Hvordan plante frukttrær og bærbusker

Du kan plante frukttrær både i krukker og kasser på balkongen - og mer tradisjonelt som trær og busker i hagen.

SLIK PLANTER DU BÆRTRÆR OG FRUKTBUSKER: Du kan plante både bærtrær og fruktbusker i krukker og kasser - eller selvsagt grave dem ned. Foto: DANIELW/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SLIK PLANTER DU BÆRTRÆR OG FRUKTBUSKER: Du kan plante både bærtrær og fruktbusker i krukker og kasser - eller selvsagt grave dem ned. Foto: DANIELW/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Du trenger ikke hage for å plante frukttrær og bærbusker: Ifølge ekspertene, kan du fint plante dette i krukker eller kasser på balkongen - bare du passer på at forholdene ligger til rette for det.

- Jada, du kan fint plante frukttrær og bærbusker i krukker på terrassen. Det kan være litt problematisk i forhold til røtter og rotvolum, for i utgangspunktet er de jo beregnet til å vokse fritt, forteller Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter til Dinside.

Ifølge Ladstein finnes det også sorter som er utviklet for å vokse smått, som ikke blir så store - og du kan også forme dem etterhvert som de vokser.

Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen, sier til Dinside at du kan pante både i større og mindre potte, men at forskjellen da ligger i vanningen:

- Frukttrær kan gjerne stå i ei stor eller mindre potte på verandaen. Liten potte betyr bare at treet må vannes oftere enn hvis potta er større, sier Poppe.

- Selve treet fryser ikke om vinteren, men rota kan fryse – så det kan være lurt å isolere potta, så putte noe rundt den, sier Poppe videre.

LES OGSÅ: Slik planter Blomster-Finn krukkeblomster

PLANT I KASSER: Det er ingenting i veien for å plante frukttær og bærbusker i kasser på terrassen. Det finnes også spesielle balkongtrær utviklet for å tåle livet i en balkongkasse bedre. Foto: OPPLYSNINGKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER
PLANT I KASSER: Det er ingenting i veien for å plante frukttær og bærbusker i kasser på terrassen. Det finnes også spesielle balkongtrær utviklet for å tåle livet i en balkongkasse bedre. Foto: OPPLYSNINGKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER Vis merSpør etter balkongtrær

I utgangspunktet går det greit med alle slags bærbusker og frukttrær i krukker eller kasser på terrassen, men for frukttrær kan det være en fordel å spørre spesifikt etter balkongtrær.

Ifølge Ladstein finnes det to typer balkongtrær; én type som er laget for å vokse sakte og én som hovedsakelig er en grunnstamme - og som vil få frukt langs stammen.

Dersom ikke plantesenteret har dette i butikken, skal det være mulig å bestille - og en ekstra bonus kan være at disse trærne ifølge Ladstein ofte kan være litt rimeligere enn vanlige frukttrær.

Så mye jord som mulig

Om du skal plante i krukke på terrassen eller grave det ned i hagen, gjelder det å ha nok jord, sol og vann.

- Man sier gjerne at et frukttre må ha en potte som rommer minst ti eller 20 liter jord, men jeg vil si så mye som mulig, sier Ladstein til Dinside.

- De trenger nok sol og vann, ellers blir ikke bærbusker og frukttrær veldig fine, sier hun videre.

NOEN VIL HA MINDRE NÆRING ENN ANDRE: Samplanting i krukker er smart om du har begrenset plass, men da må du plante sammen arter som trenger samme slags næring og vekstforhold. Jordbærplantrene vil for eksempel ha minimalt med næring, for å få best avling. Foto: HBPICTURES/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NOEN VIL HA MINDRE NÆRING ENN ANDRE: Samplanting i krukker er smart om du har begrenset plass, men da må du plante sammen arter som trenger samme slags næring og vekstforhold. Jordbærplantrene vil for eksempel ha minimalt med næring, for å få best avling. Foto: HBPICTURES/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merNei, de trenger ikke full sol

Det er ikke slik at frukttrær og bærbusker trenger full som hele dagen, men det er klart at de trenger en god del av det.

- De må ikke stå i full sol, men fotosyntesen er ganske banal; plantene trenger lys og vann, sier Ladstein til Dinside.

BRUK STOKK: Skal du plante et epletre, bør du støtte det opp med en stokk, sånn at det vokser rett. Foto: KRYZHOV / SHUTTERSTOCK / SCANPIX
BRUK STOKK: Skal du plante et epletre, bør du støtte det opp med en stokk, sånn at det vokser rett. Foto: KRYZHOV / SHUTTERSTOCK / SCANPIX Vis mer


Knallsol hele dagen er ikke påkrevet, men de trenger ganske mye lys for at de skal utvikle gode avlinger.

Pass også på god nok støtte for de sortene som trenger det - og ikke vær beskjeden med å tynne ut kartene på frukttreet, for selv om det er fristende å la alle kartene sitte på, er det ikke sikkert treet er sterkt nok til å takle vekten.

- Om det er mye kart på et lite tre, bør du plukke av noen av de svakeste kartene, slik at du er sikker på at treet er sterkt nok til å bære vekten av fruktene som kommer, sier Ladstein til Dinside.

Når det kommer til støtte, bør epletrær ifølge Poppe støttes med en stokk - og bær kan muligens trenge en støtte når de blir litt større - som for eksempel stikkelsbær, rips og solbær.

Ifølge Poppe trenger ikke plommer og kirsebær å støttes opp.

Hvilken jord skal du bruke?

Det finnes mange slags jord å få kjøpt, både fra komposteringsanlegg og fra hagebutikken. Hvilken jord er så den riktige når det kommer til planting av frukttær og bærbusker?

FORSKJELL PÅ JORD: Det spiller faktisk en rolle hva slags jord du planter i. Foto: BILDHUSET / SCANPIX
FORSKJELL PÅ JORD: Det spiller faktisk en rolle hva slags jord du planter i. Foto: BILDHUSET / SCANPIX Vis mer


Ifølge Ladstein er det viktig at jorda ikke blir for tung - men den skal heller ikke være for lett!

- All jord er egentlig ålreit, men den billigste jorden er ofte bare torv eller bark, og den blir veldig lett. Du trenger jord som er lett og som kan slippe til luft, men som også holder på fuktigheten, sier Ladstein til Dinside.

- Det viktigste er at det er levende jord, med meitemark og at mye organisk materiale. Det er lurt å spandere god jord når du skal sette ned planter og busker som skal stå lenge.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi plantet i kokosfiberjord

Du kan kjøpe ferdige jordblandinger - eller du kan sjekke om det er miljøstasjoner eller andre som selger kompostjord.

Liten plass? Prøv samplanting!

Du kan også fint samplante flere frukttrær og eventuelt bærbusker i samme kasse, men husk bare å sjekk at de artene du setter sammen har samme behov.

For eksempel gir jordbærplanter best avling med begrenset gjødsling, mens andre bærtrær bør få tilført mer næring for best avlinger - og blåbær trenger litt surere jord, og gir mest frukt ved å ha ett par ulike sorter sammen.

Før vinteren, bør du tenke på å isolere potta dersom du har plantet trær og busker i potta:

- Selve treet fryser ikke om vinteren, men rota kan fryse – så det kan være lurt å isolere potta, så putte noe rundt den, råder Poppe.

(Denne artikkelen ble publisert første gang 17. mai 2016)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer