Hvorfor drikker Jeppe?

Jeg hadde en teori. Kan vi overføre det Holbergske dilemmaet om årsak, ringvirkninger og ansvarsfordeling til håndverkere?

Publisert
Sist oppdatert

De siste par månedene har jeg hatt med en rekke forskjellige håndverkere å gjøre. - Orker du det, var det evinnelige omkvedet da jeg fortalte venner og kjente om til dels veldig ambisiøse oppussingsplaner. - Selvfølgelig, svarte jeg optimistisk og full av livsgnist. - Jeg stoler da på håndverkerne. Det gjelder bare å behandle dem riktig.

Dette ble mottatt med en rekke forskjellige reaksjoner: Hånlatter, vantro, øyenbryn i panneluggshøyde, total uforståelse og lett fnising, men alle som én tenkte det samme: Jenten må jo være gal.

Jeg var imidlertid overbevist om det motsatte.

Hønen eller egget

Inspirert av hønen og egget-problemstillingen i Jeppe på Bjerget (drikker Jeppe fordi Nille slår, eller slår Nille fordi Jeppe drikker?) var hypotesen jeg skulle undersøke slik: Er det mye tull og rot med håndverkere fordi vi mistror dem, eller mistror vi dem fordi det er så mye tull med dem?

Hva er egentlig årsak, og hva er konsekvens? Eller for å si det enda litt enklere: Hvem sin feil er det egentlig?

Strategien var derfor å fjerne en av de mulige årsakene for å se om jeg kunne stoppe den onde sirkelen. Og selv om det kanskje ikke var enklest, var det iallefall mest realt å arbeide utifra tesen om at jeg selv var årsak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer