I helga oppfordret myndighetene hytteeiere i Oslo og omegn om å ikke drar på hytta.
Men, hva gjør du hvis den trenger helt nødvendig tilsyn - for eksempel det å måke snø av taket?

Kan bli svært dyrt å ikke forberede hytta på vinteren
Hundrevis av snøtyngdeskader
Det er nemlig slik at snøtyngdeskader på hyttetak slett ikke er uvanlig, ifølge forsikringsselskapene:
- Siden 2018 har Fremtind registrert vel 800 skader grunnet snøtyngde blant kundene sine, og dissse skadene er estimert til om lag 37 millioner kroner.
- Gjensidige registrerte sist vinter 130 snøtyngdeskader.
- Nå er det mye snø i fjellet igjen, og hytte-restriksjonene gjør flere bekymret for kritiske snømengder på hyttetaket, sier tømrer og produktutvikler Simon Andre Olsen i Gjensidige.
Kan gi forsikringsavkortning
De fleste hytteforsikringer dekker skader som følge av snøtyngde, men det følger også et eget ansvar om å måke snø for å forhindre at skader skjer, ifølge Olsen.
- Mange steder kan selv de hyttene som er dimensjonert for å tåle mye snø, få skader om du ikke passer på snømengden, understreker han.
Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind oppfordrer også hytteeiere om å måke snøen av hyttetaket før det blir for tungt.
- Dersom taket raser sammen, kan det bety at både hytte og alt du har inne i den blir totalskadet. I tillegg er det viktig å huske at du som forsikringskunde har ansvar for å unngå og begrense skader, sier hun.

«Farevarsler» til hytteeiere
Skaff snømåke-hjelp
Så, om du er hindret fra å reise for å måke av hyttetaket selv, hva da?
Nielsen i Fremtind foreslår at du kan kontakte eventuelt vaktmesterselskap i hyttefeltet du har hytte i, som tar på seg slike oppgaver. Har du hytte utenfor «allfarvei», kan du forhøre deg lokalt om noen tilbyr måke-tjenester.
Olsen i Gjensidige påpeker at noen hyttefelt har egne Facebook-grupper, hvor du kan be om hjelp. Har du festetomt, kan det hende at grunneier kan hjelpe deg.
- Og, husk at hvis du har gjort alt i din makt for å ivareta hytta, får du ikke avkortning på forsikringen om noe skulle skje, understreker han.

Pass deg for «hytte-smellen»
Tenk sikkerhet - hytteeier har ansvar
Avslutningsvis oppfordrer både Fremtind og Gjensidige de som skal utføre snømåking av hyttetaket om å være ekstra forsiktige.
- Det siste hyttekommunene trenger nå er økt press på helsevesenet på grunn av beinbrudd eller andre skader, sier Olsen.
- Sørg for at du er deg ditt ansvar bevisst dersom du leier inn en privatperson til å måke. Dersom noe skjer mens han eller hun måker taket ditt, kan du være ansvarlig, legger Nielsen til.