Unødvendige innenlandsreiser frarådes

Hyttetaket må måkes, men hvordan?

Forsikringsselskapene opplyser om hundrevis av snøtyngdeskader på hyttetak, som kan gi avkortning på forsikringen. De ber deg imidlertid tenke alternativt for å få vekk snøen.

LOV Å VÆRE PÅ HYTTA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at det er flere grunner til at det ikke er innført hytteforbud. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga oppfordret myndighetene hytteeiere i Oslo og omegn om å ikke drar på hytta.

Men, hva gjør du hvis den trenger helt nødvendig tilsyn - for eksempel det å måke snø av taket?

Hundrevis av snøtyngdeskader

Det er nemlig slik at snøtyngdeskader på hyttetak slett ikke er uvanlig, ifølge forsikringsselskapene:

  • Siden 2018 har Fremtind registrert vel 800 skader grunnet snøtyngde blant kundene sine, og dissse skadene er estimert til om lag 37 millioner kroner.
  • Gjensidige registrerte sist vinter 130 snøtyngdeskader.

- Nå er det mye snø i fjellet igjen, og hytte-restriksjonene gjør flere bekymret for kritiske snømengder på hyttetaket, sier tømrer og produktutvikler Simon Andre Olsen i Gjensidige.

SNØMÅKING: Riktig teknikk gir null skader - se hvordan du måker best. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Kan gi forsikringsavkortning

De fleste hytteforsikringer dekker skader som følge av snøtyngde, men det følger også et eget ansvar om å måke snø for å forhindre at skader skjer, ifølge Olsen.

- Mange steder kan selv de hyttene som er dimensjonert for å tåle mye snø, få skader om du ikke passer på snømengden, understreker han.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind oppfordrer også hytteeiere om å måke snøen av hyttetaket før det blir for tungt.

- Dersom taket raser sammen, kan det bety at både hytte og alt du har inne i den blir totalskadet. I tillegg er det viktig å huske at du som forsikringskunde har ansvar for å unngå og begrense skader, sier hun.

Skaff snømåke-hjelp

Så, om du er hindret fra å reise for å måke av hyttetaket selv, hva da?

Nielsen i Fremtind foreslår at du kan kontakte eventuelt vaktmesterselskap i hyttefeltet du har hytte i, som tar på seg slike oppgaver. Har du hytte utenfor «allfarvei», kan du forhøre deg lokalt om noen tilbyr måke-tjenester.

Olsen i Gjensidige påpeker at noen hyttefelt har egne Facebook-grupper, hvor du kan be om hjelp. Har du festetomt, kan det hende at grunneier kan hjelpe deg.

- Og, husk at hvis du har gjort alt i din makt for å ivareta hytta, får du ikke avkortning på forsikringen om noe skulle skje, understreker han.

Tenk sikkerhet - hytteeier har ansvar

Avslutningsvis oppfordrer både Fremtind og Gjensidige de som skal utføre snømåking av hyttetaket om å være ekstra forsiktige.

- Det siste hyttekommunene trenger nå er økt press på helsevesenet på grunn av beinbrudd eller andre skader, sier Olsen.

- Sørg for at du er deg ditt ansvar bevisst dersom du leier inn en privatperson til å måke. Dersom noe skjer mens han eller hun måker taket ditt, kan du være ansvarlig, legger Nielsen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer