Hvordan er det mulig?

Enkelte av Ikea-prisene er så lave at det virker for godt til å være sant. Hvordan klarer de det?

Hvordan er det mulig å tjene penger med slike priser? Vi spurte Ikea. Foto: Jogrim Aabakken
Hvordan er det mulig å tjene penger med slike priser? Vi spurte Ikea. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske møbelgiganten Ikea har en plass i mange nordmenns hjerter. Det at Ikea har blitt så populært, har nok blant annet sammenheng med kjedens svært konkurransedyktige priser. Enkelte av varene er faktisk så rimelige at det fremstår som nærmest utrolig at det er mulig å tjene penger på dem.

For eksempel det lille, kvadratiske stuebordet Lack, som koster 39 - trettini - kroner. Det samme som tre-fire liter melk. Og mye mindre enn du må betale for to halvlitere brus på nærmeste bensinstasjon - eller en utepils på en pub.

For ordens skyld skal vi nevne at tre av de ni Lack-farvene koster 59 kroner. Men heller ikke dette er i de flestes øyne noen upris for et bord, som om ønskelig kan plasses inntil andre Lack-bord og dermed skape større bordflater.

Elektrokjedene tar femdobbel pris for vibrasjonsdempere: Hvorfor er de så dyre?

Ti batterier: 19 kroner

Ikea-katalogen inneholder tusenvis av produkter. De fleste er rimelige - noen er så rimelige at det er vanskelig å forstå hvordan Ikea kan tjene penger på dem. Foto: Ikea
Ikea-katalogen inneholder tusenvis av produkter. De fleste er rimelige - noen er så rimelige at det er vanskelig å forstå hvordan Ikea kan tjene penger på dem. Foto: Ikea Vis mer


Også de berømte Ikea-batteriene er oppsiktsvekkende rimelige, ikke minst AAA-batteriene ("fjernkontroll-batterier") og AA-batteriene ("walkman-batterier"). En pakke med ti slike batterier koster bare 19 kroner, eller snaue 2 kroner per batteri.

I kiosker, matbarebutikker, elektro-varehus og byggevare-kjeder er det ikke uvanlig å betale mellom 35 og 39 kroner for en fire-pakning, noe som gir en enhetspris på rundt 9 kroner. Ikea-batteriene - som for øvrig har gjort det godt i en rekke tester - er altså oppsiktsvekkende rimelige.

Kaffekopp: 3 kroner

For ikke å snakke om Älmhult-kruset, som rommer 2 desiliter og som ifølge Ikea takler både mikrobølgeovn og vaskemaskin. Pris: 3 kroner per stykk! Hvordan er det mulig?

- Hvordan kan dere tjene penger med slike priser?

- Godt spørsmål, ler Frode Ullebust, kommunikasjonsrådgiver i Ikea AS.

Luksus og lavpris: Ser du forskjell?

Stordrift og egne fabrikker

Hva med deg?

Hvilket forhold har du til Ikea? (Avsluttet)
Handler der halvårlig(36%) 1013
Handler der årlig(20%) 571
Handler der svært sjeldent(19%) 525
Handler der månedlig(14%) 400
Har aldri handlet der - men har lyst(6%) 163
Har aldri handlet der - og kommer ikke til å handle der heller(3%) 94
Handler der ukentlig(2%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Men alvorlig talt, så er det en rekke årsaker til at Ikea kan tilby så konkurransedyktige priser. For det første har vi selvsagt en stordriftsfordel. Ikea er til stede både i Europa, Asia, Nord-Amerika og Australia og har 268 varehus i 25 land, sier Ullebust.

- For det andre har vi jobbet veldig hardt med å effektivisere produksjonskjeden. Blant annet eier Ikea selv 46 fabrikker i ti land, de såkalte Swedwood-fabrikkene. Svært mange av varene sendes direkte fra fabrikkene til varehusene, noe som betyr at vi slipper unna mellomlagring og andre fordyrende mellomledd.

Flatpakking

- Vi legger også svært stor vekt på effektivitet i logistikkleddet - målet er å frakte minst mulig luft. Våre møbler er derfor flatpakket, noe gir svært effektiv plassutnyttelse. God plassutnyttelse er en fordel både ved transport og når produktet skal oppbevares i varehusenes egne hentelagre. Også varer som ikke kan flatpakkes er utviklet med tanke på at vi skal kunne frakte flest mulig eksemplarer per pall. For eksempel er hanken på Älmhult-kruset plassert svært langt oppe på koppen for å gi mest mulig effektiv stabling.

Kunden gjør deler av jobben

Vekkerklokke for 7 kroner. Kun på Ikea. Foto: Ikea
Vekkerklokke for 7 kroner. Kun på Ikea. Foto: Ikea Vis mer


- Og fordi våre møbler altså er flatpakket, gjør kunden selv monteringsjobben, noe vi selvsagt sparer penger på. Og fordi alle varer leveres på pall, bruker vi lite ressurser på å fordele og plassere varene rundt omkring i varehusene.

- Et annet konkurransefortrinn er det faktum at Ikea eier både varehusene og tomtene de står på selv. Vi har altså ikke løpende leieutgifter.

Pris først

- Oppsummert vil jeg si at vi har et stort fokus på pris hele veien. Det første som skjer når ideen om et nytt produkt dukker opp, er at vi "designer" prisen. Dette fordi vi ønsker å rette oss mot vanlige folk og at vi vet at pris er viktig for hvermannsen. Først når prisen er designet, starter arbeidet med formgiving, materialvalg, produksjonsprosess og så videre, sier Frode Ullebust.

Ikke lokkevarer

- Men kan dere virkelig tjene penger på alle varene dere selger, også Lack, batterier og Älmhult? Eller er de rett og slett lokkevarer?

- I utgangspunktet skal alle produkter bære sine egne kostnader og målet er å tjene penger på alle enkeltvarer. Når det er sagt, vil man ikke alltid på forhånd kunne vite om en enkeltvare er lønnsom, fordi dette selvsagt avhenger av hvor godt produktet selger. Og til syvende og sist er vil fortjenesten per produkt bestemmes av hvilket produksjonsvolum vi klarer å oppnå.

- Dermed kan man si det slik at vi ved introduksjonen av et nytt produkt investerer i produktet. Det er først når vi vet hvor godt produktet faktisk selger, at vi kan vite sikkert om vi tjener godt på produktet eller ikke.

Oppsiktsvekkende prisforskjeller: De norske er dyrest

Ikke barnearbeid

Elektrisk melkeskummer til 12 kroner. Nok et eksempel på de utrolige prisene. Foto: Ikea
Elektrisk melkeskummer til 12 kroner. Nok et eksempel på de utrolige prisene. Foto: Ikea Vis mer


- Bruker Ikea barnearbeid for å få ned produksjonskostnadene?

- Nei, Ikea godtar ikke barnearbeid og jobber aktivt for å bekjempe det. Alle våre 1.220 leverandører - i 55 land - må forholde seg til et sett av etiske retningslinjer, de såkalte Iway-verdiene (Ikea Way, red.anm.). Disse retningslinjene, som også gjelder for våre leverandørers underleverandører, omfatter blant annet nulltoleranse for barnearbeid og tvangsarbeid. I tillegg inneholder de omfattende retningslinjer, for eksempel retningslinjer for håndtering av kjemikalier. En av fordelene ved å være så stor som Ikea, er at vi kan være med på å sette standarder for hvordan internasjonal handel skal foregå.

Kina, Polen og Portugal

- Hvor produseres Lack, batteriene og Älmhult?

- Ikea produserer i en rekke land og mange av produktene vår lages mange steder. Mens batteriene og Älmhultkruset lages i Kina, så kan Lack-bordet ditt komme både fra Polen og Portugal, sier Frode Ullebust.

Tips oss

Tidligere har vi sett nærmere på hvordan Ludo Mobil klarer å holde prisnivået så lavt, og hvordan Flexi-Visa kan tilby fire prosent cashback på utvalgte produkter. Har du vært borti andre varer eller tjenester som er så rimelige at det virker nærmest utrolig? Send en epost til journalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer