Hvordan kan du pusse opp trappa?

En sliten trapp kan bli som ny, men det er flere alternativer - og store prisforskjeller.

Hva kan gjøres?  En sliten gammel trapp, kan den bli som ny? Foto: BRYNJULF BLIX
Hva kan gjøres? En sliten gammel trapp, kan den bli som ny? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innvendige trapper blir vanligvis flittig brukt og dermed er slitasje ikke til å unngå. Men hvordan man velger å håndtere dette varierer.

Noen legger teppe i trappa, som kan byttes ut når det blir slitt eller man ønsker forandring. Andre sverger til treverk som matcher gulvet i den ene eller andre etasjen.

Men hvordan kan du få en sliten tretrapp til å se helt ny ut?

Trinn for trinn

De aller fleste trapper i norske boliger er av tre, selv om det finnes trapper i metall, glass, betong og muligens andre materialer. Her skal vi ta for oss trapper av tre.

Trappeterminologi

Trinn = det man trår på Trappenese = Den ytterste kanten på trinnet

Opptrinn = den loddrette avstanden mellom trinnene

Stusstrinn = platen som tetter mellom trinnene

Vange = sidene i trappa som trinnene er festet i

Gelender = det man holder i når man går i trappa

Sprosser = stolper mellom vange og gelender

Repos = avsats i trappa, hvor den endrer retning


Hvis utgangspunktet er en sliten trapp, med trinn som har synlig slitasje og preg av tidens tann, er den mest nærliggende løsningen å gi trinnene en ny overflate. Samtidig er det nærliggende å friske opp trappevanger og listverk samt eventuelle opptrinn.

Ofte er ønsket om oppussing av trappa utløst av at man gjør noe med gulvet i den ene eller begge endene av trappa. Da er det nærliggende å fortsette med samme overflate på trinnene, eller man kan velge en løsning som gir en kontrast til gulvene.

Les også: Den store gulvguiden

Det dyre alternativet: Ferdige elementer

Det finnes mer eller mindre ferdige elementer, som består av trinnoverflate og trappenese i ett stykke. Disse fås i forskjellige bredder og dybder, og i flere forskjellige materialer. Du får dem i heltre så vel som i laminat.

Fiks ferdig: Ferdige trinn og trappeneser gir et flott resultat. Men det koster. Foto: BRYNJULF BLIX
Fiks ferdig: Ferdige trinn og trappeneser gir et flott resultat. Men det koster. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Enklest: Ferdige trinnelementer finnes i mange utførelser og priser. Foto: BRYNJULF BLIX
Enklest: Ferdige trinnelementer finnes i mange utførelser og priser. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Dette er arbeidsbesparende, og du er i utgangspunktet på god vei til et meget pent resultat.

Men du trenger fortsatt verktøy. Du må nemlig tilpasse både dybden og bredden på elementene, og siden de færreste av oss vil få et godt resultat med en vanlig håndsag, må du enten kjøpe eller leie elektroverktøy.

I praksis trenger du både en bordsag og en kapp/gjærsag, men du kan klare deg med en stor bordsag med gjæringsanlegg.

Les også: Hvor bredt skal du sage?

Selve trinnene limes på med konstruksjonslim, eventuelle stusstrinn stiftes og/eller limes underveis etter som trinnoverflatene legges.

Det finnes også trappelister i vinkel, som dekker trappenesen, disse koster gjerne et par hundre kroner stykket og er en meter lange. Disse brukes når du legger parkett eller annet materiale i trinnene.

Trappelist: Fiks ferdig, gir et pent resultat. Foto: Produsenten
Trappelist: Fiks ferdig, gir et pent resultat. Foto: Produsenten Vis mer


Les også: Bordsag - hva er viktig?

Det rimelige alternativet

Et nærliggende alternativ er å bruke vanlig parkett eller laminat. Disse må også tilpasses i bredde og lengde, og du trenger akkurat det samme verktøyet som når du skal legge ferdige elementer. Belegget limes med konstruksjonslim.

I forkant av trinnet fungerer det utmerket med en vanlig sokkel- eller feielist, som har buet topp. Denne stiftes ytterst på det gamle trinnet, og vil som regel gi et meget pent resultat, hvis ikke selve trinnet er vindskeivt og parkett/laminat blir vridd under montering.

Enkelt og rimelig: En feie/fotlist kan også brukes til fronten på trinnet når du legger parkett. Foto: BRYNJULF BLIX
Enkelt og rimelig: En feie/fotlist kan også brukes til fronten på trinnet når du legger parkett. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er riktignok litt mer arbeide med denne løsningen enn med ferdige trinnelementer, men det er også en langt billigere løsning.

Ferdige trinnelementer med trappenese koster fra i overkant av 200 kroner per stykk til over 500 kroner.

Du betaler altså det samme for ett trinnelement som for en kvadratmeter parkett. Du dekker vanligvis fire trappetrinn med en kvadratmeter belegg.

Skal du gjøre det virkelig billig finnes det laminat til 39 kroner kvadratmeteren, og en pakke som inneholder 2,9 kvadratmeter holder faktisk til en trapp med 12 trinn. Da betaler du 113 kroner og 90 øre for nytt belegg til hele trappa.

Lister og lim kommer i tillegg, men dette koster ikke mer enn noen få hundrelapper.

Hva med trappevangene?

Det kan også være aktuelt å gi trappevangene en oppgradering. Dette bør gjøres før du tar for deg trinnene, siden det er lettere å få rette sidekanter på trinnene.

Du legger da et parkettbord langs vangen, på siden av trinnene fra toppen og nedover, og tegner av trinnene på dette bordet ved hjelp av en stor linjal (eller et vater) som du legger på trinnet. Så måler du lengden på trinnene og merker av mellom strekene. Så skjærer du ut plass til trinnene med en stikksag og trer parkettbordet inn langs vangen.

Fikse vanger:  Slik tegner du av trinnene for å sage til åpninger. Foto: BRYNJULF BLIX
Fikse vanger: Slik tegner du av trinnene for å sage til åpninger. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når du så legger nytt belegg i trinnene vil dette dekke over eventuelle unøyaktigheter der du har saget ut plass til trinnene i belegget i vangen.

På toppen av vangen legger du en ny list som dekker overgangen mellom den gamle vangen og den nye. Har du sprosser i trappa er det nærliggende å fjerne disse først og montere nye til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer