Anneks, byggeregler

Hytte-tabben kan gi fengselsstraff

Skal du bygge anneks på hytta, må du for all del ikke glemme dette.

BYGGE ANNEKS: Ønsker du ekstra overnattingsplass på hytta, kan et anneks være en god løsning. Men ønsker du å bygge et, er det svært viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder først. Foto: Saltdalshytta.no.
BYGGE ANNEKS: Ønsker du ekstra overnattingsplass på hytta, kan et anneks være en god løsning. Men ønsker du å bygge et, er det svært viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder først. Foto: Saltdalshytta.no. Vis mer
Publisert

Ønsker du litt ekstra plass på hytta slik at flere kan overnatte der? Da kan et anneks være en god løsning - et ekstra, frittstående bygg som har tilknytning til hytta.

Men før du går i gang med en slik prosess, er det viktig at du setter deg inn i reglene som gjelder for bygging av anneks - ellers risikerer du å gå i fella som i verste fall kan gi deg fengselsstraff.

Start med å kontakte kommunen

Før du som hytteeier setter i gang med anneks-bygging bør du bestemme deg for hvor omfattende byggeprosjektet skal være, råder Frode Grindahl, fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet.

- Med et mindre byggeprosjekt kan du ofte både bygge og søke selv, mens større byggeprosjekter krever at du må bruke fagpersoner i hele søknads- og byggeprosessen, sier Grindahl.

Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI, mener at det er lurt å starte med å kontakte byggesaksavdelingen i kommunen på planleggingsstadiet.

For du må sjekke ut om kommunen har egne bestemmelser før du setter i gang.

- Det kan for eksempel gjelde begrensninger på hvor det er lov til å bygge på tomta og hvor mye tomten kan utnyttes. Særlig i strandsonen, i 100-meters beltet, er det strengere regler for hva en kan bygge, opplyser Grindahl.

Her må du søke om tillatelse

Hvorvidt du har plikt til å søke om byggetillatelse eller ikke, kommer an på hva annekset skal brukes til.

Hovedregelen er som følge: Hvis noen kan bo eller sove i annekset, eller hvis du skal ha kjøkken, stue, soverom eller bad i bygget, må du søke om byggetillatelse.

Hvordan fungerer søkeprossessen? På denne siden får du Direktoratet for byggkvalitets steg for steg-guide.

Prosessen fra du søker til du får svar kan av og til ta litt tid, forteller Anders Leisner, advokat hos Huseiernes Landsforbund.

- En byggesak skal i utgangspunktet avgjøres innen 12 uker, men er det helt kurante byggesøknader, ikke noen merknader og ikke nødvendig med noe samtykke fra andre myndigheter, skal saksbehandlingstiden være tre uker, sier Leisner.

Du trenger ikke å søke, men…

I utgangspunktet trenger du ikke å søke om byggetillatelse hvis du skal sette opp en frittliggende bygning på inntil 50 kvadratmeter på bebygd hyttetomt, så lenge annekset ikke skal brukes til noen av funksjonene nevnt over.

- I dette tilfellet er det også begrensninger på høyde, avstand til andre bygninger og avstand til nabogrense, forteller Grindahl.

Kort oppsummert:

Annekset må være plassert minst en meter fra andre bygninger på tomten din, minst en meter fra nabogrensen og kan ikke være høyere enn fire meter.

Likevel:

- Kommunen kan ha egne planbestemmelser som hytteeier må sjekke. Så selv om du slipper å søke, har du samtidig ansvar for at du bygger i tråd med lovverk, tekniske krav og reguleringsplaner, sier Grindahl videre.

For en utfordring når man skal bygge anneks til hytta, er at for å få lov til å bygge må det ikke bare være i tråd med plan- og byggingsloven at eiendommen er stor nok, men at det faktisk er lov å bygge i området det hele tatt. Det er derfor det er så viktig å se på reguleringsplanen for det området man befinner seg i.

Det understreker Leisner.

- I veldig mange hytteområder i Norge er det ikke lov å bygge i det hele tatt. For eksempel langs hele kysten, ved Oslofjorden og rundt omkring på sørlandet er det veldig begrenset hva du har lov til å bygge, forteller Leisner.

Dialog med naboen

Når du søker om byggetillatelse, skal du alltid ha sendt inn et nabovarsel. Naboen har rett til å bli hørt, men det betyr ikke at du ikke får bygge selv om naboen er uenig og ikke synes at det er fint.

- Så lenge du er innenfor reglene i plan- og bygningsloven, og det ikke finnes noen kommunale planer eller noe annet som står i veien, så skal du få lov uansett. Har du for eksempel en utnyttelsesgrad på 20 prosent, så skal du få lov til å bygge 20 prosent av tomtens areal, sier Leisner videre.

Naboen har full rett til å klage, men det skal mye til for at kommunen kan nekte fordi naboen er i mot prosjektet.

- Samtidig kan det i enkelte tilfeller hende at byggeplanen er så kontroversiell at kommunen kan foreslå å gjøre det på en annen måte, legger advokaten til.

Dersom du bygger ulovlig

Dersom du tenker at du ikke behøver å søke, eller ikke gidder å søke, kan du gå på en skikkelig smell om det viser seg at du har brutt reglene, og annekset er ulovlig plassert.

- Hytteeier risikerer å måtte rive det som er bygget, eller justere det slik at det er i samsvar med regelverket. Kommunen kan følge opp pålegg om retting og riving med tvangsmulkt, opplyser Grindahl.

Leisner kan fortelle at det gjennom årenes løp har oppstått drøssevis av tilfeller hvor hytteeiere er blitt straffet med riving og/eller bøter som følge av brudd på plan- og bygningsloven .

Det finnes også tilfeller hvor dette har ført til fengselsstraff, som i denne saken som Dagbladet skrev om for en tid tilbake.

- I loven heter det at «den som forsettlig eller grovt uaktsomt bryter plan- og bygningsloven kan straffes med bøter eller fengsel med inntil ett år for veldig grove brudd». Det handler for eksempel om å gi fullstendig blaffen i alle regler og bygge på noe stort og prangende, gjerne i strandsonen hvor det åpenbart er ulovlig, og hvis det er sjikanerende for andre, avslutter Leisner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer