Så ofte bør du vaske veggen

Hvor ofte vasker du her?

Noe de færreste gjør, men de fleste bør?

VASKE VEGGER: Husker du å vaske veggene i blant? Det kan være lurt! Foto: Pickadook / Shutterstock / NTB
VASKE VEGGER: Husker du å vaske veggene i blant? Det kan være lurt! Foto: Pickadook / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Vi er veldig flinke til å vaske gulv og overflater, men hvor ofte vasker vi egentlig veggene?

Ekspertene har gikk oss svaret!

Minst én gang i året

- Vi anbefaler å gjøre rent vegger minst en gang par år, for å ha et godt inneklima i boligen din. En god tid å gjøre dette på, er på vårparten etter fyringssesongen, sier Vibeke Scavenius, leder for markedsføring og kommunikasjon ved CityMaid til DinSide.

Scavenius påpeker at fyring kan nemlig bidra til flere partikler i luften og dårligere inneklima.

- Bor du i nærheten av et større sentrum, bør du gjøre rent vegger minst to ganger i året. Veistøv er ikke bra for verken inneklima eller for helsen vår.

- Ønsker du å fjerne støv og pollen, anbefaler vi bare tørrmopping av vegger. Har du lette flekker kan du eventuelt bruke en mikrofiberklut, lett fuktet med rent vann, og tørke over flekkene med en tørr klut i etterkant, sier hun.

Dersom ikke vann alene gjør jobben

Hjelper det ikke med bare vann, test med godt utvannet rengjøringsmiddel eller kjemi, anbefaler hun.

- Ikke bruk for sterk kjemi da denne kan bleke og skade fargen over tid. Er du usikker på om underlaget vil tåle det? Prøv i et lite synlig hjørne først og klapp bort flekken – ikke gni, forteller Scavenius.

- Tørk forsiktig over med en myk klut til slutt for å fjerne eventuelle såperester.

Har du derimot vanskelige flekker fra nikotin, matfett eller sot eller heksesot, må du bruke sterkere kjemikalier.

- Når veggene er vasket, må de høyst sannsynlig males over med både sperregrunning og vanlig maling.

Tørrmopp på veggen

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund, forteller at hver og én må selv vurdere behovet for hvert enkelt rom.

- Tenk over hva som forurenser mye i rommet. I rom der det er mye aktivitet vil det ofte bli en del støv fra klær, tekstiler og aktivitet fra beboerne. Pledd, puter og andre løse tekstiler vil de ofte bidra mye fiber, i tillegg til klærne våre som drysser når vi går rundt og barna leker. Det er normalt at det oppstår støv i boligen vår, men vi må rengjøre og støvsanere regelmessig, sier han.

Han sier det kan være fint å gå over med en tørrmopp på veggene for å fjerne det statiske støvet på veggen.

Gustavsen oppfordrer også at man innarbeider gode rutiner for støvsuging, i tillegg til å bruke DustPal som er et munnstykke til støvsugeren som kan hjelpe til å plukke opp det vanskelige støvet på vegger og overflater.

- Deretter er en våt, for så en tørr mikrofiberklut fin å bruke. Den kan man godt feste på en mopp, slik at man vasker større arealer av gangen, forteller han til DinSide.

Han forteller at dersom du vil ha mindre støv inne gjelder det å ikke ta det med inn utenfra.

- Støv følger med klær og tekstiler, men også sand og skitt man drar med seg fra uteområdet ved boligen. Sand og bøss under utesko virker som «sandpapir» på gulv inne dersom det trekkes inn. Inneklimaet starter på gårdsplassen, har Gustavsen sagt til Huseierne ved en tidligere anledning.

Han forteller også at høyere luftfuktighet gjør at støvet sitter lettere fast på overflater. Det kan bidra til at det kan bli mer støv på soveromsveggene, blant annet. God gjennomlufting vil hjelpe til med dette problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer