Hvordan kan du fjerne rust?

Rust blir du vel aldri helt kvitt, men du kan gjøre en hel del selv.

Rustflekkene kan angripes.  Foto: Brynjulf Blix
Rustflekkene kan angripes. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rust dukker opp over alt hvor et eller annet av jern blir utsatt for oksygen i forbindelse med vann eller luftfuktighet. Det legger seg på metallet og ødelegger både overflate og styrken, ettersom rusten overtar helt og det ruster hull, eller alt smuldrer opp.

Vi skal her ikke ta for oss rustbehandling og lakkering av biler, det er en større jobb som ofte bør overlates til et verksted.

Les mer: Bilene med best og dårligst rustbeskyttelse

Men det er en del områder ellers i husholdningen hvor vi må svare på rustangrep, og da finnes det forskjellige metoder og remedier.

Sliping og pussing

På gjenstander som ikke er en del av et maskineri og ikke beveger seg mot hverandre, altså hagemøbler, redskaper og annet som er laget av noe jernholdig, må man fjerne rusten mekanisk.

Vi snakker om å slipe vekk rusten med egnet verktøy og da er det mange løsninger.

Flere tips: Fine hagemøbler i metall, år etter år.

Sandblåsing
Har du en liten kompressor finnes det rimelig utstyr for sandblåsing. En variant er punktsandblåser med pose, hvor munnstykket dekker punktet du skal sandblåse og sanden sirkulerer tilbake til posen.

En annen variant er en pistol med slange og rør, hvor sanden kommer rett fra sekken eller bøtta som du stikker røret nedi.

Sandblåserpistol Foto: Produsenten
Sandblåserpistol Foto: Produsenten Vis mer


For fjerning av rust på mindre gjenstander kan du skaffe deg et sandblåsekabinett hvor du stikker hendene inn i to solide "gummivotter" og holder det du skal sandblåse mot dysen.

Sandblåserkabinett Foto: Produsenten
Sandblåserkabinett Foto: Produsenten Vis mer


Sliping
Sliping kan gjøre for hånd med slipepapir, eller med maskin med roterende eller vibrerende såle.

Det finnes også roterende slipeskiver av fiber, til å feste i drillen. Disse tar rust, men ikke metallet under. De er en slektning av den grove enden på gryteskrubbe/svampen og gjør en utmerket jobb på flater og gjenstander hvor du kommer til.

Fiberskiver til lakk- og rustfjerning Foto: Produsenten
Fiberskiver til lakk- og rustfjerning Foto: Produsenten Vis mer


For de små krikene og krokene finnes det alltid et slipeverktøy til din Dremel eller tilsvarende mini-slipe/pussemaskin.

Hva gjør du når rusten er fjernet?

Bart metall begynner å ruste med det samme, så det er ingen grunn til å vente med etterbehandlingen.

Det første du må gjøre er å bruke et middel som reagerer kjemisk med rusten. Det finnes mange "vidundermidler" i jernvarehandelen, men det aktive stoffet er i de fleste tilfeller fosforsyre (som også finnes i små mengder i Cola!) Stoffet omdanner Fe2O3 (rust) til FePO4 (jernfosfat).

Når middelet har gjort sitt er det tid for grunning og lakkering, som bør gjøres i så tørt og varmt miljø som mulig.

Mindre saker? Slik fjerner du rustflekker fra kniven

Hva med bevegelige deler?

Bevegelige deler som ruster er et fenomen som skyldes at delene ikke har vært i bevegelse, og at den oljefilmen som vanligvis beskytter mot rust har tørket opp eller dunstet vekk.

Sykkelkjedet er et godt eksempel, når sykkelen ikke brukes ruster kjedet og tannhjulene.

Når sykkelkjedet ikke har fått rørt seg på en hel vinter Foto: Brynjulf Blix
Når sykkelkjedet ikke har fått rørt seg på en hel vinter Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Et par klassiske løsninger er WD40 og CRC 5-56, som begge er spraybokser med penetrerende fuktfjernere som også har smørende effekt. Middelet trenger inn i porene i rust og gammel skitt og oljerester og løser opp disse.

Spray som fjerner fukt og smører Foto: Produsenten
Spray som fjerner fukt og smører Foto: Produsenten Vis mer


En stålbørste kan i alvorlige tilfeller også være nødvendig.

Løsningen er altså å påføre WD40 (som faktisk betyr "Water Displacement - 40'ende forsøk (vannfordriver - 40'ende forsøk)) og så sette mekanismen i bevegelse.

Du snur sykkelen opp ned, sprayer middelet over hele lengden av kjedet, og sveiver pedalene til det slutter å knirke og dreier fint rundt.

Husk at oljen i slike fuktfjernere er svært tynn og flyktig, så smøreeffekten varer ikke lenge. Vent noen dager før du smører med egnet smøremiddel som holder seg på plass.

Fett som tåler trykk, som litiumfett, fungerer utmerket, men er noe griseri. Tørk av det overskytende med en fille.

(Sykkelbransjen har selvsagt svinedyre spesialmidler beregnet på testosteronjunkiene, men det enkle holder for de fleste.)

Sykkel: Ikke prøv med olivenolje

Hva med Cola?

Fungerer Cola som rustløser eller er det bare en urban myte? Egen erfaring sier at det fungerer. En vannpumpe ved en brønn på Tromøya hvor undertegnede og en kameratgjeng var på ferie, hadde rustet fast i løpet av vinteren og var ikke til å rikke.

Et lurt hode (ikke vårt) mente at Cola var tingen. Slanger ble tatt av og pumpehuset ble fylt med Cola og lagt i en balje.

Neste dag var det mulig å bevege håndtaket, og etter en del mosjonering av mekanismen var den fullt funksjonell igjen! Men DinSide har også gjort forsøk der Cola har tapt mot mer konvensjonelle midler.

Les mer om Cola som rengjøringsmiddel

Disse tipsene har tidligere vært publisert på DinSide, og hentes nå opp på nytt til glede for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer