I seng med fienden

De har åtte bein med klør. Hår over hele kroppen og menneskehud som yndlingsrett. Disse dyrene sover i senga di. Og hver tredje uke setter de nye ungekull til verden.

Publisert
Sist oppdatert

Du trodde kanskje at du ikke hadde pelsdyr i huset, men der tar du skammelig feil. Millioner av pelsbekledde kryp fryder seg hver gang du kryper inn under dyna. Der gasser de i seg huden som du flasser av.

- Midden er viktig for økosystemet. Den bryter ned organisk materiale og gjør den tilgjengelig for andre organismer, sier Jan Emil Raastad, førstekonservator ved Zoologisk museum i Oslo. Han har entymologi – innsektsviten – som spesialfelt.

- Det finnes flere typer husstøvmidd, og de er alle viktige. En type, husmidden, spiser sopp, forklarer entymolog Reidar Mehl ved Folkehlsa. Han har midden som spesialfelt.

Edderkoppens slektning

Midden er i underkant av millimeteren lang og er i slekt med edderkopper og flått. Den er som insekt å regne, men kategoriseres som spindeldyr eller parasitter. Middens matvaner er mildest talt ekle: De livnærer seg på hudrester fra mennesker og dyr.

Krypene har åtte føtter utstyrt med klør som gjør den kjapp i svingene. Til tross for at midden lever i stakkarslige seks uker er de store reprodusenter; Hunnen legger fra 40-80 egg i slengen, og hver tredje uke settes en ny generasjon midd til verden. Det vil alltid finnes nok mat for midden der det finnes mennesker, ettersom vi legger fra oss småflass fra huden i sengetøy og tepper. Dette danner grunnlaget for tusenvis av midd i flere generasjoner. Middene trekker seg så tilbake til madrassen og sengebunnen. Det er der de formerer seg, og pleier egg og unger. Midden har sin høysesong med hensynt til antall og vekst i perioden november til februar; det er den tiden vi holder oss mest innendørs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer