Hvordan fjerne tyggegummi fra klærne

Med WD-40 og vaniljesukker gikk tyggisen bort som en lek.

KILLER-KOMBINASJON: Når ingenting annet virket: WD-40 løser opp tyggisflekken og vaniljesukkeret tar lukta etterpå. Foto: KRISTIN SØRDAL
KILLER-KOMBINASJON: Når ingenting annet virket: WD-40 løser opp tyggisflekken og vaniljesukkeret tar lukta etterpå. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved et uhell fikk vi tyggegummi på innsiden av buksebeinet, og ved en enda større inkurie greide denne tyggisen å smøre seg godt utover og få skikkelig bra feste i buksa.

For deg som ikke har erfart det: Tyggis på klær er noe herk. Det er tilnærmet håpløst å fjerne.

Inntil vi fikk følgende tips fra en leser:

Tyggisfjerneren WD-40

I forbindelse med en artikkel om hvordan WD-40 kan ta de mest håpløse flekkene i dusjen, fikk vi mange tips fra lesere. Blant annet dette:

- Har brukt WD-40 til fjerning av tyggegummi i håret. Fungerte strålende.

Når vi så satt der med en potensielt ødelagt bukse, måtte vi jo teste. Om dette funket på hår, er det vel også gode muligheter for at det funker på tekstiler, tenkte vi.

FRYSE VEKK PROBLEMET? Kjerringrådet sa en runde i fryseren skulle ta problemet. Det gjorde det ikke. Foto: KRISTIN SØRDAL
FRYSE VEKK PROBLEMET? Kjerringrådet sa en runde i fryseren skulle ta problemet. Det gjorde det ikke. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer



Først: Kjerringrådet

Først ville vi imidlertid sjekke om det kanskje fungerte med noe som virker som en mer harmløs metode. Internett kunne bidra med følgende kjerringråd for å fjerne tyggegummi fra klær eller tekstiler:

Legg plagget i fryseren noen timer - så kan du bare pirke vekk tyggisen etterpå.

Vi har tidligere testet frysertrikset på stearinflekker - med varierende (egentlig ganske dårlig) hell. Men, intet skal være uprøvd: Vi la buksa i fryseren og lot den ligge et døgn.

Resultat: Vi kunne brekke av en del av tyggisen som var samlet som en klump, men for øvrig fikk vi ikke fjernet noe mer av tyggisen som hadde smurt seg utover og inn i buksestoffet.

Kjerringrådet funket altså ikke.

LES OGSÅ: WD-40 tar de tøffeste flekkene i dusjen

Frem med musklene: WD-40 til pers!

Da var det på tide å teste de store musklene: WD-40.

Vi la buksa i utslagsvasken og sprayet forsiktig med WD-40 på tyggisflekken. Etter et par korte dusjer var det klart for mirakelet:

Tyggisflekken lot seg enkelt skrape løs fra tøyet. Det løsnet latterlig lett.

Vi skrapte med en liten sparkelspade, men du kan fint bruke en bordkniv eller noe annet med en litt tynn egg på.

Glad og fornøyd legger vi buksa i vaskemaskina, og jubler: Dette var lett match.

Men vi jublet litt for raskt:

NEI!! Det stinker!

Etter å ha vasket buksa en runde på 40 grader med vanlig vaskemiddel, åpenbarer det seg en ganske tydelig og ikke så vennlig odør da vi åpner vaskemaskina:

Det stinker av WD-40, og for deg som ikke har tidligere erfaring med lukta så kan vi bekrefte at det ikke akkurat lukter blomster. Det lukter stramt av olje, og kan minne om lukten av diesel.

Dette er ikke akkurat sjarmerende odører fra en bukse, så vi prøver en runde til i vaskemaskina, denne gang med Vanish flekkfjerningspulver og 60 graders varme.

Resultat: Ikke bedre, det stinker fremdeles.

I tillegg stinker det av vaskemaskina. Det er ikke bra! Nå er gode råd dyre!

VANILJESUKKER BLE REDNINGEN: Buksa stinket etter WD-40-behandligen, men vaniljesukker tok lukta. Foto: KRISTIN SØRDAL
VANILJESUKKER BLE REDNINGEN: Buksa stinket etter WD-40-behandligen, men vaniljesukker tok lukta. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer



Mmmm: Duften av vanilje

Nok en gang skal vi bli reddet av internett og Google:

I ulike diskusjonsforum finner vi mange tips til hvordan man skal fjerne lukt fra bensin og diesel, blant annet nevnes eddik og klorin. Vi ønsker imidlertid ikke å bruke klorin i første omgang, da vi er redd det vil ta fargen på buksa.

Vi går for et tips hvor det i innlegget påstås at det har fjernet lukten av diesel eller dieselsøl i et bagasjerom:

Vaniljesukker.

Vi strør vaniljesukker på den delen av buksa der vi har sprayet med WD-40 - hvor altså lukten sitter. Så lar vi buksa og vaniljesukkeret kose seg et par dager, til den er god og tørr. Vi børster av det meste av vaniljesukkeret og gir buksa en ny vask, på 40 grader med vanlig vaskemiddel.

Resultat: Lukten er borte. Og buksa er reddet - og like fin.

Lukten fra vaskemaskina forsvant da vi kjørte en runde med kokevask 90 grader - kun med vaskemiddel - altså uten klær.

Konklusjon: WD-40 og vaniljesukker=sant!

WD-40 funker altså supert til å fjerne vanskelige flekker - som tyggegummi. Kan hende det også funker bra på flekker som rester av lim fra klistremerker eller stearinflekker fra levende lys.

Men: Husk at det kun er små mengder som skal til - og at du må forvente en utfordring med lukt - både på tøyet og fra vaskemaskina.

Du bør også se an plagget: Denne behandlingen vil antakelig bli for hard for sarte tekstiler, og oljen kan etterlate flekker - selv om dette ikke ble synlig på dongeribuksa vår.

Har du tips til andre ting WD-40 kan brukes til? Tips gjerne journalisten på denne e-postadressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer