bygningen er prosjektert for. Synlige nedbøyninger eller endringer i huset er et varsel om at belastningen er betydelig, for eksempel når dører og vinduer begynner å gå tregt. I noen situasjoner vil det også kunne høres knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, sier hun.

Høye snølaster i kombinasjon med feil prosjektering eller feil utførelse er vanlige årsaker til sammenbrudd. Det er ofte ikke snølasten alene som er årsak til kollaps.

Hva kan skje med huset om du ikke måker?

- Nye bygg skal være bygget for å tåle den snølasten som kan oppstå på taket. Det skal derfor ikke være nødvendig å måke taket, sier hun til DinSide.

Slik har det vært siden en regelendring som kom i 1999. Bygninger som er bygget før dette tidspunket må derimot måkes ved store snølaster. I verste fall kan konsekvensen av at det ikke blir måkt snø av taket, bli sammenbrudd av konstruksjonen eller deler av denne.

Les også: Sjekk hvem som har ansvar for å måke

Slik beregner du tyngdetetthet:

Når en kjenner snødybden på taket, kan en gjøre antakelser mht. egenvekten/tyngdetettheten slik at lasten kan beregnes. Men ved store dybder bør imidlertid snøens reelle tyngdetetthet bestemmes.

Fastsettelse av snøens tyngdetetthet ved rørmetoden gjennomføres ved at et rør føres ned helt til bunnen av snølaget. Snøsøylen inne i røret tas ut ved at det graves ut ved siden av røret og snøsøylen inne i røret skjæres av og veies. Ved å dividere vekten av snøen på rørets tverrsnittsareal får en vekten av snølaget pr. kvadratmeter. En kan da også beregne snølagets gjennomsnittlige vekt (kg/m3) eller tyngdetetthet (kN/m3) ved å dividere med snølagets tykkelse.

Kan bestemme tyngden med å måle vekt og avstand over et område. Først må du vite hvor mye last huset ditt tåler, så går du inn i tabellen under og regner ut.

Har du et eldre hus kan du sjekke denne listen som viser når du må måke snøen av taket. Listen går ut fra når huset ditt er bygd.


  • 1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 1,5 kN/m2 (150 kg/m2), mens tunge tak tåler noe mer.

  • 1970–1979: Kritisk snølast er rundt 1,5 kN/m2.
  • Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 for hver kommune, det vil si vanligvis 1,5–3,5 kN/m2.

Stadig like forvirret? Se faktaboksen til høyre, eller les mer på nettsidene til statens byggtekniske etat.

Hvordan bør taket måkes?

Måking av tak er i seg selv en situasjon som kan medføre skade, både på tak og personer. En bør derfor være spesielt oppmerksom på følgende:

1. Gjør en vurdering av hvor snøen havner når den måkes ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.

2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig.

3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket må en være forsiktig med å sette inn maskinelt utstyr for å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under punkt. 2 kan oppstå, og snømengden på hele takflaten kan dermed bli satt i bevegelse.

4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler.

5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.

6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen, det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 – 20 cm).

- Det er viktig å sikre personene som skal utføre måkingen. Slike tiltak kan være avstivning av vegger, fjerning av snø på tilstøtende arealer, stempling under bærebjelker, sikring av stabilitet med wire og så videre. Alle disse tiltakene er imidlertid ikke nødvendig dersom snøen fjernes i tide, sier hun.

Du bør også passe på å måjke jevnt på begge sider av taket, er rådet fra en leser i debatten. Har du noen tips? Diskuter under.

Når du måker taket, bør du også passe på å fjerne alle istappene som henger fra taket.

Hvor på taket er det størst sjanser for ødeleggelser?

- Snøen kan fordele seg ujevnt på taket. Det kan forekomme opphopninger ved nivåforskjeller og hindringer på taket. Ved måking av snø mot yttervegger, kan det også oppstå en horisontallast som veggene ikke er bygget for, sier Meløysund.

Når vet du hvor mye snø som ligger på taket?

- Den enkleste målemetoden for å klarlegge hvor mye snø som ligger på taket, er å peile snødybden med en målestav. Vær forsiktig med taktekkingen, sier hun.

Hun forteller at det vil være fornuftig å peile flere steder og ta utgangspunkt i den største og den gjennomsnittlige snødybden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer