Hvorfor hvitt arbeid?

Selv om vi legger de etiske og moralske grunnene til side, og lukker øynene for sosial samvittighet og samfunnsansvar, står vi igjen med flere gode grunner til at du bør engasjere håndverkeren din hvitt. Ikke minst veier de økonomiske grunnene tungt.

Publisert
Sist oppdatert

Forsikring

Svart arbeid er ikke nødvendigvis billig. Det vil du fort få erfare om det skulle oppstå problemer. Forsikringsselskapene krever nemlig at en hel rekke strukturelle endringer utføres av godkjente fagfolk. For eksempel dekker ikke forsikringsselskaper vannskader på bygninger som følge av ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter. Når baderommet skal pusses opp er du derfor på den sikre siden hvis du benytter fagfolk med våtromssertifikat.

Skulle du, for eksempel, oppleve vannlekkasje fra badet ditt, vil ikke forsikringsselskapet dekke dette om det ikke er utført av fagfolk etter forskriftene. Og selv om håndverkeren din er aldri så tjommi i dag er det ikke sikkert han vil ta ansvar dersom noe skulle skje. Har du fått en jobb gjort svart, vil du få problemer med å bevise noe annet, så altså: En billig svart jobb i dag kan koste deg flere titusener noen år frem i tid.

Les mer om våtromsnormen her.

Klagerett

Skulle du i ettertid oppdage mangler, slett arbeid eller skjulte feil, kan du klage til en momsbetalende håndverker. Du kan selvfølgelig også klage til en svart håndverker, spørsmålet er imidlertid om han vil gjøre noe med det. For eksempel: Hva hvis han blånekter og fraskriver seg alt ansvar. Hva om han påstår det har vært noen håndverkere og foretatt justeringer etter ham? Kan du bevise at han har vært i leiligheten din, og at det er han som har gjort jobben?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer