Hvor ofte må et håndhåndkle skiftes?

Her er det viktig å passe på, for bakteriene kommer fort.

Ikke la det henge for lenge før det byttes ut. Foto: Colourbox
Ikke la det henge for lenge før det byttes ut. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da vi var små ble vi imprentet med at etter et toalettbesøk, må hendene vaskes nøye - MED såpe. Og når vasken er gjort, må hendene tørkes godt.

På offentlige toaletter er det som regel håndtørkere eller papirtørklær. Hva tror du er det beste alternativet? Det finner du ut av i denne artikkelen.

Hjemme bruker imidlertid den store majoriteten håndhåndkle. Så da er selvsagt spørsmålet - hvor ofte må det skriftes, og hvordan skal det vaskes?

Igjen har vi rådført oss med Malin Skaar, som leder Lilleborgs forbrukerservice, en telefontjeneste der du kan få svar på spørsmål om vask og renhold.

- Hvor ofte det skal skiftes ut kommer an på hvor mange som bruker håndhåndkleet, og om man har barn i huset, sier Malin Skaar.

- Generelt vil jeg si at et håndhåndkle skal skiftes minst to ganger i uken, og oftere om de er skitne eller man har sykdom i familien. Grunnen er at det vil komme døde hudceller på håndklærne og i mange tilfeller såperester også. Det vil også finnes bakterier som man har overført fra kroppen ved tørk til håndklærne.

- Hvordan bør de vaskes?

- Håndklær bør vaskes på minimum 60 grader, sier Skaar.

Er håndklærne laget av ren bomull kan du godt vaske dem på 90 grader innimellom.

PS! Nye håndklær bør få en runde i vaskemaskinen de brukes, for å fjerne eventuelle kjemikalier som sitter igjen etter farging, og bedre oppsugingseffekten.

Flere renholdstips:

Tette spylearmer gir skitten oppvask
Den enkleste vindusvasken
Lurt å bruke oppvasksvamp?
Luktfri oppvaskklut på 1-2-3

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer