I seng med fienden

De har åtte bein med klør. Hår over hele kroppen og menneskehud som yndlingsrett. Disse dyrene sover i senga di. Og hver tredje uke setter de nye ungekull til verden.

Publisert
Sist oppdatert
Dette husdyret har flere ben enn katten din.

Foto: UiO - Zoologisk museum Foto: UiO - zoologisk museum
Dette husdyret har flere ben enn katten din.

Foto: UiO - Zoologisk museum Foto: UiO - zoologisk museum Vis mer


Du trodde kanskje at du ikke hadde pelsdyr i huset, men der tar du skammelig feil. Millioner av pelsbekledde kryp fryder seg hver gang du kryper inn under dyna. Der gasser de i seg huden som du flasser av.

- Midden er viktig for økosystemet. Den bryter ned organisk materiale og gjør den tilgjengelig for andre organismer, sier Jan Emil Raastad, førstekonservator ved Zoologisk museum i Oslo. Han har entymologi – innsektsviten – som spesialfelt.

- Det finnes flere typer husstøvmidd, og de er alle viktige. En type, husmidden, spiser sopp, forklarer entymolog Reidar Mehl ved Folkehlsa. Han har midden som spesialfelt.

Edderkoppens slektning

Midden er i underkant av millimeteren lang og er i slekt med edderkopper og flått. Den er som insekt å regne, men kategoriseres som spindeldyr eller parasitter. Middens matvaner er mildest talt ekle: De livnærer seg på hudrester fra mennesker og dyr.

Krypene har åtte føtter utstyrt med klør som gjør den kjapp i svingene. Til tross for at midden lever i stakkarslige seks uker er de store reprodusenter; Hunnen legger fra 40-80 egg i slengen, og hver tredje uke settes en ny generasjon midd til verden. Det vil alltid finnes nok mat for midden der det finnes mennesker, ettersom vi legger fra oss småflass fra huden i sengetøy og tepper. Dette danner grunnlaget for tusenvis av midd i flere generasjoner. Middene trekker seg så tilbake til madrassen og sengebunnen. Det er der de formerer seg, og pleier egg og unger. Midden har sin høysesong med hensynt til antall og vekst i perioden november til februar; det er den tiden vi holder oss mest innendørs.

Ufarlig

Midden gjør imidlertid ingen skade, den sprer verken sykdommer eller plager oss med bitt.

- Man kan stille spørsmål ved betegnelsen skade- eller nyttedyr, sier entymolog Jan Emil Raastad. – Dyr er ikke til nytte eller gagns for noe, de er der for seg selv. Og hver art prøver å få en bit av den store kaka. Man kan si at midden innendørs er en blindgate, de har ingen viktig funksjon.

Men kan plage allergikere

Ved siden av pelsdyr er midden den vanligste årsaken til allergi utenfor pollensesongen. Midden etterlater seg nemlig avføring 10-20 ganger i døgnet, og enklelte allergikere reagerer på dette. Allergikere som har mye midd i sengetøyet løper særlig risiko for å utvikle allergi mot midd, og også astma. Folk med atopisk eksem kan også få sine plager forverret som følge av middens livsførsel i dyner og lakener.

 • Slik holder du pelsdyrbestanden i sjakk

 • Andre små husdyr
 • Kilde: Universitetet i Oslo/Zoologisk museum, Tinde

  Mer spennende boligstoff fra DinSide

  Dette kjøper pengefolket
  Produser penger i kjelleren
  Slik styler du opp boligprisen
  Høy homofaktor=høy boligpris
  Gjør kupp på sommerhus
  Bryr seg ikke om åpne budrunder

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer