Hybelkaniner er et sunnhetstegn

Du bør være glad om du får hybelkaniner på besøk. Og så bør du fjerne dem.

Hurra! Hybelkaniner er et tegn på at luften sirkulerer godt hjemme hos deg (og at det går litt for lang tid mellom hver gang du støvsuger). Foto: Wikipedia.org
Hurra! Hybelkaniner er et tegn på at luften sirkulerer godt hjemme hos deg (og at det går litt for lang tid mellom hver gang du støvsuger). Foto: Wikipedia.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye støv i boligen er ikke bra for inneklimaet. Hvor ofte du bør støvsuge avhenger av flere faktorer (som hvor du bor, hvor mange som bor der, har dere dyr, et cetera), og jobben bør helst gjøres før hybelkaninene formerer seg i hjørnet.

Når det er sagt: Selv om hybelkaninene bør støvsuges bort fort som fy, skal du være glad for at de oppstår. Det kan nemlig tyde på at du har god sirkulasjon av luft hjemme hos deg, ventilasjonen er bra, og at du har god inneluft.

– Hvis det aldri dannes støvdotter på gulvet ditt, kan det faktisk være fare på ferde, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam i en pressemelding.
– Hybelkaniner kan være et sunnhetstegn, fordi de viser at støvet faller ned på gulvet og at støvpartikler ikke svever konstant rundt i luften. I mange nye, tette bygg med moderne ventilasjonsanlegg er det ofte få hybelkaniner.

Les også: Hvor støv kommer fra, og hva du kan gjøre for å redusere problemet

Usunne støvpartikler

La roboten gjøre jobben


Vi har testet robotstøvsugere i flere år. Her er noen av dem:


Selv om det ser langt penere ut med litt støv over alt, enn støvansamlinger i kriker og kroker, er det ingen grunn til å juble. For ørsmå støvpartikler vil virvles opp i luften. Og vi puster inn.

– Går vi og puster i en slik cocktail av fint støv, utsetter vi oss ikke bare for støvet, men for alt som støvet har tatt opp i seg av bygningskjemi og potensielt skadelige stoffer, sier Kolbjørn Mohn Jenssen. Han anbefaler jevnlige utluftninger.

Det er nemlig ikke bare ventilasjonen som sørger for godt inneklima, noe må du gjøre selv. Og det aller enkleste du gjør, er å sørge for å lufte jevnlig.

– Å lufte raskt og effektivt er det beste. Åpne vinduet eller terrassedøren på vidt gap i 2-3 minutter, så har du fått skiftet ut det meste av luften. Blåser det kan du lufte enda kortere, har Espen Thorsrud, daglig leder ved Akershus Enøk og Inneklima AS, tidligere sagt til DinSide.

Han anbefaler at du lufter boligen annen hver time. Vurderer du å investere i en luft-luft-varmepumpe, bør du også sjekke at de har et luftrensefilter.

Les også: Har luftrensere noe for seg?

Godt inneklima er en menneskerett

Hepa-filter

Høyeffektive luftfiltre (HEPA) fjerner partikler, bakterier, soppsporer og virus fra luften som blåser ut igjen fra støvsugeren. Jo høyere siffer, jo bedre er filtreringsgraden. Et Hepa 12-filter skal stoppe 99,5 prosent av alle partikler, men for at ikke partiklene skal slippe gjennom, kreves også at skroget er helt tett. Er du allergisk eller ekstra sensitiv for støv i luften, bør du se på en maskin som er hellt Hepa-sertifisert og uten sprekker.


Et godt inneklima er ikke bare et forbigående trendtema. Verdens helseorganisasjon (WHO) slo fast at godt inneklima er en menneskerett, melder Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) på sin informasjonsside inneklima.com. De anbefaler å investere i en god støvsuger med HEPA-filter. I tillegg bør du bytte støvsugerpose ofte, for å unngå å virvle opp støv.

For å unngå å virvle opp støv, bør du la feiekosten ligge til brødsmuler eller et glass går i gulvet. Orker du ikke å dra frem støvsugeren hver gang kan du bruke en tørrmopp før du vasker gulvet.

Når det kommer til støvsugere, er det uansett viktig at du velger en god støvsuger med HEPA-filter. (Les mer om hva HEPA-filteret gjør i faktaboksen over til høyre.)

Går du ofte inne med utesko, bør du vurdere å investere i en ordentlig kraftig støvsuger eller en industristøvsuger - og har du dyr, har Electrolux nettopp lansert en modell med en "klipper" som skal fjerne dyrehår og fiber fra børsten.

Juleren bolig på 30 minutter? Vi tok Jif på ordet, og her kan du se hvordan det gikk.

Vær gjerrig med grønnsåpen:

Damp det bort:

En dampmopp skal være bra for inneklimaet, men hvordan er den å bruke? Vi har testet


Trodde du såpe og vann var trikset for å bli kvitt støv, må du tro om igjen. Ifølge Bjørg Owren, direktør for Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), er det en del som gjør klassiske tabber når huset skal rengjøres.

– For all del, ikke bruk grønnsåpe overalt! Det lukter kanskje godt, men den kan virke mot sin hensikt ved at såpen legger igjen et fettlag som tiltrekker seg støv, anbefaler Owren.

Hun anbefaler at du velger vaskemiddel etter gulvtypen. For ved å bruke et gulvrengjøringsmiddel som er tilpasset ditt gulv, bevarer du det pent lenger, og forlenger vedlikeholdsintervallene.

Og invester i ordentlige kluter! Det er ikke et markedsføringstriks at én klut er merket bad, en annen er merket støv og en tredje er merket glass. Rengjøringen går så mye lettere når man har riktige kluter enn om man bruker feil utstyr.

Et triks, om det ikke blir ordentlig jul uten grønnsåpeduften kan rett og slett være å sette et lite krus eller eggeglass med litt grønnsåpe i bak bøkene i bokhyllen - eller under sofaen. Så lukter det like godt og rent som det faktisk er.

Alt om rengjøring på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer