Hvordan ser du at VVS-produktene er trygge?

Det er ikke hvor - men hva - du kjøper som er avgjørende.

Foto:  ANTIMEDIA
Foto: ANTIMEDIA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vannet spruter i norske hjem. Noe skyldes dårlig håndverk, men dessverre er det også slik at en del VVS-produkter som selges på det norske markedet ikke er tilpasset for nettopp norske forhold, eller de lar seg ikke skifte ut eller reparere.

Hva dette gjelder er det stor uenighet om. For eksempel boikotter mange rørleggere billigprodukter generelt, andre boikotter Ikeas blandebatterier og kjøkkenkummer spesielt, mens andre igjen synes det er helt greit å montere utstyr som kunden har kjøpt selv.

Det er vanskelig for det blotte øye å se om et VVS-produkt er godt eller dårlig. Men ifølge Hilde Jensen, daglig leder i Jensen Varme & Sanitær i Drammen, kan du selv sjekke et par ting.

Se hennes tips i videoen nederst i artikkelen

Spesielle forhold i Norge

Det er et par ting som gjør at vi i Norge må stille ekstra strenge krav til VVS-produktene vi installerer:

Vanntrykket i Norge er noe høyere enn i Europa for øvrig. Det skyldes at vi har en helt annen topografi. Flere steder setter det lokale vannverket inn reduksjonsventiler for å redusere trykket, men det er viktig at blandebatterier og andre VVS-produkter tåler trykket over tid. Lekker blandebatteriet etter kun kort levetid, kan det være et tegn på at det ikke er tilpasset vårt vanntrykk.

Les mer: Advarer mot utenlandsk VVS-utstyr

Spesiell vannkvalitet: I Norge har vi både spesielt surt og bløtt vann som fører til brudd på rør og produkter. Dette stiller store krav til materialene og gjør at flere produkter som selges på det europeiske markedet ikke er godkjent for bruk i Norge. Materialkravene settes med utgangspunkt i krav til holdbarhet, men også hensyn til helse spiller inn. Ettersom vi i Norge drikker vann fra springen, har man for eksempel et forbud mot å bruke bly i VVS-utstyr, mens det fremdeles er mye bruk i andre deler av Europa.

Hvor viktig reservedeler?

VVS utstyr skal leve over tid, og som oftest monteres utstyr som en del av et større opplegg i bad og kjøkken. Da er det viktig at det er mulig å skaffe reservedeler om noe skulle gå i stykker. Spør forhandleren om muligheten for dette. Store partivarer til dumpingpriser selges ofte rimelig nettopp fordi man ikke kan skaffe reservedeler.

Fiks det selv: Slik renser du vannlåsen

CE-godkjenning er ikke nok

At et produkt er CE-godkjent betyr at det er testet opp mot standarder for helse, miljø og sikkerhet. Det betyr at for eksempel steamdusjer testes i forhold til sikkerheten ved elektriske komponenter og materialer. Men ifølge Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) er ikke nødvendigvis komponentene knyttet til vannforsyning testet. Spesielt i slike tilfeller hvor elektrisitet og vann kombineres er det viktig at alle nødvendige tester er utført. CE-godkjenning er ikke tilstrekkelig.

Forvent kunnskap av din VVS-forhandler, og spør gjerne om produktet er tilpasset norske forhold og hvilke materialer det inneholder.

Se video:

I videoen under viser og forklarer Hilde Jensen, hva du bør se etter når du skal handle VVS-produkter:


Videoen er produsert av ANTIMEDIA på vegne av Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) og DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer