Hvordan rense hagebassenget?

Hvor ofte renser du bassengvannet?

Slik unngår du at bassenget blir en bakteriebombe.

BØR RENSES: Er bassenget hyppig brukt i sommervarmen? Da bør det også renses jevnt og trutt, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix
BØR RENSES: Er bassenget hyppig brukt i sommervarmen? Da bør det også renses jevnt og trutt, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du et basseng i hagen som har vært flittig brukt den siste måneden?

Er du da også flink til å rense det ofte? Hvis ikke kan du få både utslett og lungebetennelse, advarer eksperter.

Sår og lungebetennelse

RENS BASSENGET: Skrubb bassenget med klor, er tipset fra Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
RENS BASSENGET: Skrubb bassenget med klor, er tipset fra Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

Stadig flere kjøper bassenger til hagen som kan nedmonteres igjen på høsten. Disse kommer ofte uten innebygde rensesystemer, og er du ikke flink nok til å rense bassenget, så kan dukkerten føre med seg noen uønskede virkninger.

- Normalt sett så vil man, etter litt bruk, kunne kjenne en slimaktig hinne langs bassengets kanter. Dette er bakterier som livnærer seg av biologisk materiale som hudceller og annet man drar med seg i bassenget.

Det forteller seniorrådgiver på avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet, Line Ø. Angeloff.

De fleste typer bakterier er ufarlige, men en type bakterie som kan gro i dette slimete belegget er bakterien Pseudomonas Aeruginosa, forteller Angeloff.

- Dette er en bakterie som danner et gulgrønt fargestoff. Det kan gi «dårlig mage», sår-, hud- og urinveisinfeksjoner og i verste fall lungebetennelse. E.coli kan også forekomme, og man bør forhindre at fugler og dyr kan slippe avføring i vannet, ved for eksempel å dekke til bassenget.

- Jeg vil understreke at det spesielt er personer med nedsatt immunforsvar som er mest utsatt for å kunne bli syk av bakterier som kan vokse i bassengvannet.

- Skrubb med klor

For å slippe unna bakteriene i vannet, er det viktig med et godt vedlikehold av bassengvannet.

- Vi anbefaler at basseng tømmes og renses ofte. Da tømmer man hele bassenget for vann, og skrubber innsiden grundig med for eksempel klorvaskemiddel.

PSEUDOMONAS: Slik ser bakterien ut under et mikroskop. Foto: NTB Scanpix
PSEUDOMONAS: Slik ser bakterien ut under et mikroskop. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvor mye bakterier som finnes i et basseng kommer an på bruken, så det er vanskelig å si et fast tidsintervall på når vannet bør byttes, sier Angeloff.

- Det beste er å se an situasjonen, hvor mye det blir brukt og hvem som bruker det, og rett og slett følge litt med på vannet.

- Skulle det komme spy eller avføring i vannet må det byttes straks. Lukt er også en god indikator. Lukter det rart av vannet bør det byttes med en gang, slår hun fast.

Psudomonas Aeruginosa

  • Trives best i fuktige omgivelser. Er i stand til å formere seg i bortimot rent vann.
  • Overføres ved direkte eller indirekte kontaktsmitte.
  • Gir «dårlig mage», sår-, hud- og urinveisinfeksjoner og i verste fall lungebetennelse.
  • Kan forårsake svært alvorlig infeksjoner om den får fotfeste.
  • Har høy resistens mot desinfeksjonsmidler og antibiotika.
  • Kan forårsake infeksjoner i alle organsystemer.
  • Kan finnes i infiserte sår og gjør da at pusset får en blågrønn farge og en karakteristisk lukt.

Kilde: Fhi.no og Snl.no

Klor og bunnsuger

Ragnar Follesøy er teknisk ansvarlig i Basseng AS, som blant annet leverer renseutstyr til bassenger. Han forteller at permanente basseng leveres med egne renseanlegg, men det følger ofte ikke med de midlertidige bassengene. Da finnes det istedet løsninger med både aktivt oksygen og klor, men det er sistnevnte han vil anbefale.

- På denne typen basseng er nok bruk av klor den beste løsningen. Vårt råd er at du alltid har klor-granulat (pulver) tilgjengelig. Denne klortypen kalles sjokk-klor og løser seg fort opp, men forsvinner også fort. Dette bruker du etter hver gang noen har badet.

- Det finnes også en type klor som løser seg sent opp, og som du kan ha i en dobbe som flyter på vannet. Da tilfører du vannet litt klor hele tiden, husk bare å fjerne dobben når noen bader.

FJERN SKITT: Fjern gress, blader og lignende fra bassengbunnen, råder ekspert. Foto: NTB Scanpix
FJERN SKITT: Fjern gress, blader og lignende fra bassengbunnen, råder ekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg vil det også være en fordel å fjerne skitten som kommer oppi, som blader, gress og jord. Dette legger seg som regel på bunnen, og kan være en utfordring å få vekk. Men da kan man bruke enn bunnsuger, eller bassengstøvsuger om du vil, forteller Follesøy.

- For å kunne bruke en bunnsuger, må du ha et sandfilter med sirkulasjonspumpe. Heldigvis finnes det en løsning hvor du setter et spesielt munnstykke på en vanlig hageslange, og så skaper vannstrømmen fra hageslangen et sug som suger opp skitt og samler det i et nett. Det er en billig, men ganske funksjonell løsning.

Vannet må byttes

Det finnes bassenger i mange ulike størrelser, og mens de små er enkle å skifte vann i, så vil de store kunne romme mange tusen liter vann. Da vil man kanskje ønske å beholde vannet litt lengre.

- Hvis du skal ha samme vannet i flere måneder, noe som godt går an, bør du nok kjøpe noen strips slik at du kan sjekke pH-en og justere denne til mellom 7,0 og 7,4. Det finnes produkter som heter pH-hever og pH-senker som gjør dette mulig, sier Follesøy.

BYTT VANN: Vannet i bassenget bør byttes regelmessig for å unngå bakterier, sier FHI.
BYTT VANN: Vannet i bassenget bør byttes regelmessig for å unngå bakterier, sier FHI. Vis mer

Angeloff i Folkehelseinstituttet anbefaler å kjøpe renseprodukter til bassengene sine. Flere selger også sirkulasjonspumper, som gjerne kan brukes.

Men å rense vannet vil ikke si at du slipper å bytte det, advarer Angeloff.

- Når man bruker rensemidler, så holder man bakterieveksten i sjakk. Men man fjerner jo ikke årsaken til at bakterien er der i utgangspunktet. Så selv om du renser vannet i bassenget ditt, så anbefaler vi at du tømmer ut vannet og skrubber bassenget med jevne mellomrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer