Ny strømmåler på hytta

Hytteeiere kan få strømsjokk

Skyhøye regninger for korttidsbruk.

STRØM-STRAFF: Bruker du hytta sjelden om vinteren, kan du komme til å merke det godt på strømregningen om du tar en kort helgetur dit. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
STRØM-STRAFF: Bruker du hytta sjelden om vinteren, kan du komme til å merke det godt på strømregningen om du tar en kort helgetur dit. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Har du aldri hørt ordet «effektledd»? Da bør du lære deg det først som sist.

I hvert fall om du har hytte som du stort sett bruker i sommerhalvåret, og bare av og til på vinteren.

Effektleddet er en «straff» for å bruke mye strøm i en kort periode.

I verste fall kan det koste deg 500 kroner å skru på varmen, koke en kopp kaffe og lade mobilen en enkelt helg i mars.

- Landeveisrøveri

- Det er reint landeveisrøveri, sa hytteeier Håkon Beckman til Nettavisen i oktober 2015, da Fredrikstad Energinett hadde rullet ut nye strømmålere til hytteeiere på Hvaler.

DYR SVIPPTUR: Håkon Beckman fikk strøm-sjokk etter under ett døgn på hytta. Foto: Privat
DYR SVIPPTUR: Håkon Beckman fikk strøm-sjokk etter under ett døgn på hytta. Foto: Privat Vis mer

Beckman kom på hytta ved 12-tida på lørdag og dro hjem ved 15-tida søndag. Totale strømutgifter for svippturen: 564,03 kroner.

Han var ikke den eneste i Hvaler-området som reagerte. Jan M. Ludvigsen klagde Fredrikstad Nett (nå en del av Norgesnett) inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De ga Ludvigsen medhold, og slo fast at praksisen til Fredrikstad Nett var i strid med kontrollforskriften.

- En fordel for alle

Informasjonsansvarlig Terje Gabrielsen i Norgesnett skriver i en e-post til Dinside at selskapet nå har tilpasset seg NVE-vedtaket og gjort mindre endringer i utformingen av effekttariffene.

På telefon forteller han oss at selskapet har bestrebet seg på å komme hytteeierne i møte.

MINDRE MISNØYE:  Terje Gabrielsen i Norgesnett sier selskapet har hørt på hyttekundene. Foto: Norgesnett
MINDRE MISNØYE:  Terje Gabrielsen i Norgesnett sier selskapet har hørt på hyttekundene. Foto: Norgesnett Vis mer

- Vi har forståelse for at det kan oppfattes som urimelig å måtte betale for høyt strømforbruk i en kort periode. Og urimelige vil vi jo ikke være.

Gabrielsen mener at misnøyen har lagt seg, og at hytteeierne så smått har begynt å venne seg til tanken om at høyt forbruk over kort tid svir mer i lommeboka enn jevnere forbruk.

- Vi har lite tilbakemeldinger om dette nå, sier han.

Tvert i mot mener han at den nye formen for prissetting vil være til fordel for kundene.

- Effektprising gir kundene et incitament til ikke å bruke all strøm samtidig, men i stedet fordele strømforbruket over døgnet. Det gir mindre belastning av strømnettet og dermed mindre behov for å bygge ut nytt strømnett, noe som igjen gi lavere strømregning for alle.

- Fra absurd til urimelig

Hytteeier Håkon Beckman er fortsatt er irritert på nettleverandøren. Han mener at Norgesnett bruker hytteboerne som melkeku.

- I begynnelsen var det absurd. Nå er det bare urimelig, sier han til Dinside.

Han tror at flere vil mene det samme som ham når effekt-prisingen når andre deler av landet.

NYE MÅLERE: Når de gamle strømmålerne blir erstattet i hyttebyene på fjellet, vil det bli ramaskrik, mener Håkon Beckman. (Foto: Aidon)
NYE MÅLERE: Når de gamle strømmålerne blir erstattet i hyttebyene på fjellet, vil det bli ramaskrik, mener Håkon Beckman. (Foto: Aidon) Vis mer

- Dette er noe som kommer til å plage veldig mange nordmenn. Bare vent til effekt-prisingen kommer til hytteområdene på fjellet, der behovet for oppvarming er langt større enn nede hos meg på Hvaler.

Beckman kan ikke på stående fot vise til tall som viser forskjellen mellom strømutgiftene til hytta før effekt-omleggingen og dagens strømregning. Men han er sikker på at utgiftene har økt.

- Det hytteeiere er opptatt av, er marginalkostnaden. Selv har jeg råd til å betale de ekstra hundrelappene for et kort hyttebesøk, men pensjonister som har mindre å rutte med vil kanskje tenke seg om to ganger før de drar på hytta.

- De fleste vil nok vente

Informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge kjenner ikke til at flere nettselskaper enn Norgesnett/Fredrikstad Energi har innført effektprising.

Hytteeiere kan få strømsjokk

- Fredrikstad var tidlig ute med smarte strømmålere i Hvaler-området. De fleste nettselskapene vil nok vente til de har rullet ut nye målere til alle sine kunder før de vurderer nye prismodeller, skriver han til oss i en e-post.

Han minner om at hvert enkelt nettselskap er tildelt en inntektsramme fra NVE som skal dekke kostnadene i nettet.

- Hvis noe forbruk blir dyrere, må altså annet forbruk bli rimeligere.

Slik har også Norgesnett gjort det. Både fastledd og energiledd er kuttet etter at effektileddet kom inn.

Bedriftene har for øvrig hatt effektprising lenge. Men at strømmen til husholdninger og fritidsboliger blir priset på samme måten, har ikke vært vanlig.

- Skal ikke ta hele regningen

Forbrukerådet avventer de retningslinjene NVE kommer med om dette. I utgangspunktet er de positive til effektprising, men advarer samtidig mot at forbrukerne blir urimelig straffet for det.

- Myndighetenes prognoser er at vi kommer til å bruke mindre strøm totalt sett, men mer strøm i kortere perioder. Strømnettet må dimensjoneres for de høyeste effektuttakene og disse investeringene er kostbare og ender til slutt opp på forbrukerens nettleieregning.

Myrstad underteker likevel at det er viktig at brukerne forstår modellen, og at de ikke sitter igjen med svarteper.

- Det er flere brukere av nettet enn husholdninger, og Forbrukerådet er opptatt av at ikke norske forbrukere skal ta hele regningen.

LES OGSÅ:
Så mye koster hytta deg
Bli en smart hytteeier: Her er fem tips
Tåler hytte-TVen vinterkulda?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer