Hvorfor går plastflaskene ut på dato?

Plastflaskene har også en utløpsdato, og ifølge produsentene kan det medføre skader dersom dette ikke overholdes.

IKKE BRUK ETTER: Hvorfor kan du ikke lenger bruke denne flaska? Hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE BRUK ETTER: Hvorfor kan du ikke lenger bruke denne flaska? Hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Har du en plastflaske til for eksempel en SodaStream, en Aqvia eller en annen kullsyremaskin, har du kanskje lagt merke til følgende formulering med liten skrift bak på flaska:

«Ikke bruk flasken etter» - og en eller annen dato.

Men hva kan egentlig skje, om du har en slik flaske som er utgått på dato? Kan den eksplodere? Blir vi sjuke av å bruke den? Og hvorfor går egentlig plastflasker som dette ut på dato?

- Kan forårsake skade

Flaskene som brukes sammen med kullsyremaskiner, og som også brukes som vanlige brus- og vannflasker, er laget i polyetyleneftalat - også kjent som PET-flasker.

Ifølge produsentene av kullsyremaskiner, er utløpsdato tett forbundet med kullsyra.

- De holder i prinsippet i det uendelige, men sollys, bruk og varme med mer bryter etter hvert ned plasten. En flaske som taes opp fra en lukket beholder holder vanligvis i 2-3 år ved normal bruk. Produsenten har valgt å sette en best før-dato etter når flasken er produsert, fortalte Frank A. Jacobsen ved kundeservice hos AGA, til Dinside ved en tidligere anledning.

SodaStream forklarer at bakgrunnen for utløpsdatoen er at plasten blir stivere med tiden, og at de etter en stund ikke lenger vil kunne ekspandere tilfredsstillende under kullsyreprosessen - og at de dermed ikke vil virke optimalt.

- Det er en risiko for at flaska og maskina kan ødelegges og forårsake skader dersom flaska brukes etter utløpsdato eller dersom den brukes feil, forklarte SodaStream i en epost til Dinside.

- Et annet poeng er hygiene og vask, da flaskene ikke tåler mer enn 50 grader, tilføyde Jacobsen.

UTGÅTT PÅ DATO! HVA NÅ? Denne flaska er utgått på dato. Men hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL
UTGÅTT PÅ DATO! HVA NÅ? Denne flaska er utgått på dato. Men hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Kan gjenbrukes i årevis!

Yngve Krokann, undervisningsleder i Emballasjeforeningen, har tidligere uttalt til Dinside at alle materialer kan bli svakere med tiden. Det gjelder også plast. Og gammel plast blir sprø.

- Men dersom man bruker PET-flasker om igjen ved at man tar vare på dem hjemme (i et skap), vasker dem med såpe og varmt vann og så videre, kan man gjenbruke flasker i årevis uten at det har noen påvirkning på flaske eller PET-materialet, sa Krokann til Dinside.

Han sa videre at det som vanligvis skjer fortere, er at flasken blir slitt, får riper og blir mindre appetittlig.

- En ripete flaske kan også ha redusert motstand mot det indre trykket som påføres av kullsyre i en kullsyremaskin hjemme. Men da skal slitasjen være stor! understrekte han.

LES OGSÅ: Slik vasker du flaskene

HVA SKJER NÅR VI TILSETTER KULLSYRE I ANNET ENN VANN? Dinside testet å tilsette kullsyre i sjokomelk, vin, juice og andre drikker - men det gikk ikke veldig bra ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA SKJER NÅR VI TILSETTER KULLSYRE I ANNET ENN VANN? Dinside testet å tilsette kullsyre i sjokomelk, vin, juice og andre drikker - men det gikk ikke veldig bra ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Plast brytes ned

Ifølge seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved matforskningsinstituttet Nofima, er det spesielt to aspekter som vurderes ved flergangsbruk av PET-flasker.

Det ene går på at materialet ikke skal medføre en risiko for overføring av farlige stoffer fra materialet til næringsmiddelet - og det andre går på slitasje og eventuelle endringer av materialets tekniske egenskaper.

Når materialer skal benyttes til næringsmidler må man dokumentere at de er egnet til tiltenkt bruksområde med tanke på helsemessig sikkerhet, ifølge Pettersen.

KORTERE LEVETID PÅ GRUNN AV KULLSYRE: Trykket i SodaStream-flaskene gjør at levetiden er kortere. Foto: KRISTIN SØRDAL
KORTERE LEVETID PÅ GRUNN AV KULLSYRE: Trykket i SodaStream-flaskene gjør at levetiden er kortere. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette medfører blant annet at det må dokumenteres at flergangsbruk ikke medfører en risiko for overføring av farlige stoffer.

- Ved gjentatt bruk og vask vil det kunne føre til at materialet blir slitt og sprøtt, som gjør at det kanskje ikke lenger er egnet eller i stand til å beskytte produktet slik det er tenkt. Ved bruk av de tidligere flergangs-flaskene til brus kunne man stadig finne flasker med startende slitasje; bunnen på flaskene var ujevn og sprø. Dette kan gå så langt at produktet kan begynne å sive ut av flasken, har Pettersen uttalt til Dinside.

Hun understreket at plast ikke er et «inert» materiale som ikke brytes ned, og at endring av egenskaper og nedbrytning skjer for plast som for mange andre stoffer.

- Så plast kan også «gå ut på dato» og da er det ofte deres materialtekniske egenskaper som endres som barriere, styrke og mekaniske egenskaper og eventuelle andre additive egenskaper, sa Pettersen.

Ifølge Isabell Lien hos Nofima vil plastflasker til kullsyremaskiner ha en kortere brukstid, da det vil være trykk i flaskene grunnet kullsyren.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer