Hvordan rengjøre madrassen?

Du bør faktisk snu den flere ganger i året. Men trenger den å vaskes?

GLADNYHET FOR ROTEKOPPER: Ikke re opp senga! Da holder kvaliteten på madrassen seg mye lengre. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: LINN M. ROGNØ
GLADNYHET FOR ROTEKOPPER: Ikke re opp senga! Da holder kvaliteten på madrassen seg mye lengre. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: LINN M. ROGNØ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrevet av Linn Merete Rognø

Du kjenner følelsen: Soverommet er ryddet og rengjort og gammelt sengetøy er byttet ut med nyvasket, mykt trekk. Nå er det bare til å re opp senga, så er alt perfekt.

Eller ikke. I alle fall ikke hvis du har lyst til å ta vare på madrassen.

LES OGSÅ: Slik vasker du dyner og puter

Ikke re opp sengen

– Det er viktig at du lufter madrassen når du har stått opp, slik at du får ut all fuktigheten som du avgir i løpet av natten. Det å re opp sengen rett etter at du har stått opp, er ikke optimalt, sier Tommy Skipnes, butikksjef hos Norsk Sengesenter AS.

Hans råd er derfor herlig enkelt for alle oss som ikke orker å holde alt ryddig og plettfritt til enhver tid:

LUFT I VEI: Legg dynen i fotenden og la madrassen lufte seg hver dag. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: LINN M. ROGNØ
LUFT I VEI: Legg dynen i fotenden og la madrassen lufte seg hver dag. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: LINN M. ROGNØ Vis mer


- Legg heller dynen i fotenden og la madrassen lufte seg!

Du kan nemlig dyrke frem et gunstig miljø for blant annet bakterier, sopp og midd inni madrassen om du hver morgen dekker den til med dyne, og aldri la den få lufte seg, ifølge Jon Anders Høntorp, senior produktutvikler hos Ekornes Beds AS.

– Fuktighet og varme er to av madrassenes verste fiender siden det kan føre til ulike typer av nedbrytere som skader madrassen, er ødeleggende for god hygiene og lett skaper eller trigger allergier, sier Høntorp.

Som Skipnes, råder også Høntorp deg å lufte sengen daglig ved å legge sengetøyet til side eller i enden av sengen når du står opp, i tillegg til at du sørger for god ventilasjon på soverommet .

Så for all del: dropp å dandere med sengeteppe som alle bakteriene kan kose seg under.

Riktig rengjøring av madrassen

Ifølge ekspertene er det først og fremst kroppsvæsker som svette som kan skape et fuktig og ekkelt miljø i madrassen. Derfor er god og regelmessig vedlikehold og rengjøring av madrassen helt nødvendig.

MADRASS-BESKYTTER: – Bruker du en madrass-beskytter, og er flink til å bytte eller rengjøre denne, trengs selve hovedmadrassen eller overmadrassen veldig sjeldent å gjøres ren, tipser Tommy Skipnes, butikksjef hos Norsk Sengesenter AS.
MADRASS-BESKYTTER: – Bruker du en madrass-beskytter, og er flink til å bytte eller rengjøre denne, trengs selve hovedmadrassen eller overmadrassen veldig sjeldent å gjøres ren, tipser Tommy Skipnes, butikksjef hos Norsk Sengesenter AS. Vis mer


Her er det flere råd som gjelder uten at det behøver å bli komplisert.

– Det beste tipset for å holde madrassen ren, er å bruke en madrassbeskytter. Bruker du dette, og er flink til å bytte eller rengjøre denne, trengs selve hovedmadrassen eller overmadrassen veldig sjeldent å gjøres ren. I dag får du madrassbeskyttere i rene naturmaterialer, som er veldig enkle å holde rene, sier Skipnes.

De fleste madrasser leveres i dag med avtakbare trekk, som kan vaskes i vaskemaskin fra alt fra 60 grader til 90 grader, ifølge Skipnes.

Eivind Gabrielsen ved Madrass Eksperten kommer med et annet tips om madrassen ikke har avtakbart trekk.

– Da kan du vaske med mildt såpevann, som for eksempel Zalo, uten å bruke altfor mye vann. Trekker det godt inn i stopningen, tørker det svært sakte, og fuktighet vil da føre til mugg, sier han.

Høntorp mener at du primært bør følge produsentens anbefaling. Han har samtidig noen generelle rengjøringstips for madrassen:

 • Fjern løst smuss fra madrassen med børste og støvsuger.
  • Rengjør så med en ren klut fuktet med lunkent vann.
   • Ved kraftig fuktbelastning legg på et tørt papir med god sugeevne for å trekke ut mest mulig av fuktigheten.
    • Dersom fuktigheten som har belastet madrassen er urin, kan det være lurt å tilføre noe rent vann med ett vått håndkle for så å tørke opp igjen med papir for å trekke ut mest mulig av forurensningen. Gjenta 2 – 3 ganger.
     • La madrassen lufte seg tørr.

     LES OGSÅ: Hvordan velge riktig dyne og pute

     Unngå skrubbing og press

     TABBE: Når du vasker madrassen bør du unngå å presse smuss og forurensing inn i madrassen eller å skrubbe kraftig slik at det kan skade tekstilet, advarer Jon Anders Høntorp, senior produktutvikler hos Ekornes Beds AS. Foto: PRIVAT
     TABBE: Når du vasker madrassen bør du unngå å presse smuss og forurensing inn i madrassen eller å skrubbe kraftig slik at det kan skade tekstilet, advarer Jon Anders Høntorp, senior produktutvikler hos Ekornes Beds AS. Foto: PRIVAT Vis mer


     Når du vil vaske madrassen, er det også greit å vite hva du absolutt bør unngå under rengjøringen. For det første:

     – Skal du vaske madrasstrekket i vaskemaskin, er det viktig at du har en stor nok trommel. Er trommelen for liten, gir den for lite vann slik at trekket kun blir fuktig, og vil da krympe. Har du ikke stor nok maskin, bør du heller ta med trekket til et renseri, sier Skipnes.

     Vil du tørke madrasstrekket, bør du helst ikke bruke tørketrommel ifølge Skipnes.

     – Du bør ikke tørke det i tørketrommel siden fibrene stort sett vil trekke seg sammen, og madrasstrekket vil da krympe. I stedet bør trekkene drypptørkes, og strekkes i fuktig tilstand, tipser han.

     Om du vil vaske rett på madrassen, er det flere vanlige tabber som er enkle å begå.

     For eksempel:

     – Å presse smuss og forurensing inn i madrassen eller å skrubbe kraftig slik at det kan skade tekstilet, sier Høntorp.

     Han råder deg også å unngå at rengjøringsmidler blir liggende igjen i madrassen.

     – Disse kan ofte være tøffe mot huden over lang tids eksponering, som når du sover i sengen, og kan også over tid slite på tekstilet og stopningsmaterialene i madrassen, sier Høntorp.

     Dropp også whitesprite og andre løsningsmidler da disse lett skader stopningsmaterialene i madrassen.

     – Snu madrassen hvert kvartal

     VEND FOR VEDLIKEHOLD: – Vend madrassen med jevne mellomrom, minimum hvert kvartal, tipser Eivind Gabrielsen ved Madrass Eksperten. Foto: PRIVAT
     VEND FOR VEDLIKEHOLD: – Vend madrassen med jevne mellomrom, minimum hvert kvartal, tipser Eivind Gabrielsen ved Madrass Eksperten. Foto: PRIVAT Vis mer


     Vil du ha en madrass som ikke slites ut etter noen få år, er første bud å kjøpe riktig madrass. Den vanligste grunnen til at en madrass får setningsskader, altså synker sammen, er at folk kjøper feil madrass.

     – Jo større og tyngre man er, jo fastere og mer kompakt madrass bør man ha. Men menn sliter madrassen mer enn kvinner da de snur seg mer, ifølge studier som er gjort på søvnvaner hos menn og kvinner, hevder Skipnes.

     Én ting de aller fleste av oss sannsynligvis glemmer, eller i det hele tatt vet, er hvor viktig det er å snu madrassen ved jevne mellomrom.

     – At madrassene blir skitten kommer av den enkle sak at folk er for lite flinke til å snu og vende madrassen, samt lufte den, sier Skipnes.

     Han får støtte av Gabrielsen.

     – Vend madrassen med jevne mellomrom. Vi råder våre kunder å gjøre dette minimum hvert kvartal, sier han.

     SNU DEN: For å holde på madrassens kvalitet, bør den snus fire ganger i året. Foto: LINN M. ROGNØ
     SNU DEN: For å holde på madrassens kvalitet, bør den snus fire ganger i året. Foto: LINN M. ROGNØ Vis mer


     Snur du ikke madrassen en gang i blant, sliter du kun 25 prosent av den vendbare madrassen, eller 50 prosent av rammemadrassen, ifølge Skipnes.

     – På en vendbar madrass bør du snu den delen du har ligget på ned, slik at hodedelen kommer der bena ligger. Da slites madrassen på en helt annen måte, og får en mye lengre levetid, forklarer han.

     Men ikke la madrassen bli altfor mange år før du bytter den ut, råder Gabrielsen.

     – Bytt madrass etter 10 år, senest etter 15. Husk at madrassen du har brukes 7-8 timer hvert eneste døgn!

     LES OGSÅ:
     Burde du bytte hodeputen din?
     Er overmadrassen din en bakteriebombe?
     Luna - madrassen som tenker selv
     Derfor bør du legge teppeunderlaget i sengen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer