Hvordan vaske Converse-skoene?

Vi har testet fire vaskemetoder som skulle fjerne skitten fra hvite og fargede tøysko, og fant den beste.

KANDIDATENE: Vi fikk tak i to par møkkete Converse-sko, ett hvitt og ett svart, og prøvde å rengjøre dem med diverse husholdningskjemikalier. Foto: AKSEL RYNNING
KANDIDATENE: Vi fikk tak i to par møkkete Converse-sko, ett hvitt og ett svart, og prøvde å rengjøre dem med diverse husholdningskjemikalier. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Publisert

Converse-modellen «Chuck Taylor All-Stars» har gått fra å være et elsket fottøy for hovedsakelig idrettsutøvere og enkelte subkulturer, til å nærmest bli allemannseie.

At de er laget av bomullskanvas hindrer ikke folk i å bruke dem i all slags vær, uansett sesong. Det betyr naturligvis at de fort blir møkkete.

Derfor søkte vi litt rundt på internett, fant fire rengjøringsmetoder for Converse-sko og satt dem på prøve - slik at du slipper.

LES OGSÅ: La snøen rense teppene dine!

Vil virke slitende


Vi testet hver metode med én sko, som alle var cirka like skitne. Vurderingen ble gjort med øyemål. Ikke særlig vitenskapelig, men likevel en god pekepinn for å finne det mest effektive middelet.

Ingen av triksene vil få skoene dine til å se nye ut igjen, spesielt ikke hvis de er like skitne som våre par, men den aller verste møkken skal være grei å få vekk.

Før du setter i gang må du vite at høy temperatur, vaskemiddel og hardhendt behandling kan og vil slite på skoene dine. Dersom du likevel vil prøve, så anbefaler vi å bruke gummi- eller engangshansker, ettersom noen av rengjøringsmidlene kan være harde mot huden.

LES OGSÅ: Dette bør du kunne når du tørker skoene dine

Metode 1: Maskinvask

PAKK INN: Hiv skoene i en tøypose, og legg dem gjerne sammen med noen gamle håndklær i maskinen. Da unngår du den verste slitasjen. Foto: AKSEL RYNNING
PAKK INN: Hiv skoene i en tøypose, og legg dem gjerne sammen med noen gamle håndklær i maskinen. Da unngår du den verste slitasjen. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
 • Du trenger:

 • Vaskemaskin
 • Tøypose eller putetrekk
 • Pulvervaskemiddel
 • Oppvaskmiddel
 • Skrubbesvamp

Vi fjernet skolissene, og skylte skoen i godt lunkent vann. Deretter sprutet vi en liten dæsj oppvaskmiddel på skrubbesvampen, og gnikket over utsiden av sålen og det hvite feltet ved tåspissene for å få vekk overflatesmuss.

Deretter la vi skoen i et bomullshandlenett (du kan også bruke et putetrekk), og la den i vaskemaskinen. Vi valgte det mer delikate ullvask-programmet på 40 grader.

Maskinvask anbefales vel ikke av mange skomerker, så du bør passe godt på å ikke ha for høy temperatur eller bruke et for heftig program. Både fordi det kan løse opp limet som holder skoen sammen, og fordi sentrifugering av sko kan slite på vaskemaskinen.

Totalt sett tok det rundt 50 minutter før vi kunne sette skoen til tørk. Resultatet var helt ålreit. Den verste møkken, både på sålen og tøyet, forsvant, men det var fremdeles en god del igjen.

LES OGSÅ: - Det blir ikke renere ved 60 grader

Før og etter maskinvasken. Foto: AKSEL RYNNING
Før og etter maskinvasken. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer

Metode 2: Eddik og bakepulver

SPENNENDE: Gøy, men ikke særlig effektivt. La bakepulveret og eddiken få bli igjen på kjøkkenet. Foto: AKSEL RYNNING
SPENNENDE: Gøy, men ikke særlig effektivt. La bakepulveret og eddiken få bli igjen på kjøkkenet. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
 • Du trenger:

 • Eddik
 • Bakepulver
 • Tannbørste
 • Klut eller skrubbesvamp

Denne hadde vi veldig tro på. Som du kanskje har erfart, enten i naturfagstimen eller ved å blande dem i kinderegg, så gir kombinasjonen sur eddik og basisk bakepulver en dugelig reaksjon.

Før vi gikk i gang måtte skolissene vekk. Deretter blandet vi en spiseskje eddik, en spiseskje varmt vann og en spiseskje bakepulver i en skål. Da var det bare til å røre rundt i den brusende blandingen, påføre den på skoen med tannbørsten og la det stå i ti minutter.

Idéen er visstnok at brusingen skal kunne dra skitt fra dypt inni tøyet opp til overflaten, slik at det kan skylles vekk. Slik fungerte det ikke i praksis. Eddiken og bakepulveret nøytraliserer hverandre, slik at man bare sitter igjen med litt vann, saltrester og karbondioksid-gass - som ikke er særlig effektive vaskemiddel.

Etter ti minutter skylte vi skoen i lunkent vann, og dro over skoen med en klut. Den ble litt renere, men vi mistenker at det er mest på grunn av skyllingen. Det dårligste resultatet i testen. La denne metoden ligge.

LES OGSÅ: Syv smarte ting du kan bruke klesrullen til

Før og etter kjemieksperimentet. Foto: AKSEL RYNNING
Før og etter kjemieksperimentet. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer

Metode 3: Tannkrem

NYPUSSET: Tannkrem er overraskende effektivt, og gjør at skoene dine dufter mynte. Foto: AKSEL RYNNING
NYPUSSET: Tannkrem er overraskende effektivt, og gjør at skoene dine dufter mynte. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
 • Du trenger:

 • Hvit tannkrem
 • Tannbørste

Vi prøvde dette rengjøringstipset på en hvit sko, ettersom vi var litt bekymret for at tannkremen kunne sette farge.

Først fjernet vi skolissene, fuktet skoen i lunkent vann, tok tannpasta på børsten før vi pusset både sålen og tekstilene. Etter at skoen var dekket av tannkrem lot vi den stå i rundt ti minutter. Deretter tok vi den inn og skylte den i lunkent vann.

Prosessen var grisete, men resultatet var ganske bra. I tillegg til at skoen nå luktet deilig av mynte, var både gummisålen og tekstilene blitt ganske så rene. I hvert fall nok til at det ble det nest beste resultatet i testen.

LES OGSÅ: Fem smarte ting du kan bruke tannkremen til

Før og etter pussing med tannkrem. Foto: AKSEL RYNNING
Før og etter pussing med tannkrem. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer

Metode 4: Vaskemiddel i bøtte

GAMLEMÅTEN: Såpevann og skrubbing er det beste alternativet for rengjøring av Converse-skoene dine. Foto: AKSEL RYNNING
GAMLEMÅTEN: Såpevann og skrubbing er det beste alternativet for rengjøring av Converse-skoene dine. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
 • Du trenger:

 • Bøtte
 • Tøyvaskemiddel
 • Skrubbesvamp

Vi fylte vaskebøtten med rundt seks til åtte liter varmt vann, og helte i et par drøye spiseskjeer pulvervaskemiddel (den du bruker til klesvasken). Deretter la vi skoen - uten lisser - oppi, og begynte å gå på med en skrubbesvamp.

Dette var den klart mest effektive rengjøringsmetoden av de vi testet. Det meste av skitt og smuss forsvant lett, og etter et par minutter sto vi igjen med en velduftende sko og et par liter grått såpevann.

Det enkleste er ofte det beste, og slik var det også denne gangen. Testvinner!

LES OGSÅ: Holder det å skylle drikkeflasken?

Før og etter bøttevasken. Foto: AKSEL RYNNING
Før og etter bøttevasken. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer

Skolisser og tørking

IKKE SNAKK OM: En times klorbad hadde lite å stille opp med mot disse mørke flekkene. Foto: AKSEL RYNNING
IKKE SNAKK OM: En times klorbad hadde lite å stille opp med mot disse mørke flekkene. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer


Siden lissene her var hvite, prøvde vi å legge dem i en skål fylt med kaldt vann og en dæsj klor. Klorbadet skal virke blekende, men etter rundt én time merket vi ikke særlig stor forskjell.

De ble muligens ett knepp lysere, og de mørke flekkene ble litt svakere. Lissene så likevel langt fra nye ut.

Derfor kan det være verdt å vurdere å gå til innkjøp av noen nye lisser. Det skal være greit å få tak i hos din lokale skohandler, og bør ikke koste særlig mye mer enn en femtilapp.

Skoene må selvfølgelig også tørkes. Hvis du slurver her risikerer du at de begynner å stinke. På sommeren er det bare til å sette dem utendørs i solen. Dersom det er dårlig eller kaldt vær, så skal det holde å bare sette innendørs, enten på en avis eller på varmekablene. Stapp dem gjerne også med avispapir, slik at innsiden blir ordentlig tørr.

LES OGSÅ: Slik impregnerer du skinnskoene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer