Hvorfor 1,5 etasjer?

Publisert

Taket i en kjeller kan i følge reglene ikke være høyere enn en halv meter over det gjennomsnittlige bakkearealet rundt huset. Ikke bare er det lite hyggelig å bo under bakken - Husbanken godkjenner heller ikke kjellerplanet til boligformål.

Etasjer på salg

Dermed bør du bygge et såkalt underetasjeplan - altså en halv etasje. Du får 50 prosent "arealrabatt", og arealet kan være dobbelt så stort som det Husbanken registrerer i beregningen av størrelsen på huset.

Pass imidlertid på én ting: Brukes en del av underetasjen som selvstendig boenhet - for eksempel en leilighet - får du ikke arealrabatten. Da beregnes arealet med faktor 1.0.

Det såkalte etasjeplanet utgjør dermed hovedetasjen i huset. Reglene krever at et plan utgjør husets hovedareal - hovedetasjen har denne funksjonen. For hovedarealet får du derimot ingen arealrabatt. Etasjens areal registreres i sin helhet av Husbanken.

Loft i vinkel

Loftsplanet er en historie i seg selv. På loftet får du en arealrabatt på 70 prosent. Kun 30 prosent av kvadratmeterne finner veien inn i Husbankens regnestykke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer