Hytta - en tikkende tapsbombe?

Før du styrter i banken og tar opp lån til hytta, bør du se tallenes tale fra forrige boligkrakk.

Publisert
Sist oppdatert

I uken som gikk, publiserte Statistisk sentralbyrå tall som viser at gjennomsnittsprisen per solgte fritidseiendom har økt med 23 prosent i løpet av ett kalenderår (tall for 3. kvartal). Dette er det doble av vekstraten boligmarkedet kan vise til i samme statistikk. Prisen per solgte boligeiendom økte med 12 prosent.

Mye tyder på at den lave renta får nordmenn til å gå mann av huse for å kjøpe sin lenge etterlengtede hytte. En gjennomgang av SSBs eiendomsstatistikk viser også at mye tyder på at dette er en risikabel affære i forhold til investering i boligeiendom.

Flyktige priser

Ser man på utviklingen i prisene på fritidseiendommer og boliger helt tilbake til 1991 (dessverre er ikke SSBs eiendomsstatistikk komplett i årene før dette), tegner det seg et bilde av hva investorer vil kalle volatilitet eller flyktighet i hyttemarkedet. Hytteprisene sank mest under boligkrakket på begynnelsen av nitti- tallet, og stiger mest i oppgangstidene som vi er vitne til nå.

Fra 1991 til 1993 sank prisene på hytter med 19 prosent, mens prisene på omsatte boliger nøyde seg med å synke med 10 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer