Hussopp og fuktskade:

I harnisk etter dette: - Hjelp!

Huseieren fikk sjokk da han kom hjem til dette …

TOPPEN AV ISFJELLET: Disse to kan by på mye trøbbel. Foto: Facebook.
TOPPEN AV ISFJELLET: Disse to kan by på mye trøbbel. Foto: Facebook. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En huseier er i harnisk etter å ha fått sopp i teppegolvet i hans hjem i Australia.

Den bekymrede huseieren uttrykket at han ikke visste sine arme råd, og tok til Facebook-gruppen «Cleaning & Organizing Inspiration Australia» for hjelp.

Der la han ved et bilde av de sennepsgule utvekstene, lange og rake, rett i skjøten mellom teppegolvet og veggen utenfor mannens bad.

- Hjelp! Hvordan kan jeg fikse dette!?, skriver han under bildet av de signalgule soppene.

Rådvill

Huseieren forteller at teppegolvet ofte blir vått etter at noen har dusjet på badet. Nå funderer han på om han må fjerne hele teppet.

Det var avisa News som omtalte saken først.

- Hvordan skal jeg i så fall gjøre det? Dette er jo grusomt, jeg må stoppe dette, skriver mannen videre.

Tydelig frustrert og rådvill fortsetter mannen i innlegget:

- Disse soppene var ikke der i morges! Og nå er de så store!?

VEKKER URO: Disse små luringene satte panikk i huseieren. Foto: Facebook.
VEKKER URO: Disse små luringene satte panikk i huseieren. Foto: Facebook. Vis mer

Får «voksenkjeft»

Flere hundre mennesker har reagert på huseierens paniske innlegg. Flere skriver at han har en kostbar og tidkrevende opprydning i vente, og at de små utvekstene bare er toppen av isfjellet.

GIFTIGE SOPPER: Nå er det sesong for sopp, men om du ikke vet hva du plukker, kan det få alvorlige konsekvenser. Video: Maja Walberg Klev/ Dagbladet TV. Vis mer

- Det samme skjedde hos meg. Det endte med at soppene tiltrakk seg termitter, så brått hadde jeg det også, skriver en Facebook-bruker, hvis intensjon neppe var å berolige huseieren.

- Dette kan du ikke ignorere. Jo lenger du har fuktproblemer, jo større skade vil det utgjøre, skriver en annen.

Flere gir huseieren «voksenkjeft» for soppen, og sier det er selvforskyldt:

- Ingen ved sine fulle fem har teppegolv utenfor badet sitt, skriver en, og legger til at mannen «neppe har et godkjent våtrom».

I Norge skal våtrom ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for delene av golvet som antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen, ifølge direktoratet for byggkvalitet. Den nevnte huseieren vil imidlertid ikke si noe om resten av badet.

- Tviler på at våtrommet ditt fyller kravene. Vil ikke se selve rommet, lyder nok en kommentar under sopp-bildet.

Brunsnegler er ikke en hageeiers største drøm, men om de har funnet veien inn i hagen din kan du prøve ut denne fella! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Dårlig tegn

Selv om de fleste råder huseieren til å kvitte seg med problemet sporenstreks, er det enkelte som spør seg om det er en ekte fuktskade:

- Det er en veldig … «soppete» sopp. Er dette tull, skriver en bruker.

Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam, som arbeider innenfor fagfeltet biologiske bygningsskader (sopp, muggsopp, råtesopp, vannskader mm), sier til Dagbladet at det alltid dukker opp noen «vanlige» sopp innendørs.

- Men det er et svært dårlig tegn, kommenterer han.

Han sier at sopp vil ha det glimrende innendørs dersom man har en fuktskade. Videre sier han at det ikke bare er soppen man ser som er problemet. Trolig følger mye muggsopp med på kjøpet.

Han tror de sennepsgule soppene er skjermsopp, som verken er giftig eller spiselige - men de er iallfall problematisk å ha voksende inne i huset.

Han forteller at han selv har vært hos kunder som har hatt vanlig sopper innendørs.

- Noen får for eksempel Østerssopp ut av veggen - spiselig og god! Det er imidlertid en mager trøst når bygningsskadene blir kostbare, og inneklimaet blir dårlig …

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer