Tips:

Hvordan fjerne tusj og penn fra veggen

Noen har rabla på veggen! Krise, tenker du kanskje? Ikke nødvendigvis. Vi fikk eksperttipsene, og testet ett av dem.

RABBEL PÅ VEGG: Det kan virke umulig å få bort, kanskje har du prøvd alt? Men det er faktisk mulig å fjerne penn-og tusjstreker på en matt-malt vegg. Se hvordan vi gjorde det lenger nede i denne saken. Video: Christian Wehus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke ukjent for småbarnsforeldre; ett-åringen er i gang med å utforske krinker og kroker - med tusj, kanskje fireåringen er lei av å rable på tegneblokka. Så hvorfor ikke bruke veggen i gangen til «verdens beste» lerret?

Mor og far blir kanskje ikke voldsomt begeistret av å oppdage det nye kunstverket på veggen - så hvordan i all verden skal man få bort dette?

Det finnes flere løsninger på problemet.

Hvilken tusj er brukt?

- Om du oppdager rabbelet på veggen rett etter at det har skjedd, er første bud å fjerne tusjflekken mens flekken er «våt», altså med en gang det har skjedd, understreker Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid.

- Tørk av det du kan med en absorberende, myk klut eller papir. Press lett, ikke gni utover.

Det er samtidig viktig å vite at flekker generelt bør fjernes med produkter basert på innholdet i flekken. Jo «hardere» tusjen er, jo verre er det:

- En vannbasert tusj er lettere å fjerne enn en sprittusj. En vannbasert tusj vil enklere kunne fjernes med klut og vann dersom underlaget er glatt. På en matt, ru overflate kan det være verre. Andre tusjer inneholder ofte olje, som ikke går bort med bare vann og mikrofiberklut uten tilsetning av rengjøringsmiddel, forklarer Åramnes.

Dersom tusj-eller pennflekken er tørr, kan det fort bli merker etter forsøket på å fjerne flekken. Det kan derfor være lurt å forberede seg på litt «mikromaling» etter at flekken er fjernet, forteller Åramnes.

- Sjekk hvilken tusj som er brukt. Inneholder den olje, kan alkohol hjelpe, for eksempel hånddesinfeksjon på en klut, sier hun.

Vaskesvamp eller lunken klut

Det kan være ekstra vanskelig å fjerne tusj og penn fra en matt-malt vegg, men det behøver ikke å være umulig.

- Her kan du først prøve med en fuktig klut som ikke loer, tipser Tale Henningsen, fargeekspert hos Fargerike.

Per Myhre, teknisk sjef ved AkzoNobel Coatings AS, understreker at vannet på kluten må være lunkent, ikke varmt.

- Bruk en ren bomullsklut. Bruker du mikrofiberklut, må du være ekstra forsiktig siden mikrofiber kan polere opp flaten om man gnir for hardt, sier Myhre.

Et annet tips er en spesiell vaskesvamp egnet for blant annet tusj-på-veggen-uhell. Disse fås kjøpt i ulike dagligvarebutikker, på Clas Ohlson eller hos fargeforhandlere, forteller Myhre.

VASKESVAMP: Det finnes mange vaskesvamper på markedet som skal kunne fjerne ulike flekker. Foto: Kristin Sørdal.
VASKESVAMP: Det finnes mange vaskesvamper på markedet som skal kunne fjerne ulike flekker. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

- Disse svampene tar svertemerker, penn og tusj. Men man skal uansett være klar over at dette også kan gi merker, men vanligvis forsvinner dette om man vasker over kort tid etterpå, sier Myhre.

Også Åramnes anbefaler en typisk hvit svamp som inneholder parafin:

- Den kan sannsynligvis også fjerne malingen som sitter på veggen, men et tips er å klippe opp en liten bit slik at du begrenser kontaktflaten. Her gjelder det å bruke en lett hånd, og ikke gni. Jobb innover ikke utover. Tørk over med ren klut og la veggen tørke, råder hun.

Vi testet svamp-tipset for å sjekke om det fungerer så godt som ekspertene mener:

  • Vi kjøpte en vanlig vaskesvamp på en dagligvarebutikk, fuktet den med lunkent vann og vred den godt opp.
  • Deretter gnikket vi forsiktig over pennestrekene som ble rablet på veggen for noen måneder siden.
  • Vi passet på å ikke være for hardhendt for å unngå å skade malingen.
  • Etter cirka ett minutt begynte pennestrekene å forsvinne.

Vi brukte rundt to minutter på å få alt bort. Svamp-tipset funket som bare det:

FJERNET MED SVAMP: Pennestrekene ble tegnet på den matt-malte veggen for flere måneder siden. Vi klarte å fjerne alt sammen ved hjelp av lunkent vann på en oppvridd vaskesvamp. Foto: Linn Merete Rognø.
FJERNET MED SVAMP: Pennestrekene ble tegnet på den matt-malte veggen for flere måneder siden. Vi klarte å fjerne alt sammen ved hjelp av lunkent vann på en oppvridd vaskesvamp. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Fettflekker på veggen

Det er ikke bare tusj og penn veggene kan utsettes for. Diverse kladdemerker etter fettete hender finner vi også i mange småbarnsfamiliers hjem. Dette kan være utfordrende å få helt bort, ifølge ekspertene:

- Fingermerker har gjerne fett på seg. Støv vil feste seg her, og merket vil bli vanskeligere å fjerne i ettertid, sier Henningsen.

Men også her anbefaler hun å tørke forsiktig av med en fuktig klut som ikke loer.

- Unngå såpe, understreker hun.

Ikke vask på uherdet maling

Ifølge Henningsen skal de nye, matte malingstypene på dagens marked være på høyde med andre typer maling, men det er likevel lettere å fjerne smuss og flekker fra glattmalte overflater.

Er det derimot snakk om flekker på en nymalt vegg, vil det være vanskelig å fjerne flekker enten den er malt med matt eller blankere maling, ifølge Myhre og Henningsen.

- En maling bruker cirka tre uker på å herdes. Vasker du på en vegg som er «ny» vil den ikke være så enkel å fjerne flekker fra, sier Henningsen

Dermed er det ikke så mye mer å gjøre enn å passe ekstra godt på at ungene ikke rabler på veggene de første tre-fire ukene.

- Er det eneste alternativet å male over flekkene igjen, bør du legge på en sperregrunning før du maler over alt, slik at det blir vanskeligere for tusj å trenge gjennom malingen, råder Henningsen.

Impregnere veggen

Det er selvsagt bedre å være føre var enn etter snar. Dermed er forebygging essensielt:

- Velg en type maling som tåler vask dersom det er rom hvor det er fare for søl og flekker - for eksempel spisestue, kjøkken og toalettrom. Benytter du en kalkmaling eller annen mineralmaling, er det viktig å impregnere veggen for å unngå problemer dersom det kommer flekker på veggen, tipser Åramnes.

Myhre er enig:

- Siden også fettflekker kan være vanskelig å fjerne, bør du bruke en maling som er mer egnet for å beskytte mot dette, spesielt på kjøkkenet. Men husk da at malingen må få herdes ordentlig, i alle fall fire uker, avslutter han.

Deler av saken har vært publisert på Dinside tidligere, intervjuene ble gjort i 2019. Saken ble sist oppdatert 16.9.2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer