Hvordan fjerne rødvinsflekker best mulig?

Vi har testet et «mirakelmiddel» mot rødvinsflekker, mot andre flekkfjerningstips.

HVA ER BEST MOT VINFLEKKENE? Vi har testet «mirakelsprayen» Wine Away mot kjerringrådet varm melk og flekkfjerneren Vanish. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVA ER BEST MOT VINFLEKKENE? Vi har testet «mirakelsprayen» Wine Away mot kjerringrådet varm melk og flekkfjerneren Vanish. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er få ting som er så kjedelig som å søle (eller få sølt) vin på klær eller inventar på festen. Hva gjør du? Du skal jo ikke strø salt på, det har vi nå lært at ikke virker.

Frenetisk tørking med såpe og klut er kanskje heller ingen god idé, ettersom det ofte bare gjør vondt verre - og liten flekk større.

Produktet Wine Away lover «effektiv fjerning av rødvinsflekker», og skriver selv på forpakningen at det er «et oppsiktsvekkende produkt som er utviklet for å fjerne rødvinsflekker på tekstiler og tepper.»

Vi har testet om det virker like oppsiktsvekkende som det lover.

På flaska står det at du skal spraye rett på flekken og la det virke i 1-3 minutter - og dersom flekken ikke har forsvunnet, må du vaske plagget som vanlig.

Det er altså meningen at flekken skal kunne forsvinne i løpet av 1-3 minutter. Vi ville teste om vi kunne fortsette festen i samme skjorte etter å ha blitt sølt på av en klumsete kollega.

I videoen under kan du se hvordan det gikk:

Produsenten av denne sprayen lover at den kan få flekker til å forsvinne i løpet av 1-3 minutter. Vi måtte teste.

Posted by DinSide.no on 30. november 2015

LES OGSÅ: Vi har satt Vanish' flekk-garanti på prøve

Dårlig som nødhjelp mot flekker

For deg som ikke har anledning til å se videoen, kan vi røpe resultatet her: Det gikk dårlig.

Vi sprayet på flekken og ventet - og hadde også uheldigvis ikke bare sølt vin, men også kaffe, på skjorta. Vi sprayet Wine Away på begge flekkene.


Kaffeflekken vokste. Vinflekken ble blå. Flekkene ble riktignok svakere. Men de ble ikke borte. Løsningen ble å skifte skjorte.

FØR: En klønete kollega har sølt på festskjorta. Hva gjør du nå? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FØR: En klønete kollega har sølt på festskjorta. Hva gjør du nå? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
ETTER: Joda, flekkene er svakere, men ikke borte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ETTER: Joda, flekkene er svakere, men ikke borte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Det var den umiddelbare virkningen.

Konklusjon #1: Nei, du kan ikke spraye på Wine Away og fortsette festen i den tro at flekken forsvinner. Det gjør den ikke. I alle fall gjorde den ikke det for oss.

LES OGSÅ: Slik fjerner du flekkene

Hva med dagen derpå?

Hva så med vinflekker som har fått ligge natten over og godgjort seg. Eller som du rett og slett må vente noen timer før du vasker:

Kanskje fungerer Wine Away bra som en flekkfjerner i forbindelse med vask?

For å ha noe å sammenlikne med, har vi testet den opp mot andre flekkfjerningsmetoder:

Vi har flekket til og behandlet vinflekker med Vanish pulver, kjerringrådet varm melk og Wine Away. I tillegg har vi et tøystykke med en ubehandlet flekk - som kun får en runde i vaskemaskina med vanlig vaskepulver.


Konklusjon #2: Nei, Wine Away funker ikke bedre enn andre flekkfjerningsmetoder, det funker heller dårligere enn flekkfjerningspulveret Vanish.

FLEKKTEST: Vi har helt 5 ml rødvin på fire identiske tøybiter fra en T-skjorte, og har behandlet flekkene med: Vanish pulver som er blandet ut i kokende vann og hatt rett på flekken. Oppvarmet melk - som er et kjerringråd. Og Wine Away. I tillegg har vi en tøybit vi ikke har behandlet, som kun har fått en vanlig vask. Alle flekkene har ligget i fire timer før vi startet flekkebehandlingene. Foto: KRISTIN SØRDAL
FLEKKTEST: Vi har helt 5 ml rødvin på fire identiske tøybiter fra en T-skjorte, og har behandlet flekkene med: Vanish pulver som er blandet ut i kokende vann og hatt rett på flekken. Oppvarmet melk - som er et kjerringråd. Og Wine Away. I tillegg har vi en tøybit vi ikke har behandlet, som kun har fått en vanlig vask. Alle flekkene har ligget i fire timer før vi startet flekkebehandlingene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Men, rett skal være rett: Wine Away funker bedre enn ingen flekkbehandling overhodet.

Det beste resultatet fikk vi i dette tilfellet med Vanish, som du kan se på bildet under.

RESULTAT ETTER VASK: Etter flekkfjerning og vask ser det slik ut. Det er vanskelig å se på bildet, men i virkeligheten er det slik: Tøylappen til venstre er ubehandlet, og har tydelig rødvinsflekk. Nr to fra venstre er melkebehandlet - og har en skygge etter rødvinen. Nr tre fra venstre er behandlet med Wine Away og har en svak skygge etter vinen. Lappen til høyre er behandlet med Vanish, og er soleklart best: Ingen merker etter vinen. Foto: KRISTIN SØRDAL
RESULTAT ETTER VASK: Etter flekkfjerning og vask ser det slik ut. Det er vanskelig å se på bildet, men i virkeligheten er det slik: Tøylappen til venstre er ubehandlet, og har tydelig rødvinsflekk. Nr to fra venstre er melkebehandlet - og har en skygge etter rødvinen. Nr tre fra venstre er behandlet med Wine Away og har en svak skygge etter vinen. Lappen til høyre er behandlet med Vanish, og er soleklart best: Ingen merker etter vinen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer