Hvordan bli kvitt kakerlakker?

De kan komme hjem til deg via en koffert eller ved kjøp av en brukt hvitevare. Slik blir du kvitt dem.

KAKERLAKKER I HUS? Å bli kvitt dem er heldigvis enklere enn du kanskje trodde. Foto: SHUTTERSTOCK
KAKERLAKKER I HUS? Å bli kvitt dem er heldigvis enklere enn du kanskje trodde. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er din største frykt å få kakerlakker i boligen, er det greit å være klar over at de ikke bare kan finne veien hjem til deg etter et besøk i Syden. Ifølge seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet, kan de dukke opp der du minst venter det, i tillegg til i kofferten.

Deriblant innimellom diverse varer som man har kjøpt både i inn og utland, i blomsterpotter, eller i hvitevarer du kjøper brukt.

- Det er også stor spredning innad i Norge, legger han til.

Se også hvilke skadedyrangrep forsikringen dekker

Skru ned temperaturen

FRYS NED: Både om du frykter å ha fått med deg veggedyr eller kakerlakker hjem fra ferie, er rådet å fryse ned kofferten i noen dager. Foto: DOGPOINT
FRYS NED: Både om du frykter å ha fått med deg veggedyr eller kakerlakker hjem fra ferie, er rådet å fryse ned kofferten i noen dager. Foto: DOGPOINT Vis mer

Den vanligste kakerlakken det er snakk om, tysk kakerlakk, er cirka 1 centimeter lang, og er å finne over hele landet. De fleste har ingen problemer med å kjenne dem igjen.


Har du vært på et sted hvor du vet det var kakerlakker, eksempelvis på hotell, er det lurt å legge kofferten i fryseren når du kommer hjem. Men ikke ta den ut for tidlig.

- Kofferten bør ligge i fryseren i noen dager til den er gjennomkald. Hvis man tar den opp for tidlig, vil egg og kakkerlakker kunne overleve, sier Soleng.

Har du først fått kakerlakkene i hus, er rådet å holde det rent og tørt, så kakerlakkene ikke får tilgang på mat og vann. Dessuten bør du skru ned temperaturen, siden den trives i høye temperaturer, og da reproduserer seg raskere.

KJØPT BRUKT? Seniorforsker Arnulf Soleng kjenner til at folk har fått kakerlakker i hus via brukte hvitevarer. Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX
KJØPT BRUKT? Seniorforsker Arnulf Soleng kjenner til at folk har fått kakerlakker i hus via brukte hvitevarer. Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX Vis mer


- Hold det kjølig, og gjerne under 20 varmegrader. Jo varmere det er, jo raskere reproduserer den. Optimal temperatur er 30 grader og da tar det bare litt over to måneder fra egg til voksen. Eggkapselen inneholder opptil 40 egg. Da blir det fort mange nye kakerlakker, sier Soleng.

- For å kvitte seg helt med problemet, bør du dessuten kontakte et skadedyrfirma, påpeker seniorforskeren.

Slik fjerner de kakerlakkene

Skadesjef Stein Norstein i Anticimex sier til Dinside at det er relativt enkelt å bli kvitt kakerlakker i boligen. Måten de går frem på, er å legge ut åte som inneholder gift, som kakerlakkene spiser.

MAT FOR KAKERLAKKER: Søppel er snadder for kakkerlakker, og bør fjernes dersom du skal bli kvitt kakerlakkene. Foto: COLOURBOX
MAT FOR KAKERLAKKER: Søppel er snadder for kakkerlakker, og bør fjernes dersom du skal bli kvitt kakerlakkene. Foto: COLOURBOX Vis mer


- Da er det viktig å holde unna annen mat som kakkerlakker gjerne spiser, som middagsrester, åpne søppelbøtter og søl fra stekeovnen, sier Norstein, og legger til at kakerlakker normalt ikke spiser tørrfor, men mat som er fuktig.

Bor du i leilighet i en blokk eller et sameie, er det en ekstra utfordring å bli kvitt kakerlakkene, fordi det gjerne er flere infiserte leiligheter.

- Kakerlakkene løper gjerne mellom leiligheter, og kommer seg fra leilighet til leilighet via rør, langs elektriske kabler og lignende, forteller Norstein.

Da er det viktig at alle leiligheter blir sjekket og behandlet samtidig.

Et økende problem?

Selv om du kanskje hører om folk som opplever å få kakerlakker i boligen, mener Soleng det ikke er et økende problem.

- Vår statistikk som har blitt ført siden 2007, viser at det har vært et jevnt problem. Det er mellom 500-700 bekjempelser i året, sier han til Dinside, og legger samtidig til at spredningen er størst i byer, selv om de også finner veien til landet i ny og ne.

Også Stein Norstein i Anticimex sier at kakerlakk-problemet er nokså stabilt, men at det nok er mer vanlig med kakkerlakker i Norge enn det mange tror.

Og noen ganger kan det være en norsk markkakerlakk som har forvillet seg inn i huset ditt. Da er det ingen grunn til panikk: De kan ikke reprodusere seg inne, så det er bare å kaste den ut, så er du kvitt hele problemet.

LES OGSÅ:

Slik blir du kvitt sølvkre
Se eksempler på nordmenns verste pakkereiser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer