Hvordan blir du kvitt gule svettemerker under armene?

Har du fått gule flekker under armene på hvite eller lyse t-skjorter eller gensere? Det er faktisk enkelt å bli kvitt!

GULE FLEKKER UNDER ARMENE? Hvordan blir du kvitt de gule flekkene som ofte viser seg under armene på hvite t-skjorter eller lyse gensere? Det finnes enkle løsninger! Foto: KRISTIN SØRDAL
GULE FLEKKER UNDER ARMENE? Hvordan blir du kvitt de gule flekkene som ofte viser seg under armene på hvite t-skjorter eller lyse gensere? Det finnes enkle løsninger! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 20. august 2016
Gule flekker under armene på t-skjorter, gensere eller skjorter er ikke hverken pent eller videre sjarmerende.

Vi har testet ulike måter å bli kvitt dem på, og her er dagens glad-nyhet:

Det er hverken vanskelig eller dyrt å bli kvitt dem.

LES OGSÅ: Nei, antibakterielle klær funker ikke

Hvorfor får du gule svettemerker?

Det kan være flere årsaker til at gule flekker under armene oppstår. Ifølge Malin Skaar, vaskeekspert hos Lilleborg, kan det være en kombinasjon av svette, deodorant og klesvask.

Plages du av gule svetteflekker under armene på klær?

(Avsluttet)
Ja!(76%) 2140
Nei.(24%) 684
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hun forteller til Dinside at dersom tøyet ikke vaskes meget godt, ved så høy temperatur som fiberen tåler og med riktig type og mengde vaskemiddel, vil svette alene kunne sette stygge flekker på tøy.

- Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig vask også kunne bygge seg på tekstilfibrene under armene. I ytterste konsekvens vil tøyfiberen her bli helt stiv og misfarget, eller farget tøy bli avfarget, sier Skaar til Dinside.

Hun sier videre at dersom vannet har et høyt innhold av metall-ioner, kan disse i enkelte tilfeller danne komplekse forbindelser med stoffer i deodoranten og gi opphav til flekker som kan være vanskelige å fjerne - og at flekkene ofte kommer til syne først etter vask.

- For å forhindre deodorantflekker utover plagget, er det viktig å la deodoranten tørke godt før klær tas på, råder Skaar.

Hun anbefaler blekemiddelholdig vaskemiddel til å bli kvitt slike flekker, og da gjerne i form av forbehandling der dette er nødvendig.

LES OGSÅ: Vi satte Vanish' flekk-garanti på prøve: Slik gikk det!

TRE LØSNINGER? Vi har testet Vanish, eddik og natron mot gule flekker under armene. Hva funker best? Foto: KRISTIN SØRDAL
TRE LØSNINGER? Vi har testet Vanish, eddik og natron mot gule flekker under armene. Hva funker best? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merNatron, eddik eller vaskemiddel?

Vi har testet ulike midler i et forsøk på å bli kvitt gule merker under armene på hvite t-skjorter: Eddik, natron og flekkfjerningsmiddelet Vanish.

Her kan du se bilder før og etter behandlingen. Vi har behandlet t-skjorteermet til høyre, og ikke ermet til venstre. Alle bildene til venstre er før behandlingen og bildene til høyre er etter behandling.

MED EDDIK, FØR (til venstre) OG ETTER: Bløtlegging med eddikessens og vann funker - men husk å la det ligge en stund, gjerne over natten. Foto: KRISTIN SØRDAL
MED EDDIK, FØR (til venstre) OG ETTER: Bløtlegging med eddikessens og vann funker - men husk å la det ligge en stund, gjerne over natten. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Eddik: Vi har bløtlagt problemområdet i en blanding eddik og vann i blandingsforholdet 1:5 (vi har brukt 35 % eddikessens, IKKE 7 % bord-eddik). Vi lot det ligge i 18 timer og vasket deretter på 40 grader bomullsvask med vanlig vaskepulver for hvitt tøy.

GRØT AV NATRON OG VANN, FØR (til venstre) OG ETTER: Jepp, det funker - men også her må du la det ligge noen timer! Foto: KRISTIN SØRDAL
GRØT AV NATRON OG VANN, FØR (til venstre) OG ETTER: Jepp, det funker - men også her må du la det ligge noen timer! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Natron: Vi rørte ut natron i vann, i blandingsforholdet 1:4 og smurte det på flekkene, i tillegg til å skrubbe litt med en tannbørste. Vi lot det ligge til det hele hadde tørket inn, i 9 timer. Deretter vasket vi det på 40 grader bomullsvask med vanlig vaskepulver for hvitt tøy.

VANISH, FØR OG ETTER: Kortest behandlingstid, mest effekt: Vanish er best! Foto: KRISTIN SØRDAL
VANISH, FØR OG ETTER: Kortest behandlingstid, mest effekt: Vanish er best! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vanish: Her har vi tatt full pakke, med forbehandling og vask. Vi blandet vanish pulver med vann i blandingsforholdet 1:5 og helte dette på flekken, og lot det ligge med forbehandlingen i 1 time, før vi vasket det på 40 grader bomullsvask med vanlig vaskepulver for hvitt tøy - OG tilsatt Vanish sammen med vaskepulveret.

LES OGSÅ: Eddik er også et av midlene som funker på jordslag-flekker

Hva virker best?

Gladnyheten for alle som sliter med gule flekker: Alt virker!

Det er egentlig bare snakk om å la midlene virke lenge nok til at de får effekt - og der er det forskjell på hvor lenge de treger å forbehandles.

Mest effektiv er Vanish: Her er forbehandlingen kortest, flekkene forsvinner helt der vi har hatt på forbehandlingen - og Vanish sammen med det vanlige vaskepulveret gjør at hele t-skjorta blir mye hvitere. Selv flekkene som ikke får forbehandling blir nesten borte - men forbehandlingen gjør virkelig susen!

Eddik og natron fungerer også bra:
Begge midlene tar flekkene der vi har behandlet dem, som blir nesten borte. Vi må virkelig studere skjortene nøye for å finne igjen flekkene. Her har vi ikke brukt annet enn vanlig vaskemiddel for hvitt tøy ved vask etter forbehandling - og dermed er flekkene der fremdeles uforandret under ermene der vi ikke har forbehandlet med eddik eller natron.

Men: Natron og eddik krever at du lar det ligge med middelet lenge. Der er Vanish mer effektivt: Kortere behandling, og du får renset hele skjorta ettersom vaskemiddelet også kan tilsettes i vasken etterpå.

Vi kan ikke se forskjell på resultatet av flekkfjerningen med natron eller eddik: Begge virker, og de virker like bra!

Husk bare å ha tålmodighet nok til å la kjerringrådene virke!

Har du andre og bedre tips til hvordan man kan bli kvitt gule flekker under skjorteermene? Tips oss gjerne!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer