Anneks, byggeregler

Hytte-tabben kan gi fengselsstraff

Skal du bygge anneks på hytta, må du for all del ikke glemme dette.

BYGGE ANNEKS: Ønsker du ekstra overnattingsplass på hytta, kan et anneks være en god løsning. Men ønsker du å bygge et, er det svært viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder først. Foto: Saltdalshytta.no.
BYGGE ANNEKS: Ønsker du ekstra overnattingsplass på hytta, kan et anneks være en god løsning. Men ønsker du å bygge et, er det svært viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder først. Foto: Saltdalshytta.no. Vis mer
Publisert

Ønsker du litt ekstra plass på hytta slik at flere kan overnatte der? Da kan et anneks være en god løsning - et ekstra, frittstående bygg som har tilknytning til hytta.

Men før du går i gang med en slik prosess, er det viktig at du setter deg inn i reglene som gjelder for bygging av anneks - ellers risikerer du å gå i fella som i verste fall kan gi deg fengselsstraff.

Start med å kontakte kommunen

Før du som hytteeier setter i gang med anneks-bygging bør du bestemme deg for hvor omfattende byggeprosjektet skal være, råder Frode Grindahl, fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet.

- Med et mindre byggeprosjekt kan du ofte både bygge og søke selv, mens større byggeprosjekter krever at du må bruke fagpersoner i hele søknads- og byggeprosessen, sier Grindahl.

Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI, mener at det er lurt å starte med å kontakte byggesaksavdelingen i kommunen på planleggingsstadiet.

For du må sjekke ut om kommunen har egne bestemmelser før du setter i gang.

- Det kan for eksempel gjelde begrensninger på hvor det er lov til å bygge på tomta og hvor mye tomten kan utnyttes. Særlig i strandsonen, i 100-meters beltet, er det strengere regler for hva en kan bygge, opplyser Grindahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer