Hvordan få finere plen?

Slik blir du kvitt ugress, mose og brune flekker.

DRØMMEPLEN? Ja, det er mulig å få til, med noen enkle grep. Foto: NTB SCANPIX
DRØMMEPLEN? Ja, det er mulig å få til, med noen enkle grep. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lyse, lange og varmere dager gjør at vi trekker stadig mer ut i hagen, men vårsola er også med på å avsløre hvordan det egentlig står til med gressplenen.

Sliter du med enten tørre flekker, ugress eller mose?

Her er tipsene som hjelper deg.

Se også hvordan du holder gressplenen fin og grønn hele sommeren

Hvordan fjerne ugress?

UGRESS: Løvetann og annet ugress sprer seg som - nettopp ugress. Eddik er et nyttig våpen mot disse uønskede plantene. Foto: KRISTIN SØRDAL
UGRESS: Løvetann og annet ugress sprer seg som - nettopp ugress. Eddik er et nyttig våpen mot disse uønskede plantene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Ugress i plenen er en plage, og skal du få det vekk for godt hjelper det ikke å bare luke på overflaten: Du må også ta knekken på røttene.

En måte å gjøre dette på er å bruke en ugressfjerner, som trekker opp ugresset med rota.

Her fins det forskjellige alternative hageredskaper. Du kan også prøve eddikvann på ugresset, som tok knekken på løvetanna da vi testet dette tidligere. Vi anbefaler å velge eddikessens 35 %, som er sterkere enn vanlig, hvit eddik.

Du kan også prøve et ugressmiddel, men her bør du prøve deg frem: Dinside var ikke helt fornøyd med resultatet da vi prøvde Roundup gel.

Hvordan fjerne mose?

Mose er et velkjent problem i mange norske hager, og mosen trives ekstra godt der jorda er våt, sur og næringsfattig. For å holde plenen mosefri, er det lurt å lufte plenen jevnlig med en plenlufter, eller en vertikalskjærer.

Har du allerede et moseproblem i plenen din, kan du fjerne denne på to måter: Mekanisk eller biologisk.

SAMLE OPP? Klipper du ofte, trenger du ikke samle opp gresset etter klipping, og det skal også hjelpe mot tilvekst av mose. Foto: BILDHUSET/NTB SCANPIX
SAMLE OPP? Klipper du ofte, trenger du ikke samle opp gresset etter klipping, og det skal også hjelpe mot tilvekst av mose. Foto: BILDHUSET/NTB SCANPIX Vis mer


Mosefjernere, som er elektriske eller bensindrevne, har roterende spiler som graver seg ned mellom gresstråene og tar med seg mosedotter på vei opp igjen. Samtidig lufter de plenen slik at det kommer lys og luft til. Slike mosefjernere går det an å leie, om du ikke vil investere i en selv.

Et alternativ er derfor å bruke kjemiske midler. Slike mosefjernere finnes fra mange leverandører og leveres som pulver, til å drysse på eller blandes ut med vann, eller i konsentrert flytende form. Etter en ukes bruk skal du se forskjell, mosen blir svart og forsvinner.

Hvordan fjerne brune flekker?

Et annet velkjent plenproblem er at gressplenen har større eller mindre, skjemmende brune flekker. Dette kan enten skyldes isbrann, at smeltevann har blitt liggende og gressrøttene har druknet, eller at menneskets beste venn har gjort sitt fornødne litt ofte på de samme stedene.

FLEKKER? Det er håp selv for en brunflekket plen. Foto: KAROLINE BRUBÆK
FLEKKER? Det er håp selv for en brunflekket plen. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


For små flekker graver du opp fem-ti centimeter av jorden der gresset er vissent. Fyll hullet med ny jord, og så nytt gress før du vanner.

For større flekker, begynner du å rake bort det visne gresset, og fjerne mose. Deretter lufter du plenen, enten med et greip som du stikker cirka ti centimeter ned i bakken med jevne mellomrom (15-20 centimeter), eller med en plenlufter.

Deretter tilfører du plenen et tynt lag gjødslet torv eller sandblandet jord. Så med nye frø, og vann plenen.

Vil du ha helt ny plen, med minst mulig arbeid? Da bør du vurdere gress på rull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer