Oppskåret frukt

Hvorfor blir noen epler lettere brune enn andre?

Noen epler blir mye raskere brune i kanten etter oppdeling enn andre. Her er forklaringen - og rådene for å unngå det.

STOR FORSKJELL PÅ HVOR LETT EPLEBÅTENE BLIR BRUNE: Disse eplebåtene har ligget like lenge på benken, men det er stor forskjell på hvor brune de har blitt i kanten. Visste du at eplesorten har mye å si? Foto: Kristin Sørdal
STOR FORSKJELL PÅ HVOR LETT EPLEBÅTENE BLIR BRUNE: Disse eplebåtene har ligget like lenge på benken, men det er stor forskjell på hvor brune de har blitt i kanten. Visste du at eplesorten har mye å si? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Du visste kanskje at eplet blir raskere brune i kanten dersom du deler det med en metallkniv enn om du bruker en keramisk kniv?

Men uansett hvilken kniv du bruker - eller om du foretrekker epledeler: Har du også lagt merke til at noen epler blir mye raskere brune i kanten enn andre?

Test: Norsk vs italiensk

Vi synes å ha lagt merke til det, men ville teste ut hvorvidt det faktisk stemmer: Blir norske epler raskere brune enn importepler?

Vi har sammenliknet bruningen av et norsk eple av typen Discovery og et importert Golden Delicious-eple fra Val Venosta i Italia

Vi har delt eplene i eplebåter og deretter latt eplebåtene ligge noen timer på kjøkkenbenken, mens vi har observert ulikheter i bruning av snittflatene.

Som bildene nedenfor viser, er det forskjell på bruning allerede etter 30 minutter - og etter fire timer er det virkelig store forskjeller (for ikke å snakke om etter sju timer).

Eplene etter 30 minutter:

Eplene etter fire timer:

Hvorfor blir epler brune?

Kjersti Aaby, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, forklarer for Dinside hvorfor epler blir brune. Det handler om en kjemisk prosess når epleenzymer kommer i kontakt med andre stoffer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer