Hytta er flyktig kapital

Før du styrter i banken og tar opp lån til hytta, bør du se tallenes tale siden boligkrakket.

Publisert
Sist oppdatert

Meldingene denne uken om et brennhett hyttemarked må inntil videre tas med en klype salt.

I Dagens Næringsliv fredag meldte administrerende direktør Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret at prisene ligger an til en vekst på minst 12 prosent fra i fjor.

Dagen før publiserte Statistisk sentralbyrå tall som viser at gjennomsnittsprisen per omsetning av fritidshus og hytter i fritt salg var 831.000 kroner i 2005. Dette er bare 3 prosent mer enn året før, og vesentlig lavere enn de bebudede 12.

Lærd strid?

Inntil videre holder vi åpent for at denne striden kan skyldes avvik i måten dataene behandles på. Inntil Prognosesenterets endelige tall over hytteprisene i 2005 foreligger til allmenn analyse, er det vanskelig å konkludere i spørsmål om pålitelighet. Statistisk sentralbyrås tall er rene gjennomsnittstall per omsatt fritidseiendom, mens Øye sier til DinSide at Prognosesenterets statistikk blant annet er resultatet av vekting av dataene.

Det er uansett ikke til å komme forbi at hytteprisene har økt eksplosivt de siste årene - hele 29 prosent fra 2003 til 2005, i følge Statistisk sentralbyrås foreløpige tall for 2005, som du kan se hvis du trykker her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer