Hvordan vaske dobørsten?

Det holder ikke bare å skylle den i rent toalettvann.

MODEN FOR UTSKIFTING: Har busten på toalettbørsten din mistet fasong, som denne på bildet, er det på tide å kjøpe ny, ifølge ekspertene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MODEN FOR UTSKIFTING: Har busten på toalettbørsten din mistet fasong, som denne på bildet, er det på tide å kjøpe ny, ifølge ekspertene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi tar frem dobørsten når vi skal rengjøre en skitten toalettskål, men hva gjør vi når selve dobørsten blir møkkete?

Å skylle den i vannet som kommer når du trekker ned doen er nok ganske vanlig, men er det egentlig nok? Og hvor lang holdbarhet har en dobørste egentlig?

LES OGSÅ: Hvordan henger du håndkleet på badet?

Så ofte bør du bytte

Hvor ofte du bør skifte ut dobørsten din, kommer helt an på.

- Jo flere i husstanden, desto oftere ville jeg anbefale å bytte. Erfaringsmessig drøyer de fleste altfor lenge med å bytte, og jeg vil anbefale å bytte lenge før børstene på kosten spriker i alle retninger, sier daglig leder i CityMaid, Hanne Nordhagen, til Dinside.

BILLIG ELLER DYR? Du får kjøpt toalettbørster i alle prisklasser. IKEA har en til under ti kroner, mens Vipp tar 1.500 kroner for sine, som for øvrig har utskiftbare børster. Foto: VIPP/IKEA
BILLIG ELLER DYR? Du får kjøpt toalettbørster i alle prisklasser. IKEA har en til under ti kroner, mens Vipp tar 1.500 kroner for sine, som for øvrig har utskiftbare børster. Foto: VIPP/IKEA Vis mer


- Har det noe å si hva slags dobørste man velger?

- Velg børste etter lommeboken. Det viktigste er imidlertid å sørge for å holde den ren, og bytte ut dobørsten ved behov, eventuelt skifte børste på de litt dyrere variantene, sier Nordhagen.

LES OGSÅ: Er dette trikset som gjør dusjdøren gullende ren?

Slik rengjør du den

Uansett om du kjøper en til ti kroner eller 1.500 kroner, vil dobørsten vare lenger om du rengjør den med jevne mellomrom.

- Dessverre tror jeg folk flest ikke vasker dobørsten. I hvert fall ikke veldig hyppig, sier Hanne Nordhagen i CityMaid.

Hvor ofte du bør vaske den, kommer selvsagt an på hvor hyppig den er i bruk.

- Pass på å skylle den i rent vann i toalettet etter bruk, med litt klorin eller WC-gel, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice.

- Man kan også lage en klorinblanding med vann og klorin i bøtte, og la busten ligge oppi der noen minutter, forteller Skaar.

LES OGSÅ: Slik gjør du helgevasken raskest mulig

Glemt bakteriebombe

Hvordan vasker du toalettbørsten?

(Avsluttet)
Jeg skyller den i vann når jeg trekker ned do.(47%) 1350
Jeg har litt klorin i toalettet når jeg trekker ned.(22%) 642
Jeg tar en bøtte med klorin og vann og lar den ligge i ti minutter.(18%) 505
Jeg vasker aldri toalettbørsten.(9%) 262
Jeg husker ikke sist jeg vasket toalettbørsten.(3%) 100
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dobørsten går for å være en av de største bakteriebombene i huset, om ikke den aller største.

Fire av ti nordmenn sier imidlertid det er mer enn ett år eller mer siden de byttet dobørsten, ifølge en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov på vegne av baderomsprodusenten Villeroy & Boch Gustavsberg.

- Det er et paradoks at vi bruker så mye ressurser på badet, i form av dyre baderomsløsninger, rengjøring og diverse trivselsprodukter, samtidig som vi sjelden bytter ut dobørsten, sier Rebecca Duvemyr, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Villeroy & Boch Gustavsberg.

LES OGSÅ: Toalettsisterne med lys og luktfjerner

Hvem synder mest?

Ifølge undersøkelsen finner vi de mest grisete dobørstene hos de yngre aldersgruppene, særlig de uten barn.

Nesten halvparten i aldersgruppen 18-34 år sier de byttet dobørsten for mer enn ett år siden, eller at de ikke engang husker når det skjedde.

Undersøkelsen har også sett på regionale forskjeller. De mest bakterierike dobørstene finner vi på på Vestlandet, hvor andelen som ikke har byttet børste på ett år eller mer utgjør 48 prosent, altså annenhver husstand.

De flinkeste til å bytte dobørste er Østlandet (minus Oslo og Akershus), hvor tilsvarende andel er 38 prosent.

LES OGSÅ: Kan du ha mobilen liggende på badet når du dusjer?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer