Hvordan plante i pallekarm

Her er ekspertenes beste tips til planting i pallekarm eller plantekasse.

PALLEKARM: Det meste kan plantes i pallekarm, men pass på at du får god og nok jord - og at du har gjort skikkelig grunnarbeide mot bakken! Foto: KRISTIN SØRDAL
PALLEKARM: Det meste kan plantes i pallekarm, men pass på at du får god og nok jord - og at du har gjort skikkelig grunnarbeide mot bakken! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Pallekarmer har blitt svært populære, og du får dem i alle slags butikker og til forskjellige priser. Det spiller ikke så stor rolle hvilken pallekarm du velger, poenget med pallekarmene er at det skal være avgrenset til omgivelsene - og at plantingen kommer litt opp fra bakken.

Og ja, du kan like gjerne snekre en pallekarm selv, av materialer du kanskje til og med har liggende i garasjen - men pass da bare på at du bruker rustfrie skruer.

Fordelen med å snekre selv er selvsagt at du får den i akkurat den størrelsen og den fasongen du ønsker.

Har du tips til kasseplanting? Del dem med ande i debatten nedenfor!

LES OGSÅ: Slik planter du fruktrær - også i kasser!

BRUK DET DU HAR! Du trenger ikke kjøpe pallekarm for å drive med palleplanting: Bruk det du har, om det så er noen gamle dekk du kan spraylakkere! Foto: KRISTIN SØRDAL
BRUK DET DU HAR! Du trenger ikke kjøpe pallekarm for å drive med palleplanting: Bruk det du har, om det så er noen gamle dekk du kan spraylakkere! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Her er de beste tipsene til palleplantingen:

#1: Lettere å luke, raskere varmt

Det er greit å være bevisst på poenget med pallekarmen:

- Poenget med pallekarmene er at det blir et avgrenset område, slik at du kommer lettere unna lukinga. Du slipper også å tenke på den jorda som er der fra før - men det er også veldig greit å spa opp under og få utnyttet ny og gammel jord sammen. Men en annen ting er også jordtemperaturen: Det blir fortere oppvarmet når det kommer litt opp fra resten av bakken, sier Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP), til Dinside.

Høyere jordtemperatur raskere er selvsagt en stor fordel på våren når du sår.

FLERE HØYDER? Det er mange som selger pallekarmer, og det spiller ikke så stor rolle hvilken du velger. De kan plasseres flere høyder og som her, i trappetrinn. Foto: KRISTIN SØRDAL
FLERE HØYDER? Det er mange som selger pallekarmer, og det spiller ikke så stor rolle hvilken du velger. De kan plasseres flere høyder og som her, i trappetrinn. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#2: Pass på høyden!

I utgangspunktet kan du plante det meste i pallekarmer eller plantekasser, men husk bare på at du har høyde nok på karmen til å få nok jord.

Du kan plante i én karm eller bygge flere karmer oppå hverandre.

Men når er det nok med én og når behøver du flere?

Både Hilde Poppe, gartner i Plantasjen, og Tonje Bergh, planterådgiver i Plantmania, sier til Dinside at det kommer helt an på hva det er du skal plante.

- For krydderurter holder det for eksempel med én, men skal du plante større planter som frukt og bær, kan det være en fordel med to kasser, sier Poppe.

Lavere kasse betyr mindre jord, som igjen betyr at du må vanne oftere.

- Pass på at plantene har nok jord så de får utviklet seg. Røttene søker gjerne nedover for å trekke vann. Desto mindre jord du har, jo mer vil røttene trekke til sidene - og da må du vanne hele tiden, sier Bergh.

Og når du vanner: Vann skikkelig!

- Vann ordentlig, ikke «klattevanning»! Når du «klattevanner» vil røttene søke opp til det øverste jordlaget. Du vil heller at de søker ned til vannet, som de gjør om du vanner ordentlig, sier hun.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi plantet i kokosfiberjord

#3: Plassering

Ettersom du kan sørge for god nok jord i plantekassen, trenger du ikke tenke å hvordan jordforholdene er der du plasserer karmen. Det er likevel et par ting du skal tenke på når det det kommer til plasseringen av pallekarmen, og det har med drenering og lysforhold å gjøre.

- Du må passe på at det er ordentlig god drenering, at du ikke setter pallekarmen der det blir stående vann, sier Bergh til Dinside.

Du bør altså ikke plassere plantekassene der det blir liggende vann når det regner. Og velg gjerne et lunt og solrikt sted.

- Det meste av krydderurter, bær og grønnsaker liker at det er sol og lunt for å utvikle plantene sine, så velg en lun og varm plass dersom du skal plante slikt i pallekarmene dine, sier Bergh videre.

KUPPEL: Slike kupler finnes i mange varianter, fra de enkle som du selv løfter opp og av for lufting - og til de med automatisk lufting. De er tilpasset standardmål på pallekarmer. Foto: KRISTIN SØRDAL
KUPPEL: Slike kupler finnes i mange varianter, fra de enkle som du selv løfter opp og av for lufting - og til de med automatisk lufting. De er tilpasset standardmål på pallekarmer. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#4: Bruk jorda!

Fordelen med pallekarmene er at de kan plasseres hvor som helst, uten tanke for hvordan jordsmonnet er der du vil sette den.

Men dersom du plasserer karmen der det er jord under fra før, som på plenen eller andre steder med jord, kan du med fordel utnytte den jorda som allerede ligger der, i tillegg til å fylle på med ny og god jord.

- Se gjerne på hva du har. Er det ordentlig matjord under, er det greit å bruke det sammen med ny jord og gjødsel. Utnytt det du allerede har! oppfordrer Bergh.

Og kjøper du ny jord, anbefaler hun at du passer på at du kjøper ordentlig jord som ikke består hovedsakelig av torv.

- Du kan kjenne litt på strukturen på jorda. Torv har vanskelig for å ta opp og holde på vann. Spør på hagesenteret etter skikkelig jord som holder godt på fuktigheten, sier Bergh.

Det skal også være opplyst på jordsekken i hvor stor grad det er omdannet torv, og hvorvidt den er gjødslet opp. Så les på pakken!

#5: Plen under? Husk dette:

Dersom du skal plassere pallekarmen oppå der det er gress, bør du enten grave opp gresset eller legge på en duk.

- Du bør dekke for gresset med plast eller en duk, slik at ikke gress og ugress kommer igjennom, anbefaler Bergh.

Alternativt, dersom du ønsker å bruke den jorda som allerede befinner seg der, bør du spa opp og fjerne gresset, før du legger på mer jord og gjødsel. Du kan bruke fullgjødsel, kalksalpeter eller organisk gjødsel. Og bland gjerne inn litt sand dersom jorda er veldig tung.

Det kan også være en fordel å trekke innsiden av karmen med en duk som du bretter litt innover i kassen, slik at det ikke renner ut jord fra kantene når du vanner eller det regner.

DEKK TIL: Det finnes mange måter å dekke til på. Her er det brukt bøyler og en fiberduk som kan tas av. Du kan også legge over en netting for beskyttelse mot dyr og fugler ved behov. Foto: KRISTIN SØRDAL
DEKK TIL: Det finnes mange måter å dekke til på. Her er det brukt bøyler og en fiberduk som kan tas av. Du kan også legge over en netting for beskyttelse mot dyr og fugler ved behov. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#6: Dekke til

Selv om du har plassert pallekarmen både lunt og varmt, kan det hende at det er behov for å beskytte vekstene, spesielt i starten av voksetiden.

- Hvis du har satt ned noe og tenker at det kanskje blir litt kaldt, kan du trekke over en fiberduk, det hjelper kjempemye for de små grønnsaksplantene, jordbærplantene og sånt, anbefaler Bergh.

Det finnes også lokk du kan sette over kassene, både med automatisk lufting og andre enkle lokk som du løfter av manuelt. Det finnes også bøyler som du kan legge både fiberduk over når du trenger det, eller netting for å beskytte mot fugler og dyr når du trenger det.

SPISELIGE BLOMSTER: Pynt opp i blomsterkassene, krukkene eller pallekarmene med spiselige blomster. En fryd for både øyne og gane! Foto: PLANTMANIA
SPISELIGE BLOMSTER: Pynt opp i blomsterkassene, krukkene eller pallekarmene med spiselige blomster. En fryd for både øyne og gane! Foto: PLANTMANIA Vis mer#7: Pynt opp med spiselige blomster

Et siste tips når det kommer til planting i pallekarm eller plantekasse:

SPISELIG BLOMST: Pynt opp med spiselige blomster! Foto: PLANTMANIA
SPISELIG BLOMST: Pynt opp med spiselige blomster! Foto: PLANTMANIA Vis mer

- Plant spiselige blomster innimellom de andre spiselige vekstene. Det er fint å se på og lyser opp - og kan være en nytelse både for øyne og for ganen, sier Bergh til Dinside.

Spiselige blomster kan du pynte både kaker og desserter med, og du kan ha det i maten. Du må bare passe godt på at de plantene du setter ned er spiselige!

Bergh forteller at ringblomster, tagetes, blomkarse, fioler og stemor er spiselige, og at det også finnes noen spiselige stauder, som hestemynte, moskuskattost.

- Det er også fint å la krydderurtene gå opp i blomst, sier Bergh. Noen synes at bladene blir harde, men de får nydelige blomster som smaker godt og som er fine å pynte med, sier hun.

(Artikkelen ble første gang publisert i 2016)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer