Hvor mye vin skal det være i et glass?

Glasset er ikke halvtomt, det er fullt.

Uansett hvor stort glasset er, skal du ikke ha mer enn 120 ml i det, for å få best mulig utbytte av vinen, sier 11. generasjon vinglassprodusent, Georg Riedel. I forgrunnen ser du et fullt vinglass fra produsentens XL-kolleksjon. Foto: Per Ervland
Uansett hvor stort glasset er, skal du ikke ha mer enn 120 ml i det, for å få best mulig utbytte av vinen, sier 11. generasjon vinglassprodusent, Georg Riedel. I forgrunnen ser du et fullt vinglass fra produsentens XL-kolleksjon. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skjønner at du er i Norge når du må betale 85 kroner for et knapt halvfullt glass rødvin, raljerer Anders Leopold, svensk pensjonert journalist/forfatter i Aftenposten 28. august.

Selv er han vant til å betale 12 kroner for et helt glass vin, på Plazaen i Puerto i Spania, der han tilbringer glade pensjonistdager.

Det er mange grunner til at vinen er dyrere i Norge enn i Spania. Vi nevner i fleng; den må importeres, streng alkohollovgivning med påfølgende høye avgifter, og et høyt prisnivå generelt. Det er imidlertid ikke her han går i baret.

Vi snakker selvfølgelig om påstanden om "knapt halvfulle glass".

Pris og utseende har ikke noe å si: Dette må du tenke på når du skal kjøpe vinglass.

Fulle glass ødelegger vinen

Halvtomt eller halvfullt-diskusjonen overlater vi gjerne til andre. Det er ikke her problemet ligger. For glasset han fikk var sannsynligvis ikke hverken halvfullt eller halvtomt. Det var fullt.

– Det skal aldri være mer enn 120 ml vin i et glass, har Georg Riedel tidligere sagt til DinSide. Som ellevte generasjons glassprodusent i firmaet som bærer hans etternavn velger vi å tro at han vet hva han snakker om.

Årsaken er enkel: Det er dette tallet glassprodusentene forholder seg til når de lager vinglassene, så heller du 120 ml vin i glasset vil du få mest mulig ut av den vinen du har kjøpt.

– Du må selvfølgelig gjerne skjenke glasset fullt om du vil, men ifølge Riedel vil altså selv en helt vanlig vin bli bedre, om du drikker det av et godt glass og skjenker riktig mengde slik at aromaen får utvikle seg ordentlig.

Fire av fem serverer rødvinen for varm. Her er tommelfingerregelen du klarer å huske.

Vi møtte Riedel til vinsmaking i Oslo et par år tilbake, der vi fikk smake på vin fra produsentens nye XL-glass. Det var tydelig å se hvem som var vant til å smake vin - og hvem som var vant til å drikke vin. Frustrasjonen og overraskelsen var stor i sistnevnte leir da vinen ble skjenket opp. Gratis vin, og så bare ørlite granne nederst i glasset?

Men mengden vin, skal ifølge Riedel, være den samme, enten glasset du drikker av kan romme 200 eller som XL-glassene 500 ml vin.

Se også Maximilian Riedel vise og forklare i videoen under:


Merk: 4 fluid ounzes som brukes i videoen tilsvarer 118,29 ml, men til DinSide sa Riedel spesifikt 120 ml.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer