Hvordan bake verdens beste boller?

Vellykket bakst - hver gang. Her er eksperttipsene.

Se hvordan folk flest spiser fastelavnsboller, og se hvordan Per Christian Samson i bakerikjeden W.B. Samson gjør det – helt uten søl! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, vi elsker boller! Boller er tradisjonelt den søte bakevaren som vi nordmenn spiser aller mest av.

Ifølge tidligere undersøkelser, spiser 56 prosent av alle nordmenn boller, enten hjemmebakte eller butikk-/bakeribakte, minst én gang i måneden eller mer.

Nest etter bollene, er vaflene det søte bakverket vi spiser mest av.

Men vet du hvordan du helst bør behandle ingrediensene og deigen, for å få de aller beste bollene?

Her er bakerens beste tips for et vellykket bakeresultat - hver gang:

Bruk kald væske når du baker

Når du har bevæpnet deg med en oppskrift og ingredienser, kan bakingen begynne. Når du skal bake gjærbakst, bør du alltid bruke kald væske. På den måten har du alltid bedre kontroll over utviklingen av deigen.

BRUK KALD VÆSKE: Bruk kald væske når du baker gjærbakst - da har du mer kontroll på hvordan deigen utvikler seg. Og bedre at det hever litt lenger, enn at du dreper gjæren. Foto: Kristin Sørdal
BRUK KALD VÆSKE: Bruk kald væske når du baker gjærbakst - da har du mer kontroll på hvordan deigen utvikler seg. Og bedre at det hever litt lenger, enn at du dreper gjæren. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Gjærbakst bør eltes godt, og elting i kjøkkenmaskin tilfører cirka én grad i minuttet. Starter du med for varm væske, er det risiko for at deigen skal komme opp i en altfor høy temperatur, noe som kan føre til at du tar livet av gjæren. Eller med andre ord: Da blir ikke baksten veldig vellykket …

Med kald væske kan du elte deigen lengre - noe som vil gi bedre bakeresultat.

Idealtemperatur på deigen er 24 grader. Ta gjerne tempen!

TA TEMPEN: Ta gjerne tempen på deigen. Idealtemperaturen er 24 grader. Foto: Kristin Sørdal
TA TEMPEN: Ta gjerne tempen på deigen. Idealtemperaturen er 24 grader. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ha god tid

I oppskriftene står det gjerne at du skal la deigen heve i x antall minutter. Dette kan du med fordel se bort ifra. Du bør i stedet se og kjenne på deigen.

Og tar det lengre tid for deigen å heve en den angitte tiden i oppskriften, er det bare bra: Jo lengre tid deigen får til å utvikle seg, jo bedre tid får også smakene til å utvikle seg - og jo bedre bakeresultat får du.

Det er bedre å senke temperaturen på deigen og la den heve lenger, enn å bake med varmere væske og kortere hevetid. Baksten blir spenstigere og får mer smak.

Dekk deigen

Du bør alltid dekke til deigen når den settes til heving - det står også i de fleste oppskrifter. Men har du noen gang lurt på hvorfor den bør dekkes til?

Her er forklaringen:

Dersom du ikke dekker til deigen, vil fuktigheten i deigen fordampe og kjernetemperaturen på deigen vil synke. Resultatet vil bli at deigen ikke hever.

En utildekket deig vil også utvikle en skorpe ytterst, som hindrer deigen i å heve normalt.

Det er det samme om du dekker med kjøkkenhåndkle eller plast - bare du dekker den til.

Juster med vann, ikke mel!

Mange oppskrifter sier at du bør holde igjen på melet når du baker - for å justere deigen etterhvert.

Men det bør du ikke gjøre.

Det du i stedet bør gjøre når du baker gjærbakst, er å justere deigen med væske, ikke med mel. Du bør altså holde igjen på noe av vannmengden eller øvrig angitt væske, og bruke det til å justere deigen.

JUSTER MED VANN: Juster deigen med vann, ikke med mel! Foto: Kristin Sørdal
JUSTER MED VANN: Juster deigen med vann, ikke med mel! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du kan lese mer om grunnen til dette her, men kort fortalt så handler det om at mel som tilsettes seint i elteprosessen ikke får tid til å utvikle seg like godt som det øvrige melet. Det vi si at du ikke vil få full uttelling av melets egenskaper.

Deigens hemmeligheter

Vet du egentlig hva det er som skjer i deigen, når du blander mel, væske og gjær - og tilsetter bevegelse og tid?

Her får du forklaringene som kan gjøre deg bedre rustet til å oppnå vellykket bakst - hver gang.

Vei - ikke mål!

Mange oppskrifter har mengdemålene oppgitt i liter eller desiliter. Men det beste og mest nøyaktige er å veie ingrediensene, i stedet for å måle dem - også væsken!

Vei vannet i stedet for å bruke litermål - det blir mye mer nøyaktig, spesielt dersom du baker små deiger. Da skal det ikke mange milliliterne med feilmåling til, før det blir for mye eller for lite vann.

Og til alle som måtte lure: 1 liter vann veier 1.000 gram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer