Hvordan behandler du batteriene?

Før i tiden krevde oppladbare verktøybatterier stell, hva med de nye batteritypene?

NiMh og Li-ion batterier Foto: Brynjulf Blix
NiMh og Li-ion batterier Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange typer oppladbare batterier, men til elektrisk verktøy er det ikke så mange varianter å velge mellom. Samtidig skjer det en teknisk utvikling som gjør at de eldste typene er i ferd med å forsvinne fra markedet.

I dag finner vi tre typer batterier. De eldste er basert på nikkel og kadmium (NiCd), etter disse kom nikkel-metallhydrid (NiMh) og i dag er det litium-ion som er på frammars.

Gamle problemer

NiCd-batterier er billige, de har vært på markedet i årevis og gjort en god jobb for millioner av brukere. De tåler å levere høy strømstyrke og ladetiden er ganske kort.

Ulempen var og er at disse batteriene trenger litt stell for å kunne yte sitt beste.

For at de skal kunne lades helt opp og gjøre en god jobb må de en gang i mellom lades helt ut og helt opp igjen, gjerne flere ganger. Derfor er det ingen god idé å la dem stå i laderen i kortere eller lengre perioder uten å ha noen oversikt eller plan.

Etter en tids bruk merker du at maskinen ikke lenger er så kraftig som før og at batteriet ikke varer så lenge. Da er batteriet i ferd med å nærme seg slutten av levetiden, og du må kjøpe nytt.

Avhengig av hvor gammelt utstyret er kan det være vanskelig å få tak i nytt batteri, eller at det er svindyrt. Det koster jo å ha ting liggende på lager.

Da er tiden inne for å vurdere å kjøpe nytt vertøy, det kan i mange tilfeller koste mindre enn nytt batteri!

(Er du både nevenyttig og litt gjerrig økonomisk kan du heller demontere batteripakken, fjerne de gamle cellene og sette inn nye, kraftigere og mer moderne celler av NiMh-typen i pakken, men det er en annen historie.)

NiMh er en beslektet batteritype, som har en vesentlig høyere energitetthet enn NiCd. Det betyr at samme batteristørrelse kan levere dobbelt så mye strøm over samme brukstid.

NiMh lader og batteri Foto: Brynjulf Blix
NiMh lader og batteri Foto: Brynjulf Blix Vis mer


NiMh har imidlertid en høyere selvutladning enn NiCd-batterier, så lar du verktøyet henge ubrukt med batteriet stående i risikerer du å finne et mer eller mindre tomt batteri når du plutselig trenger verktøyet. Opptil 30% av totalkapasiteten per måned er typisk selvutladning.

Også denne batteritypen trenger litt mosjon for å holde seg i form. Derfor bør du lade det helt ut noen ganger i året, gjerne hver tredje måned, og lade det opp igjen.

Etter lading bør det ikke bli stående i laderen i lengre tid, men en dag eller to gjør ingen ting.

Liten lader og NiMh batteri til elektrisk saks Foto: Brynjulf Blix
Liten lader og NiMh batteri til elektrisk saks Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Litium-ion (Li-ion) er den nyeste batteritypen. Det har helt andre egenskaper enn de to andre batteritypene og skal derfor behandles annerledes.

Energitettheten er enda høyere enn hos NiMh og kjemien er også mer utfordrende. Kombinasjonen feil behandling og dårlig kvalitet kan gi dramatiske resultater i form av heftige branner. Når et litiium-basert batteri først begynner å brenne får du ofte ikke slukket det, siden oksygenet som brukes i brannen er en del av selve batteriet.

Men med moderne batterier og alminnelig fornuftig bruk er det ikke noe problem.

Li-ion batterier har svært liten selvutladning. Om du har hengt opp maskinen med fulladet batteri på veggen i kjelleren vil du ha mellom 80 og 95% av ladingen igjen etter et år, avhengig av temperaturen. Et halvveis oppladet batteri vil fremdeles beholde over 90% av denne ladingen etter et år.

I motsetning til NiCd og NiMh skal Li-ion batterier aldri lades helt ut, det vil skade eller kanskje ødelegge batteriet helt. Derfor sitter det elektronikk i batteripakken som faktisk kobler ut batteriet når spenningen og kapasiteten har nådd en nedre grense.

Batteripakkene er og beskyttet mot overlading av innebygd elektronikk for å unngå for høye ladestrømmer og overlading.

Derfor skader du ikke batteriet ved å la det sitte i laderen, elektronikken kobler ut ladestrømmen når batteriet er ferdig ladet.

Li-ion lader og batterier Foto: Brynjulf Blix
Li-ion lader og batterier Foto: Brynjulf Blix Vis mer


VIKTIG: Li-ion batteri og laderen som fulgte med maskinen hører sammen. Du må ALDRI blande batterier og ladere som ikke er laget for hverandre. Som regel vil de ikke passe fysisk sammen, men hvis noen skulle prøve seg med en grisekobling kan de få seg en ubehagelig overraskelse. Da snakker vi om eksplosjonsartet brann.

Temperatur, lagring og bruk

Alle batterityper holder seg best ved lave temperaturer, selv om fryseren er å overdrive. Kjøleskap eller kjølig kjeller er derimot utmerket.

Men det er viktig å huske på at dette bare gjelder lagring.

Når du skal bruke batteriet skal det ha normal temperatur, det som er behagelig for deg er behagelig for batteriet. Ved for lave temperaturer klarer ikke batteriet å levere topp ytelse og for høye temperaturer kan skade det ved at det skapes permanente kjemiske endringer i materialene.

Hvor lenge varer batteriet?

Hvor lenge et batteri varer kan man ikke si eksakt. Man snakker om noen hundre gangers ladesykluser, men dette avhenger av bruk og temperatur.

En håndverker bytter batterier langt oftere enn en hobbybruker, men det er også store forskjeller både håndverkere imellom og hobbymekkere imellom.

Uansett får du mest og best glede av maskinene ved riktig bruk og stell av både maskin og batteri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer