Katten leker med juletreet

Hysterisk morsom video: Katten går bananas i juletreet!

Det er særlig én grunn til at katter elsker å gyve løs på juletrær - slik beskytter du treet fra å bli sarva.

OI, DA: Det er nok ikke kattens intensjon å ødelegge husvertens julepynt - det er rett og slett kattens naturlige instinkt som styrer lekelysten. Foto: NTB Scanpix.
OI, DA: Det er nok ikke kattens intensjon å ødelegge husvertens julepynt - det er rett og slett kattens naturlige instinkt som styrer lekelysten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I bunn og grunn er det kjempemorsomt å være vitne til katta som plutselig oppdager juletreet i stua. Med frodige grener, blanke julekuler og skinnende glitter, er juletreet det ulitmate leketøyet for pus.

Men om katta støtt og stadig river ned treet, og både julekuler og de små pærene på lyslenka knuser, blir det gjerne litt plagsomt etter hvert. Klart katta skal få kose seg og ha det moro - men det er samtidig mulig å distrahere pus fra å sarve juletreet.

Her får du tipsene - og selvsagt noen gøyale videoer av katt versus juletre!

GØY!: Se sprø video av denne, og flere katter lenger ned i artikkelen. Skjermdump: Youtube.
GØY!: Se sprø video av denne, og flere katter lenger ned i artikkelen. Skjermdump: Youtube. Vis mer

- Trigger jaktinstinktet

Katter elsker å leke, men det er ikke bare for moro skyld at de helst hopper på det glitrende juletreet. Det kattens iboende instinkt, ifølge ekspertene:

- Trær og busker er i seg selv viktig for katter da slike gir skjul og trygghet når katten er ute - så det er nok spennende når slikt kommer inn i stua. Det kan også være interessante lukter fra treet. Det er nok slik at katter tiltrekkes både av treet som sådan og juletrepynt som katten kan bevege på.

Det forteller en av Norges fremste katteeksperter, Bjarne Braastad, professor i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, til Dinside.

Beathe Pilskog hos Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr, forklarer at katter fra naturens side har behov for å klatre, og at de liker å oppholde seg høyt.

- Det er ikke noe med selve tresorten som er lokker katten, men klatring generelt er noe katter liker. Et tre i stua vil derfor være en enorm fristelse. Pynten på treet er også tiltrekkende når den henger og dingler, for dette trigger kattens leke- og jaktinstinkt, sier Pilskog til Dinside.

I disse to videoene får du noen lattermilde eksempler på nettopp dette:

Vis mer Vis mer
Vis mer Vis mer

Sikre juletreet

Men hvis juletreet dundrer ned i gulvet hver eneste dag, kan det være greit å dirigere kattas oppmerksomhet i en litt annen retning:

- Forsøk å aktivisere katten med annen lek. Gi den alternative muligheter til å klatre, og prøv å passe på at katten ikke er alene med treet, tipser Pilskog.

En annen mulighet er å feste treet med en krok og vaier i taket eller veggen dersom det er fare for at katten kan velte treet, foreslår hun.

Det er mulig at sistnevnte er et av de beste alternativene, skal vi tro Braastad:

- Jeg synes at katten skal få lov til å leke med juletreet. Det har alltid våre katter gjort, sier han.

Kan skade katten

Men å skåne juletreet fra katta, kan også være for dyrets beste siden det kan være farlig for katten å få i seg glitterbånd, pakkebånd og annen julepynt, ifølge Pilskog.

Derfor bør du generelt sett passe godt på når du har dyr i et julepyntet hus, understreker hun.

Det finnes flere kjerringråd for å holde katten unna juletreet, blant annet å spraye eddik på stammen. Men dette er også noe som kan skade katten, ifølge Pilskog.

- Vi anbefaler ikke å straffe katten med eksempelvis lukter, vannsprayflaske eller lignende. Det kan gjøre katten redd for å gå inn i rommet der juletreet står - dette kan også vedvare etter jula, sier eksperten.

- Noen lukter som sitronspray og bitterspray på treet kan også trigge katten til å markere, legger hun til.

Giftige juleplanter

Det lurer også et par andre farer for katten i et julepyntet hus, blant annet typiske juleblomster.

- Du bør passe godt på om du har en katt som liker å smake på planter, spesielt siden mange av juleplantene er svært giftig for katt, understreker Pilskog.

Hun anbefaler folk å være obs på følgende:

- Julestjerne kan gi katten oppkast og diaré, julerose kan i noen tilfeller gi hjerteproblemer, og lilje kan gi alvorlig nyresvikt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer