Hyttekuppet gjør du i Østfold

Men hyttene ved sjøen blir stadig dyrere.

HETT MARKED: EFF la torsdag frem en analyse av hyttemarkedet. Her nestleder Leif J. Laugen, sammen med meglere Eivind Berentsen i ABCenter og Geir Winther i DnB NOR.  Foto: Colourbox.com
HETT MARKED: EFF la torsdag frem en analyse av hyttemarkedet. Her nestleder Leif J. Laugen, sammen med meglere Eivind Berentsen i ABCenter og Geir Winther i DnB NOR. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter finanskrisen i 2009 er hyttemarkedet nå i ferd med å normalisere seg, noe man merker både på antallet hytter som er til salgs, og prisveksten på disse. Dette kom frem da Eiendomsmeglerforetakenes forening, EFF, og Finn.no presenterte tall fra sjøhyttemarkedet torsdag.

Mai og juni er toppmåneder for salg av hytte ved sjøen, og Finn.no opplever så langt i år ekstra trykk både fra selgere og kjøpere.

- Hittil i 2011 er det publisert 1.579 annonser for salg av hytte ved sjøen, dette er en økning på 36,6 prosent fra samme periode i fjor. I tillegg er det flere som søker etter fritidsboliger hver uke, forteller salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i FINN Eiendom.

Det er Hvaler, Kragerø og Larvik som er de mest populære søkeordene blant Finn-brukerne, i tillegg søker mange etter ordet "strandlinje".

Les også: Strandlinje for 200.000? Det er mulig!

Billigst i Østfold

Selv om de fleste kanskje forbinder Vestfold og Sørlandet med hytte ved sjøen, er det mange og fine hytter i Østfold, og her ligger prisnivået langt lavere.

I snitt lå salgsprisen for hytter i Østfold på 2,5 millioner i 2010, bare litt over landsgjennomsnittet på 2,2 millioner. Hvaler er dessuten stedet med flest solgte fritidsboliger ved sjøen så langt i år.

Om sjøhyttemarkedet

 • Hyttene som er solgt så langt i 2011 er 87,5 kvadratmeter store i snitt.
 • I 2010 ble det solgt flest sjøhytter i Larvik, nærmere bestemt 50 hytter, etterfulgt av Fredrikstad med 45 hytter.
 • I 2010 var Tjøme den dyreste hyttekommunen. Der gikk hyttene for 6,2 millioner i gjennomsnitt.
 • I snitt ligger hytter ved sjøen til salgs i tre måneder før de blir solgt.

 • - Det er uten tvil et lavt prisnivå i Østfold. Dessuten ligger Hvaler bare 1-1,5 time fra Oslo, som gir området et stort potensiale, sier megler Geir Winther i DnB NOR, som opplever at mange hytter legges ut til salgs i disse dager.

  Til sammenligning var gjennomsnittlig salgspris i Vestfold 4,2 millioner, nesten dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet.

  Hvor mye er hytta verdt? Finn ut med vår hyttekalkulator
  Se også hvor mye hytta koster deg, per døgn du bruker den.

  Prisene opp med 18 prosent

  I snitt koster sjøhyttene i Norge nå 32.000 kroner per kvadratmeter. Til sammenligning har norske boliger en kvadratmeterpris på rundt 27.000 kroner i snitt. Og hytteprisene er uten tvil på veg oppover.

  - Sammenlignet med fjoråret har den gjennomsnittlige salgsprisen på fritidsboliger ved sjøen steget med hele 18 prosent. Til sammenligning har boligprisene bare steget med 8 prosent, forteller Leif J. Laugen i EFF, som mener det er gode tider for hytteinvesteringer.

  - Tryggheten er tilbake etter finanskrisen og folk er villige til å investere. En hytte ved sjøen gir god avkastning, med noe mer risiko enn ved boligkjøp, sier Laugen.

  Så langt i år er det omsatt 431 sjøhytter gjennom megler, 19 prosent flere enn samme periode i fjor. Disse er solgt for 2,6 millioner kroner i snitt - og det er egen strandlinje som gir den største prisøkningen.

  - Er hytta nærmere enn 50 meter fra sjøen går den 27 prosent over prisantydning, sier Laugen.

  Også offentlig vann og avløp trekker prisene opp betraktelig, mens innlagt strøm og bilvei frem til hytta ikke gjør like stort utslag på prisen.

  Les også: Flere sikrer seg bolig på denne måten

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer