De siste årene har vært bonanzastemning blant norske hytteeiere.
129 prosent opp
Bare i perioden fra 2000 til 2007, steg prisen på en gjennomsnittlig hytte fra 543.000 til 1.246.000 kroner ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) - noe som tilsvarer en vekst på 129 prosent (se tabell lenger ned i artikkelen).
Ser man på tall for bare 2007, som foreløpig omfatter 1., 2. og 3. kvartal, ses det at prisene gikk opp i 1. og 2. kvartal, for deretter å falle litt i 3. kvartal.
Et fall i 3. kvartal er imidlertid helt typisk. For også i 2005 og 2006, som begge år bød på store prisstigninger i hyttemarkedet, steg prisene i 1. og 2. kvartal, for deretter å falle litt i 3. og 4. kvartal.
Penger ikke noe problem? Se bilder av de ti dyreste hyttene i de ti største hyttefylkene
Prøv også: DinSides hyttetakst-kalkulator
Moderat oppgang
Men hvordan ser det ut i 2008 - et spørsmål som kanskje er interessant for deg som sitter på gjerdet og lurer på om du skal kjøpe ny hytte til påske?
Eksperter DinSide tidligere har snakket med, spår en moderat utvikling i de "vanlige" boligprisene i 2008. De fleste tror altså på en liten oppgang, men en enkelt aktør tror at prisene skal litt ned:
Spørsmålet er: Vil dette også gjelde for hyttemarkede?. Eller har ekspertene andre forventninger til dette markedet?

- Vi tror på vekst i hyttemarkedet i 2008, men litt mindre enn i boligmarkedet, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret, og fortsetter:
- For vanlige boliger regner vi med en vekst på fem prosent i år, og for hyttene rundt 2-3 prosent. Veksten vil altså bli svakere enn i de foregående årene, sier han.
Sjeføkonomen påpeker imidlertid at det ikke finnes god prisstatistikk for hytter, da tallene til SSB ikke tar hensyn til "like" hytter, eksempelvis om de er små eller store, eller om de er blitt oppgradert. Det betyr at den korrekte prisveksten til hyttene ikke kan beregnes helt nøyaktig.
Men vil det være områder eller hyttetyper som opplever en sterkere eller svakere vekst enn snittet?
- Det har generelt vært en høyere prisvekst for hytter på fjellet ved alpinanlegg og ved sjøen. Men disse typene er blitt så dyre nå, så vi ikke tror at det er så mye mer å gå på. Derfor tror vi ikke at det vil være så store forskjeller i prisvekst fremover, sier Senneset.
Christian Haatuft, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 på Geilo, venter at prisveksten i 2008 vil bli litt lavere enn i 2007.
- Jeg tror at man kan dra paralleller fra Geilo, og til hyttemarkedet generelt i Norge. I 2007 hadde vi en vekst på cirka ti prosent, men jeg tror at den vil bli litt lavere, mellom null og fem prosent i 2008, sier han.
Er hyttemarkedet utsatt for større svingninger generelt, enn boligmarkedet?
- Noen mener at hyttemarkedet er mer volatilt, fordi en hytte er et luksusgode. Men vi er litt usikre, for hytten er en del av den norske livsstilen. Men skulle vi komme inn i dårlige tider, i form av høy arbeidsledighet, vil en nedgang i boligmarkedet nok gå mer ut over hyttene. Men en litt høyere, men mer moderat ledighet, tror jeg ikke vil ha større betydning for hyttemarkedet enn det vanlige boligmarkedet, avslutter sjeføkonomen i Prognosesenteret.
Haatuft er delvis enig - han tror at det vanlige boligmarkedet og hyttemarkedet vil vokse omtrent likt.
- Det er ikke min erfaring at hyttemarkedet er mer volatilt enn boligmarkedet. For nordmenn er fritidsboligen et viktig element, og videre er hyttemarkedet nok også mindre belånt enn det vanlige boligmarkedet, avslutter han.