Hvor varmt skal varmtvannet være?

Hva er for varmt og hva er viktig?

Hvor varmt skal varmtvannet være? Foto: Colourbox/Erwin Wodicka - wodicka@aon.at
Hvor varmt skal varmtvannet være? Foto: Colourbox/Erwin Wodicka - wodicka@aon.at Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renslighet er en av bærebjelkene i et sivilisert samfunn, og enkel tilgang til varmt vann er svært viktig. I tillegg er varmt vann et praktisk transportmedium for å distribuere energi til oppvarming.

Den mest utbredte installasjonen for varmtvann i private norske hjem er en elektrisk varmtvannsbereder. Vanligvis blir denne installert av en rørlegger og er dimensjonert og justert slik at den leverer tilstrekkelige mengder vann med riktig temperatur.

Men hva er riktig temperatur?

Riktig temperatur for berederen

Beredere har termostat som kan stilles til en temperatur mellom 60 - 90 grader. Ved lavere temperatur har selve berederen og varmeelementet noe lengre levetid, men risikoen for skadelige og farlige bakterier er langt større. Spesielt gjelder dette Legionella som i noen tilfeller kan være dødelig.

Derfor må vanntemperaturen være så høy at disse bakteriene ikke kan utvikle og formere seg. Termostaten settes derfor til over 60 grader, mange leverandører av beredere anbefaler 75 grader.

Innstillinger for termostaten befinner seg bak et sidedeksel, mellom strømførende ledninger. Foto: Brynjulf Blix
Innstillinger for termostaten befinner seg bak et sidedeksel, mellom strømførende ledninger. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Ved høyere temperaturinnstilling vil perioder hvor varmtvannet i tanken synker under grensen for bakteriefare bli kortere.

Legionellabakteriene trives i dusjen: Rens dusjhodet og -slangen fire ganger i året

En 200 liters bereder med varmeelement på 2 kW bruker i overkant av åtte timer på å varme opp vann fra vannledningene fra 5 grader til 75 grader. Under normal bruk tømmer man heldigvis aldri tanken helt for varmt vann, som regel ikke i nærheten. At man har såpass store tanker er altså både helsemessig og praktisk begrunnet.

Les også: Når varmtvannsberederen drypper

Man skal også være oppmerksom på at det er legionellabakterier i vanndamp, forstøvet vann (aerosoler), som er farlig, når bakteriene kommer ned i lungene. Man kan faktisk drikke vann med langt større mengder legionella uten å bli syk.

Riktig temperatur ut i kranene?

Men 75 grader er varmere enn det man vanligvis ønsker å tappe fra kranen, derfor har alle beredere en blandingsventil hvor man kan justere innblanding av kaldt vann ut i varmtvannsrørene som går rundt i huset.

Blandeventilen sitter gjerne på toppen av de nye berederne, under et deksel. Foto: Brynjulf Blix
Blandeventilen sitter gjerne på toppen av de nye berederne, under et deksel. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hva er så riktig temperatur ut i kranene?

Siden man selv kan blande fritt både kaldt og varmt vann i kranene ved bruk, kan man i prinsippet godt ha en høy temperatur på varmtvannet. Det er gunstig å ha skikkelig varmt vann ved mange typer spyling og rengjøring, det går rett og slett raskere og er mer effektivt.

Les også: Lekkasjevarsleren som ringer deg

Varmtvann i matlaging

Diskusjonen om bruk av varmtvann til matlaging dukker stadig opp. Det går jo mye raskere å koke opp glovarmt vann på 70 grader til pasta eller poteter? Men er det helsemessig risikabelt?

Noen internasjonale undersøkelser viser spor av bly i vannet, grunnet blyloddinger og eventuelle rester av bly i urgammelt ledningsnett. Også kobber kan spores i varmtvannet, særlig i nye rør som ikke har fått et beskyttende oksydlag på innsiden.

I nye røropplegg brukes imidlertid moderne rør-i-rør av plastmaterialer med messing i skjøter og kraner, så kobber og bly forekommer bare i eldre og virkelig gamle opplegg.

Med berederen stilt inn på høy temperatur og et jevnt forbruk som ikke gir grobunn for bakteriframvekst er det ytterst liten risiko for sykdom ved bruk av varmtvann i matlaging.

Les også: Dårlig kvalitet på springvann i Norge

Du kan selv justere blandingen, husk å følge instruksjonene nøye. Foto: Produsenten
Du kan selv justere blandingen, husk å følge instruksjonene nøye. Foto: Produsenten Vis mer


Grunnen til advarsler fra folkehelsa og andre institusjoner er at de må være generelle og enkle. Dessuten må de være på den sikre siden i sine uttalelser og anbefalinger, selv om risikoen er ytterst liten. Den skal jo gjelde en hel befolkning, ikke bare deg eller meg.

Derfor skjer bruken av varmtvann i matlaging på eget ansvar, siden man aldri kan vite helt sikkert til en hver tid om det har dannet seg bakterier eller skadelige fellinger av metaller, selv om vannet og maten skal kokes.

En annen faktor er jo hyppigheten, om man alltid gjør det eller om det bare skjer en gang i blant.

Brannskader

Selv om vann slukker brann, er risikoen for skålding vesentlig større når vanntemperaturen er virkelig høy. I en husholdning hvor det er små barn eller eldre mennesker som har lett for å glemme seg bort, anbefales ikke høy temperatur på varmtvannet. I barnhager er jo grensen satt til 38 grader på varmtvannet fra kranene.

Det finnes blandebatterier med termostat og sperre, noen som kan være et fornuftig alternativ i slike situasjoner, selv om det likevel kan være en viss fare ved feil bruk.

Bytt gjerne til sikrere krantyper hvis det er små barn i huset. Foto: Colourbox
Bytt gjerne til sikrere krantyper hvis det er små barn i huset. Foto: Colourbox Vis mer


Bruk hodet

Så konklusjonen er som vanlig at det ikke er noe fasitsvar, man må rett og slett bruke hodet. Ved å skaffe seg kunnskap om hva slags installasjon man har i huset, hvilke innstillinger som er viktige og hvilken risiko og hva slags fordeler som finnes når man skal velge en varmtvannstemperatur man kan leve godt med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer