Hvorfor går plastflaskene ut på dato?

Plastflaskene har også en utløpsdato, og ifølge produsentene kan det medføre skader dersom dette ikke overholdes.

IKKE BRUK ETTER: Hvorfor kan du ikke lenger bruke denne flaska? Hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE BRUK ETTER: Hvorfor kan du ikke lenger bruke denne flaska? Hva kan egentlig skje? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Har du en plastflaske til for eksempel en SodaStream, en Aqvia eller en annen kullsyremaskin, har du kanskje lagt merke til følgende formulering med liten skrift bak på flaska:

«Ikke bruk flasken etter» - og en eller annen dato.

Men hva kan egentlig skje, om du har en slik flaske som er utgått på dato? Kan den eksplodere? Blir vi sjuke av å bruke den? Og hvorfor går egentlig plastflasker som dette ut på dato?

- Kan forårsake skade

Flaskene som brukes sammen med kullsyremaskiner, og som også brukes som vanlige brus- og vannflasker, er laget i polyetyleneftalat - også kjent som PET-flasker.

Ifølge produsentene av kullsyremaskiner, er utløpsdato tett forbundet med kullsyra.

- De holder i prinsippet i det uendelige, men sollys, bruk og varme med mer bryter etter hvert ned plasten. En flaske som taes opp fra en lukket beholder holder vanligvis i 2-3 år ved normal bruk. Produsenten har valgt å sette en best før-dato etter når flasken er produsert, fortalte Frank A. Jacobsen ved kundeservice hos AGA, til Dinside ved en tidligere anledning.

SodaStream forklarer at bakgrunnen for utløpsdatoen er at plasten blir stivere med tiden, og at de etter en stund ikke lenger vil kunne ekspandere tilfredsstillende under kullsyreprosessen - og at de dermed ikke vil virke optimalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer