Hvordan bli kvitt blomsterfluer

De er små og svarte og svirrer irriterende rundt plantene dine. Slik blir du kvitt dem.

FJERN HÆRMYGG: Hærmygg kan være plagsomt, og kommer av at du vanner plantene dine feil. I videoen over viser vi deg hvordan du kan bli kvitt dem. Video: Kirsti Østvang/ Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

De er små og svarte og surrer rundt oppi og rundt plantene dine - men det er ikke bananfluer.

Da kan det sannsynligvis være «blomsterfluer». Men det er egentlig ikke fluer:

- De ser ut som fluer, men er egentlig hærmygg, forteller Tonje Bergh i planterådgivingsselskapet Plantmania.

Hun understreker at det ikke er noe farlig at de er der, men at det nok er slik at det er plagsomt for planteeieren.

Blomsterfluene, eller altså hærmyggen, kommer av at du vanner plantene dine feil - og at det blir fuktig på toppen.

Også Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP), understreker at det ikke er farlig at blomsterfluene er der:

- Det er ikke noen krise at man har det, og de forsvinner av seg selv dersom du ikke fortsetter å opprettholde de gale vannemetodene, sier hun.

BANANFLUER: De dukker opp ut av ingenting, men hvordan blir du kvitt dem? Video: Berit B. Njarga. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Blomsterfluene liker skvettvanning

Blomsterfluene liker seg altså der det er fuktig jord på toppen av planten.

- Om man driver å skvettvanner på toppen av planten, får blomsterfluene gode kår, forteller Ladstein.

Bergh forteller at larver, egg og pupper fra blomsterfluene ligger i de øverste to centimeterne av jorda.

- Om jorda i tillegg er veldig fuktig, og du vanner plantene ovenfra og ned, gir du blomsterfluene gode vekstvilkår, og de begynner å blusse opp, sier Bergh.

Blomsterfluas livssyklus er ifølge Bergh en måned, fra det klekker, via egg, larve, til voksen flue. Og en voksen flue kan legge cirka 90-120 egg.

- Om du har en frisk plante hvor jorda er fri for soppsykdom, er det sjelden du får angrep. Men ligger det visne blader på jorda, og det er blitt litt sopp, er det fort gjort at du får angrep, sier Bergh til Dinside.

Tørk ut blomsterfluene

Det første du bør gjøre dersom du har fått et angrep av blomsterfluer, er altså å legge om vannerutinene dine og begynne å vanne fra bunnen av planten. Stopp med vanning fra toppen. Og prøv å tørke ut planten så godt det lar seg gjøre - selvsagt uten å ta livet av den.

- Om du har fått blomsterfluer, bør du prøve å tørke ut planten så godt som mulig om planten tåler det, sier Bergh.

- Ildtopp, for eksempel, tåler godt å tørke ut ordentlig. Tørk den ut så mye du tør, til den er nesten død - og så vanner du nedenfra når du begynner å vanne den opp igjen. Da har du kanskje drept egg og slikt de øverste centimeterne, sier Bergh.

- Du kan tyne planten så godt du kan.

Limfeller, Zalo, Salmiakk - eller kjøttetende planter?

Dersom du ikke får bukt med problemet ved å tørke ut planten, eller planten ikke tåler uttørking i noen stor grad, kan du prøve med limfeller, Zalo eller Salmiakk.

- Om planten ikke tåler uttørking så godt, kan du henge opp limfeller. Da vil fluene klistre seg fast der, og dø. Ha gjerne en ekstra lyskilde på planten; fluene trekkes mot lyset og den gule kilden, sier Bergh.

Sett også gjerne en fluefelle i form av en vannskål, ved siden av planten:

- Du kan også prøve sette en vannskål med en dråpe Zalo og eventuelt litt eddik i, ved siden av planten, tipser Ladstein. Fluene vil da fristes til å komme til vannskåla - og drukne.

Bergh tipser om at du også kan prøve å vanne litt med salmiakk - men da veldig forsiktig:

- Da anbefales cirka en teskje salmiakk per liter vann. Og så må man vanne fra toppen i blomsterpottene, for det er der myggen bor. Men man må være forsiktig, for man vet ikke hvor hårsåre plantene er, sier Bergh.

Å spraye litt Zalo-vann rundt kanten av planten kan også prøves. Også det forsiktig.

Eller hva med en kjøttetende plante?

- De små myggene greier ikke å fly så veldig langt, så det kan være et tips å ha noen kjøttetende planter ved siden av. Venus fluefanger, for eksempel - om fluene går på den, kommer de ikke ut igjen, sier Bergh.

Liker kompostbasert jord

Ifølge Ladstein og Bergh, liker blomsterfluene seg best i kompostbasert jord.

- Det viser seg at det er en del kompostbasert jord de trives bedre i, så man bør være bevisst hvilken jord man bruker, sier Ladstein, og fortsetter:

- Det er ikke slik at all kompostbasert jord er dårlig, men man ser at i enkelte tilfeller har det en forsterkende virkning.

- Vi skal fase ut bruken av torv, som er godt for noe, men når man bruker organisk plantemateriale som erstatning for torv, må man være mer oppmerksom på disse plantene - og når blomsterfluene
trives mer i omdannet plantemateriale, sier Bergh.

Rydd opp!

For å unngå å få blomsterfluer på plantene dine, er det altså viktig å vanne fra bunnen - og å holde det ryddig i blomsterpotta:

- Det helt klart at måten man vanner på er viktig, og at man rydder opp rundt plantene, sier Bergh.

Plukk vekk døde og visne blader og grener, før det begynner å råtne.

Og har du hatt et angrep med blomsterfluer, er det viktig at du rengjør pottene godt. Og ligg unna den dårlige vanen med å vanne fra toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer