Hvordan finansierer du hyttedrømmen?

Har du ikke en solid arv i bakhånd eller plenty av penger på bok, må du nok i banken for å finansiere selv de billigste hyttekjøp. Men hvilke betingelser får du? Ytterst varierende viser vår lille test.

Publisert

Som prospektiv hyttekjøper tok vi kontakt med tre av de største bankene for å lufte mulighetene og betingelsene for å låne penger til hyttekjøpet. De tre bankene, DnB Direkte, NOR 24 og Postbanken, viste seg å ha hver sin fremgangsmåte for beregning av hva du kan låne og hva du får i rente.

Renteforhold

De fleste banker vil nok behandle ditt kjøp av en hytteeiendom på lik linje med kjøp av bolig. Det betyr at du vanligvis kan finansiere inntil 80 prosent av låneverdien med lån. Det betyr også at du vil få samme rente på lån til hytteeiendommer som på boliglån. For å finne rentene kan du derfor også benytte DinSides boliglånskalkulator. I de fleste bankene kan du altså regne med lånerenter som er langt lavere enn hva du får for eksempel ved kjøp av bil og båt.

Låneverdi

Men en viktig faktor er hvordan banken vurderer låneverdien. Vår lille undersøkelse viser at noen benytter salgssummen, mens andre legger låneverdien lavere enn salgssummen. Andre igjen vil i visse tilfeller kreve takst på eiendommen, spesielt om den ligger i områder som er ukjente for banken, og der banken således ikke vet noe om markedet og eiendomsverdier generelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.